Kürtçe savunmayı reddetti, 7 kez müebbet hapis verdi!

Kürtçe savunmayı reddetti, 7 kez müebbet hapis verdi!

Diyarbakır'da, geçen yıl polis servis aracına yönelik yapılan ve 6 polisin yaralandıðı saldırı sonrasında yaralı olarak esir alınan Beşir Arcagök'ün karar duruşmasında mahkeme heyeti Kürtçe savunmaya izin vermedi. Mahkeme, sanık avukatının delillerin toplanmadıðı yönündeki başvurularına raðmen Arcagök'e 7 kez aðırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Diyarbakır 7.Aðır Ceza Mahkemesi'nde, 'Devletin birliðini ve ülke bütünlüðünü bozmak', 'Tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs', 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak ve nakletmek', 'Örgüt faaliyetleri kapsamında resmi belgede sahtecilik' ve 'örgüte üye olmak' iddiaları ile aðırlaştırılmış müebbet ve 261 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan Beşir Arcagök ve ona yardım ettiði ileri sürülen Agit Gizlenmiş'in davasında karar çıktı.

Karar duruşmasında hazır bulunan sanıklar Beşir Arcagök ile Agit Gizlenmiş'e son sözleri soruldu. Arcagök, zafer işareti yaparak, elinde hazırladıðı metni okumak istedi, ancak mahkeme izin vermeyince mahkemeyi boykot ettiðini söyleyerek slogan atıp sandalyeleri tekmeledi. Bunun üzerine görevli askerler tarafından aðzı kapatılıp elleri kelepçelenerek duruşma salonundan çıkartıldı.

'DELÝLLER TOPLANMADI'

Beşir Arcagök'ün avukatı Sedat Yurtdaş, müvekkilinin Türkiye'de bu kadar fazla ceza istenen nadir sanıklardan biri olduðunu belirtti. Sanık hakkında önyargı oluştuðunu ifade eden Yurtdaş, "Müvekkilimin yakalanması sırasında hukuka aykırı bir yol izlenmiştir. Delil toplamak yerine müvekkilim olayın verdiði kızgınlık ile infaz edilmek istenmiştir. Biz yakalanması sırasındaki telsiz tape kayıtlarını getirilmesini istedik, mahkeme bu talebimizi reddetti. Verilen ifadelerde çantasının fünye ile imha edildiði söylenmesine raðmen mahkeme müvekkilimin çantasından el bombası ile patlayıcı bulunduðunu söylemektedir. Patlatılan çantada nasıl patlayıcı ve el bombaları imha olmuyor, bu mümkün deðil, bunun bir mizansen olduðu açıkça ortadadır. Biz bu açık, kesin bilgi ve bulgular karşısında müvekkile yönelik öldürmeye teşebbüs suçunun failinin müvekkil olamayacaðı kanaatinin açıklıða çıktıðını düşünüyoruz. Bu açıdan beraatını talep ediyoruz. Bu durumda TCK 302'den cezalandırılması mümkün deðildir" dedi.

MAHKEMEYÝ BOYKOT ETTÝLER

Yargılanan diðer sanık Agit Gizlenmiş ise, savunması ve son sözü sorulması üzerine Kürtçe savunma yapmak isteyince mahkeme buna izin vermedi. Son sözü sorulmak için salona bir kez daha getirilen Beşir Arcagök, "Mahkemeyi boykot ediyorum" deyince mahkeme kararını açıkladı.

Mahkeme, Beşir Arcagök'e, 'izinsiz olarak tehlikeli madde bulundurmak' ve bunu bir örgütün faaliyetinde kullandıðı için 10 yıl hapis 30 bin lira adli para cezası, 'Devletin birliði ve ülke bütünlüðünü bozmak'tan 1 kez, '6 kamu görevlisini kasten öldürmeye teşebbüsten' ise 6 kez aðırlaştırılmış müebbet hapis cezası, resmi belgede sahtecilik suçundan 4.5 yıl hapis cezası verdi.

Beşir Arcagök'e toplam 7 kez aðırlaştırılmış müebbet, 14.5 yıl hapis cezası ve 30 bin lira adli para cezası verilirken, diðer sanık Agit Gizlenmiş'e ise, 'örgüte üye olmak' suçundan 10,5 yıl hapis cezası verdi.

Diyarbakır-Silvan karayolu üzerinde bulunan Dicle Üniversitesi yol ayrımında 15 Eylül 2011 günü hareket halindeki Polis Meslek Yüksek Okulu servis aracına yönelik bombalı saldırı sonrasında Beşir Arcagök, özel harekat polisleri tarafından Dicle Nehri kenarında düzenlenen hava destekli operasyonda yaralı olarak esir alınmıştı.

Operasyon sırasında Arcagök 2'si karın, 2'si ayak, 1'i kol ve 1'i çene olmak üzere 6 yerinden silahla yaralandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde uzun süre tedavi gören Arcagök, daha sonra sedye ile çıkarıldıðı mahkemede tutuklanmıştı.