Yönetmen Clarisse Hahnın Kuzey Kürdistanda bir ailenin günlük yaşamını yalın haliyle aktardıðı uzun metrajlı filmi sinemalarda izleyici ile buluştu.
Kurdish Lover isimli 1 saat 38 dakikalık film, aralarında Le Monde, Liberation ve LHumanite gazetelerinin de olduðu Fransız medyasında geniş bir yer aldı. Film isminin çaðrıştırdıðı gibi bir aşk hikayesi deðil, Kürdistanda eşinin ailesi ile birlikte yaşamak ve sevmeyi anlatıyor.
Yönetmen Clarisse Hahn, bir kayınvalide ile günlük yaşamı konu alıyor. Belgesel ve fiksiyon arasında, izleyiciye doðrudan konuyu aktaran yönetme, kamera önünde hiçbir zaman yer almıyor. Filmde yönetmen, arkadaşı Oktayın ailenin farklı gelenekleri ile onların topluluk olarak yaşama biçimlerini aktarıyor.
Kurdish Lover, Clermont-Ferrand belgesel film festivalinde Büyük Ödül ile Belforttaki Fransız film ödülünü aldı.
Filme geniş yer ayıran Le Monde gazetesi Kürdistanda çok sübjektif bir kamera başlıðını kullanırken, lHumanite Kurdish Loverin Brüt haliyle bir Kürt yaşamı olduðunu yazdı.
Filmde yönetmen Pariste karşılaştıðı arkadaşı birlikte var olmayan bir ülkeyi keşfediyor, diðer bir adıyla savaş ve ekonomik sefaletin yaşandıðı, gelenek ve modernite arasında kaybolan Kürdistanı anlatıyor.
Ýzleyiciler, bir Kürt ailenin kimi zaman sert, kimi zaman eðlenceli ve bazen korkunç olaylar karşısındaki günlük yaşamı ile karşılaşacak. Filmde ayrıca geleneksel yaşamdaki kadın-erkek ilişkisi de göze çarpıyor.
Le Monde gazetesine mülakat veren yönetmen Hahn, Ben her şeyden önce kadınları çektim. Orada anneler ve çocuklar ya da özel bir rolü olan şamanlar görülüyor. Ama aile babaları, çok ataerkil bir ortamda, kameradan rahatsız oluyorlardı, sanki kontrolü kaybetme izlenimi veriyorlardı
Kadınlar ise çoðu zaman buna hiç dikkat bile etmiyorlardı! Başkasını bakışları altında yaşama alışkanlıkları var. Her zaman izleyici kitleleri var. Onların tabuları farklıdır diyor.