Federe Kürdistan Bölgesi Yönetimi ile Maliki başbakanlıðındaki merkezi Irak hükümeti arasında gerginlik derinleşiyor. Kürt yönetimi 1 Eylül'e kadar Baðdat'ın verdiði sözleri yerine getirmemesi halinde Türkiye üzerinden gerçekleşen petrol akışını durduracaklarını bildirdi. Sadece Kürt yönetimi, günlük ortalama 100 bin varil petrol ihraç ediyor.
Baðdat hükümeti, Mesut Berzani başkanlıðındaki Federe Kürdistan Yönetimi'nin yabancı şirketlerle petrol ve doðalgaz satışını yapmasına ısrarla karşı çıkıyor. Kürtlerin yabancı şirketlerin anlaşmaları iptal etmesi bir yana, her geçen gün yeni anlaşmalar yapması Baðdat hükümeti ile Kürt yönetimi arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirdi.
Maliki başbakanlıðındaki Baðdat hükümeti, Kürtlerin yabancı şirketlerle yaptıðı anlaşmaların Irak anayasasına aykırı olduðunu, üstelik petrol ihracatından elde edilen gelirlerin de Irak hazinesine aktarılmadıðını savunuyor. Fakat Kürt yönetimi ise anayasaya uygun hareket ettiklerini bildirirken, Maliki hükümeti en son yabancı şirketlerin Kürtlerle yaptıðı anlaşmaları iptal etmemeleri halinde bu şirketleri Irak'ın diðer bölgelerinden çıkarmakla tehdit etmişti.
KÜRT YÖNEMÝ: PETROL AKIŞINI DURDURURUZ
Kürt yönetimi ise dün Baðdat hükümetine bir ültimatom verdi. Alman Haber Ajansı DPA'ya konuşan Hewler hükümetinin Doðal Kaynaklar Bakanlıðı'ndan bir yetkili, Baðdat hükümetinin kendilerine verdiði sözlerine yerine getirmemesi halinde petrol akışını 1 Eylül'den itibaren tamamen durduracaklarını söyledi.
Kürt yetkili asıl Irak hükümetinin sözleri yerine getirmediðini ve son çare olarak Türkiye üzerinden petrol akışını kesmekte bulduklarını belirtti. Krizi çözmek için harekete geçen Irak Parlamentosu Petrol ve Doðalgaz Komisyonu'nun çalışmaları ise sürüyor. Ýhtilaflara son vermeyi hedefleyen komisyon, yeni hazırlayacaðı tasarıda petrol ve doðalgaz kanunun şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor.
Kazakistan'ın doðalgaz rezervlerine eşit olduðu tahmin eden uzmanlara göre Güney Kürdistan'da 44 milyar varil petrol rezervleri bulunuyor. Günlük ortalama 100 bin varil petrol ihraç eden Kürt yönetimi, yabancı şirketlerle bugüne kadar yaklaşık 50'ye yakın üretim veya paylaşım anlaşması imzaladı.