Kürtler Mannheim'de özgürlük yürüyüşünü selamlayacak

Kürtler Mannheim'de özgürlük yürüyüşünü selamlayacak

Avrupa'da yaşayan Kürtler, cumartesi günü Almanya'nın Mannheim kentinde düzenlenecek 20. Uluslararası Kürt Kültür Festivali'nde buluşuyor. Bütün hazırlıkların tamamlandıðını duyuran YEK-KOM Başkanı Yüksel Koç; "Kürtler Cumartesi günü özgürlük yürüyüşünü selamlayacak. Festivale giden her Kürt yanında bir arkadaşını da götürsün" çaðrısını yaptı.

8 Eylül Cumartesi günü Almanya'nın Mannheim kentinde Avrupa'da yaşayan Kürtler 20. Uluslararası Kürt Kültür Festivali'nde bir araya geliyor. “Öcalan’a Özgürlük - Kürdistan’a Statü” talebinin yükseleceði festivalde ayrıca Batı Kürdistan'daki devrim de selamlanacak. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve PYD Eşbakanı Salih Müslüm Muhammed ise Festivalin önemli konukları arasında yer alıyor.

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) tarafından organize edilen festivalin açılışı ise 30 kişilik Koma Zarokên Aramê Tigran çocuk tarafından yapılacak. Festivalin müzik programı ise oldukça zengin; Koma Berxwedan, Servet Kocakaya, Chopy, Şengül, Ali Mansur, Grup Baran, Koma Erbanê, Koma Teq û Req sahneye çıkacak.

Festivalin son hazırlıklarına ilişkin ANF'ye bilgi veren YEK-KOM Başkanı Yüksel Koç ise trafikten, yemeðe, saðlıktan sahne düzenlenmesine kadar bütün hazırlıkların tamamlandıðını söyledi. Cumartesi günü Mannhem'ı Kürtlerin ulusal ve siyasal renkleriyle donatılması gerektiðine belirten Koç festivale gidecekler için şu çaðrıyı yaptı:

"ANA SLOGANIMIZ; ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK"

"Mannheim'i bir özgürlük ve kardeşlik şölenine dönüştürmeliyiz. Sesimiz mutlaka Kürdistan'ın dört parçasına ulaşmalıdır. Sadece Kürtlerin katılması yetmiyor. Her Kürdistanlı mutlaka kendisiyle birlikte yanı başındaki Alman, Fransız, Belçikalı, Hollandalı kısacası Avrupalı komşusunu, arkadaşını veya diðer göçmen gruplardan dostlarını getirmeli.

Biz coşkumuzla herkese mesaj da vermek istiyoruz. Hem Türkiye ve Kürdistan'ı sömürgeci güçlerinin dışında dünyayı yöneten güçlere, Berlin'e, Washington ve Brüksel'e de şu mesajı vereceðiz: Hiç kimse 100 yıl önce Kürtlere dayatılan süreci dayatmasın. Kürtler artık kimliksiz ve statüsüz yaşamak istemiyorlar. Aynı şekilde kültürümüzün tanıtılmasına da aðırlık vereceðiz."

Kürtlerin artık statüye doðru yürüdüðüne dikkat çeken Koç "Biz Avrupa'da yaşayan Kürtler de cumartesi günü Kürdistan'daki özgürlük yürüyüşünü selamlayacaðız. Bu sorunun muhatabı Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'dır ve onun özgür olması gerekiyor. Bu yüzden festivalimizin ana sloganı "Öcalan'a özgürlük" dedik. Artık Kürtlerin özgürlüðüyle Öcalan'ın özgürlüðü birleşmiştir, ikisi de et ve tırnak gibi içice geçmiştir, biri diðerinden farklı deðildir" diye konuştu.

'STADYUM KÜRTLERE YETMÝYOR'

20 yıl önce 1992 yılında ilki Bochum kentinde yapılan festivalde nelerin deðişti sorusuna ise Yüksel Koç şu yanıtı verdi: "Biz 20 yıl önce ilk festivali yaptıðımızda Türkiye'den misafir bir aydın-sanatçı dostumuz şunu söylemişti: Türkiye'deki arkadaşlarıma ve çevrem Avrupa'ya Kürtlerin düzenleyeceði festivale gideceðimi söylediðimde onlar 'Kürtlerin bir stadyumu dolduracaðına inanmıyoruz' diyerek dalga geçmişlerdi. Şimdi 20 yıl önceki en önemli fark artık bir stadyum bize yetmiyor. Gerçi biz o gün de Bochum'daki stadyumu doldurmuştuk."

Aynı şekilde 20 yıl önce Kürtlerin de inkar edildiðini ve "Kürtler var mı, yok mu?" tartışılmasının yapıldıðını hatırlatan Koç, deðişen süreçle birlikte Kürtlerin örgütlülük gücünün de arttıðını belirtti. Kürtlerin 20 yıl önce kendisini tanıtmak için mücadele ettiðini söyleyen Koç "Biz artık bu süreci geçtik. Biz özgürlüðe doðru yürüyoruz. Kürtlerin artık Ortadoðu'da projeleri var. Kürtler artık bölgede piyon deðil, anahtar konumda. Bu yüzden 8 Eylül Cumartesi günü dünyaya vereceðimiz mesaj çok önemli" diye konuştu.