GÖRÜNTÜLÜ

Kurdistan en Uruguay etkinlikleri başladı

Uruguay’ın başkenti Montevideo’da Kurdistan en Uruguay/Kürdistan Uruguay’da başlıklı etkinlikler başladı.

Kurdistan en Uruguay etkinlikleri 15 Mart Çarşamba akşamı MUMI/Montevideo Göç Müzesi’de açılışı yapılan “Jinên ve Azadî” başlıklı iki fotoğraf sergisi ile başladı.

Açılışa Uruguay Cumhuriyet Senatörü Marcos Carambula, Uruguay Parlamentosu ve ParlaSur Milletvekili Lilian Galan, Montevideo Belediyesi Bilim, Sanat ve Müzeler Direktörü Juan Canessa ve Montevideo Belediyesi Kültür Direktörü Mariana Petkovic’in yanı sıra Kürdistan ile Dayanışma Komitesi, Filistin ile Dayanışma Komitesi, İnsan Hakları Enstitüsü, Uruguay’daki sendikaların çatı örgütü olan PIT-CNT Kadın Komisyonu başta olmak üzere çok sayıda kurum temsilcisi ile birlikte ulusal düzeyde yetkililer de katıldı.

Montevideo’daki sanat, akademi ve politika çevrelerinin buluştuğu etkinlikte MUMI Direktörü Irene Cabrera, Kürt Kadın Hareketi Temsilcisi Melike Yaşar, Müzeler Direktörü Juan Canessa, Milletvekili Lilian Galan ve serginin küratörü Javier Etchemendi birer konuşma yaptı. 

MUMI/Montevideo Göç Müzesi adına konuşma yapan Irene Cabrera yaklaşık bir yıldır bu etkinliklere hazırlandıklarını söyledi. Hazırlık çalışmaları boyunca da Kürdistan’ın tarihini, kültürünü ve özgürlük mücadelesini daha yakından tanıma fırsatı bulduklarını söyleyen Cabrera “Özellikle Kürt kadınlarını tanımak ve onurlandırmak için bu etkinliği yapıyoruz. Umarım bu sergi her birimiz Kürt halkının tarihi, kültürü ve özgürlük mücadelesine yaklaştırır” diye konuştu.

YAŞAR: KADINLAR ŞAHSINDA BİR MÜCADELE YÜRÜTÜLÜYOR

Etkinlikleri organize eden Kürt Kadın Hareketi adına söz alan Latin Amerika Temsilcisi Melike Yaşar, dünyada resmi olarak tanınmayan bir halkın Uruguay halkı tarafından resmi düzeyde kabul edilmesinin, böylesi bir organizasyonun resmi kurumların desteği ile yapılmasının en büyük dayanışma olduğunu söyledi.

Yaşar daha sonra ise sergilerle, Kürt halkının mücadelesini tanıtmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Kürdistan Uruguay’da etkinliklerinin küratörlüğünü yapan Javier Etchemendi Kürtlerle çalışmanın onur verici olduğunu söyledi.

Özellikle Newroz’un tarihini, Newroz ve ateşin Kürtler için anlamını öğrenmenim kendisini derinden etkilediğini söyleyen Etchemendi sergideki Azadî bölümüne ilişkin şunları belirtti: “Benim açımdan bir halkın özgürlüğü için verdiği şehitleri, savaşçıları, Cumartesi ve Barış Annelerini içeren Azadî - Özgürlüğün Bedeli bölümü oldukça etkileyiciydi.”

CANESSA: KÜRT KADINLARI ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNE ÖNCÜLÜK EDİYOR

Montevideo Belediyesi Bilim, Sanat ve Müzeler Direktörü Juan Canessa da bu serginin sadece gelip görülecek değil kalpten bir ilişki kurmayı hedeflediğini belirtti.

“Kürt kadın Hareketi ve Kürdistan ile Dayanışma Komitesi’ne bize Kürt Hareketi ve Kürt kültürünü tanıttıkları için teşekkür ediyorum. Kürt halkı hakkında çok bilgi sahibi değildik. Bildiklerimiz de halkların gerçek tarihinden çok egemenlerin bakışıyla sunulan bir anlatıydı. Uruguay olarak bizler de bu egemenlerin bakış açısıyla bir tarih anlatışımız oldu. Montevideo Göç Müzesi’nin siyasi yanı işte burada ortaya çıkıyor” diyen Canessa, yerlilerin ve başka halkların gerçek tarihini anlatmak için bir alan açtığını vurguladı.

Canessa, Mart ayının Kürt halkı açısından önemine de konuşmasında dikkat çekti.

Uruguay Parlamentosu ve ParlaSur Milletvekili Lilian Galan da şunları belirtti: “Uruguay Parlamentosu adına ben ve Senatör Marcos Casambula bu davete katılmayı bir sorumluluk olarak gördüğümüz için buradayız. Kürt Kadın Hareketinin söylemlerini Uruguay Parlamentosu ve ParlSur’a taşımayı bir görev biliyoruz. Biz de ülke olarak bir değişim ve dönüşüm mücadelesi içerisindeyiz. Yeni bir perspektifle bu mücadelemize katkı sundukları için Kürt Hareketi’ne teşekkür ediyoruz. Bize kendi mücadelelerini anlatırken yol da gösteriyorlar. Özellikle 8 Mart’tan sonra halkımızın özgürlüğünün kadın özgürlüğünden geçtiğini daha iyi görmüş olduk.”

Etkinlik Nisan ayı sonuna kadar sürecek etkinlikler hakkında katılımcıların bilgilendirilmesi ve 21 Mart’ta yapılacak Newroz kutlamalarına davet edilmesi ile sona erdi.