Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de Newroz kutlamaları

Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin bir çok kentinde Newroz kutlamaları alternatif yöntemler ve küçük gruplar halinde yakılan ateşlerle kutlandı.

AMED

Amed’de koronavirüs salgının nedeniyle kutlamalar kitlesel olarak, miting şeklinde yapılmadı. Merkez Bağlar, Kayapınar, Yenişehir ve Sur ilçelerinde kutlanan Newroz etkinlikleri renkli görüntüler oluşturdu.

Bağldar’da saat 20.20’yi gösterdiğinde balkonlardan alkış ve zılgıtlarla kutlamanın startı verildi. Çok sayıda kişi kornalarıyla katılırken, sloganlar yükseldi. Işıklarını açıp kapatanlar da, Newroz kutlamalarına katıldı. Ayrıca balkonlardan meşale, havai fişek, alkış, zılgıt ve şarkılar eşliğinde halay çekildi

Yenişehir ilçesinde de benzer görüntüler yaşandı. Öcalan lehine sloganların atıldığı ilçede, pencerelere ve balkonlara çıkan kent sakinleri, zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde kutlamaya katıldı. Bazıları halaylar çekti.

Kayapınar ilçesinde parklarda ateşler yakıldı, meşalelerle Newroz kutlaması yapıldı. Eş zamanlı olarak korna sesleri yükseldi, sloganlar atıldı. Mahallede bir süre de olsa şölen havası yaşandı.

Sur ilçesi İskenderpaşa Mahallesi’nde ateşler yakıldı havai fişekler atıldı. Bazıları evlerinde ışıklarla etkinliğe katıldı. Polis bir çok noktada kutlamaları engellemeye çalıştı.

MARDİN

Şırnak ve Mardin’de halk evlerinde Newroz kutlamaları yapmakla birlikte, sokaklarda da ateşler yakıldı.

Mardin’in merkez ve ilçelerinde saat 20:20 itibari ile kutlamalar tüm mahallelere yayıldı. Nusaybin, Kızıltepe, Savur, Artuklu, Derik ve Ömerli ilçeleri en yoğun kutlama merkezleri olurken diğer ilçelerde de Newroz kutlamaları yapıldı. Kent sakinleri Newroz için pencere ve balkonlarının yanısıra çatılara çıktı. Bazı balkonlarda da ateş yakıldığı görüldü. Onlarca kişi ise, sokaklarda yaktıkları ateşlerle kutlamalarını sürdürdü.

Kızıltepe ve Nusaybin'de kutlamaların başlaması ile beraber polisler sokaklarda zırhlı araç ve TOMA'larla tur atmaya başlarken, bir apartmana baskın düzenlendi. Kızıltepe Üçyol'da yakılan ateşe polisler TOMA ile müdahale ederek söndürdü.

ŞIRNAK

Şırnak’ın Cizre ilçesi başta olmak üzere Şırnak merkez ve diğer ilçelerinde halk Newroz’u evlerinde kutladı. Cizre’nin Cudi Mahallesi’nde 3 farklı noktada sokak ortasında saatler 20.20’yi gösterirken ateşler yakıldı.

Nur Mahallesi’nde de sokaklara çıkan yurttaşlar telefon ışığı, meşale ve ateşler yakarak Newrozu kutladı. Cizre’nin birçok mahallesinde yurttaşlar ufak ateşler yakarak Newroz bayramını kutladı.

Şırnak merkez, Silopi, İdil, Beytüşşebap, Uludere ilçeleri ile birçok alanda yurttaşlar ateşler yakarak Newroz kutladı.

SİİRT, BATMAN, VAN, URFA

Siirt kent merkezde bir araya gelen bir grup havai fişeklerle Newroz’u kutladı. Grup “Gençlik Apo’nun fedaisidir”, “Bijî Serok Apo” sloganı attı.

Ağrı, Batman, Van ve Urfa gibi Kürt kentlerinde de Newroz farklı etkinliklerle kutlandı. Ağrı’da bir çok köy ve mahallede ateşler yakıldı.

Batman’da tüm mahallelerde havai fişeklerle kutlama yapılırken, bazı mahallelerde ateşler yakıldı. Van’da HDP il binası bahçesinde sembolik bir ateşle Newroz kutlaması yapıldı. Bir çok ilçede de halk balkonlarına çıkarak ya da sokaklarda kutmalara katıldı. Urfa merkez Karaköprü, Hilvan, Bozova ve Suruç ilçelerinde halk evlerinin önünde, balkonunda, mahallesinde, dağda çakmak çakarak, kâğıt yakarak, alkış çalarak Newroz’u kutladı.

İSTANBUL, İZMİR, AYDIN, MANİSA, ADANA, MUĞLA, KOCAELİ VE TEKİRDAĞ

İstanbul’da Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çağrısıyla saat 20.20’de İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ’da evlerinin balkon, pencere ve çatılarına çıkan yurttaşlar yaktıkları ateş, kibrit, meşale ve havai fişeklerle Newroz’u kutladı.

İstanbul’un diğer ilçelerinin yanı sıra Kocaeli ve Tekirdağ’da da Newroz, büyük bir coşku ile kutlandı. Ayrıca Adana’da tüm mahallelerde havai fişekler patlatıldı. Sık sık “Yaşasın Newroz” sloganı atıldı. İzmir’de bir çok ilçede Newroz ateşi yakıldı. Aydın, Manisa ve Muğla’da da benzer şekillerde kutlamalar yapıldı.