Küresel ısınmaya karşı zaman daralıyor
Küresel ısınmaya karşı zaman daralıyor
Küresel ısınmaya karşı zaman daralıyor
Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan bir raporda küresel ısınmanın felaket etkilerinin engellenmesi için artık zamanın oldukça daraldığı ifade edilerek artık yıkıcı etki öncesindeki son uyarının yapıldığı belirtildi.
BM tarafından üye ülkelerinin hükümetlerine küresel ısınmanın etkileri konusunda bilgi vermek üzere kurulan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli bugüne kadar küresel ısınma konusunda yayınlanan en kapsamlı raporu kamuoyuyla paylaştı. Rapor oldukça gelecek için oldukça karamsar bir portre çiziyor.
Panelin başkanı Dr Rajendra Pachauri yaptığı açıklamada küresel alandaki sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması için önlerinde oldukça kısa bir sürenin kaldığını belirtti. Bu hedefe ulaşmak için küresel karbon emisyonlarının yüzde 40-70 arasında düşmesi gerektiğini ifade eden Pachauri, 2100 yılında ise tamamen fosil kaynaklı yakıtların terk edilmesi gerektiğini kaydetti.
İnsanlığın kendi geleceği için seçenekleri elinde bulundurduğunu söyleyen Pachauri, Aralık ayında Paris’te gerçekleştirilecek olan hükümetlerarası toplantıda küresel iklim sözleşmesi üzerinde anlaşmaya varılması gerektiğini vurguladı.
Sentez Raporu olarak adlandırılan raporda geçtiğimiz sene karbon diyoksit emisyonlarının 36 milyon tona ulaştığı kaydedilerek bunun bir rekoru ifade ettiği ve geri dönülmez noktaya doğru yaklaşıldığı bildirildi.
İklim değişikliğinin beşeri faaliyetlerden kaynaklandığının artık şüphe götürmeyen bir gerçek olduğunun belirtildiği raporda 1950li yıllardan beri yapılan ölçümlerin bu gerçeği açıkça ortaya koyduğu kaydedildi.
Raporda öne çıkan tespitler şöyle:
-Küresel ısınma artık açık bir gerçek. Onyıllardan yüzyıllara yapılan ölçümler arasındaki farklar bunu ortaya koyuyor
-Atmosfer ve okyanuslar bugün geçmişten daha sıcak. Dünya üzerinde buzullar eriyor ve deniz seviyesi giderek yükseliyor.
-Karbon emisyonları insanlık tarihinin en yüksek noktasında. Atmosferdeki karbon diyoksit oranı son 800 bin yılın en yüksek seviyesinde
-Okyanusların asidite oranları sanayi devriminin başından bugüne yüzde 26 oranında artmış durumda
-Kutup bölgelerinde her on yılda yüzde 3,5 4,1 oranlarında buzul kaybı yaşanıyor.