KURDÎ-DER, çocukların eðitiminde önemli bir yer tutan okul öncesi eðitim ile ilgili Kürtçe'nin Kurmancî ve Dimilkî lehçelerinde çocuk kitapları hazırladı.
Çocukların gelişiminde önemli bir evre olarak kabul edilen okul öncesi eðitim bundan böyle Kürtçe'nin lehçelerinde de verilebilecek. Bu alanda uzmanlaşmış eðitmenlerle bir çalışma yürüten KURDÎ-DER, oluşturduðu komisyonla çocukların okul öncesi eðitimine katkı sunacak Kürtçe'nin Kurmanci ve Dımılki lehçelerinden oluşan 10 adet kitap hazırladı. Projenin içinde yer alan KURDÎ-DER çalışanı ve aynı zamanda Okul Öncesi Öðretmenliði Bölümü mezunu Feridun Birgül, Kürtçe için ilk olan bu çalışma ile büyük bir eksikliðe cevap olacaklarını belirterek, bunun anadilde eðitim için önemli bir adım olduðunu dile getirdi.
KÝTAPLAR BASIM AŞAMASINDA
Kürt çocuklarının okul öncesi eðitimlerini de anadillerinde alması gerektiðini ancak bu konuda yeterli çalışmaların yapılmadıðını söyleyen Birgül, Kürt geleneðini bilimsel anlamda tanıtma, nesillere aktarma ihtiyacı çerçevesinde bir komisyon kurduklarını ve çalışmalara başladıklarını anlattı. 5 yaş altı çocukların eðitimi için çalışmalarda bulunduklarını belirten Birgül, Kürt kültür, gelenek, tarih ve diline uygun bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Hazırladıkları 10 kitabın basım aşamasına geldiðini söyleyen Birgül, bunların 8'inin eðitim diðerlerinin ise sanat ve boyama kitabından oluştuðunu söyledi.
'ÇOKLU ZEKA KURAMI' ESAS ALINDI
Kitapları hazırlarken ünlü psikolog Howard Gardner'in Çoklu Zeka Kuramı modelini temel aldıklarını belirten Birgül, bu kuramın çocuðun zekasal gelişimi için ön gördüðü zekanın tüm yönlerine hitap ettiklerini aktardı. Birgül, kitapları hazırlarken zekayı tek ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlara hitap eder biçimde şekillendirdiklerine işaret etti. Kitaplarda, Kürt kültürü, sanatı, sosyal yaşamı gibi öðeleri işlediklerini aktaran Birgül, böylelikle çocuðun benliðinden ve geleneðinden kopmadan eðitiminin temelini oluşturabileceðini söyledi.
KÜRT ÇOCUKLARI DÝL ŞOKU YAŞIYOR
Kürt çocuklarının evinde konuştuðu dil ile okul öncesi eðitimi aldıðı dilin farklı olmasından ötürü bir şok yaşadıðı tespitinden yola çıkan Birgül, "Çocuk yüzyüze kaldıðı bu yabancı dilden dolayı önceki yaşadıklarını rüya gibi algılıyor. Bunun yarattıðı etki çocuk üzerinde ciddi zararlara yol açıyor. Bu, çocuðun eðitime olan ilgisini kesiyor, eðitim hayatını baltalıyor. Çocuk kendi diliyle bir şeyler öðrenirse, daha rahat kendini ifade edebilir, çevresinde gördüklerini anlamlandırabilir" diye belirtti.
AMED'DEKÝ KREŞLERDE DAÐITILACAK
Bu çalışma sayesinde yıllardır kurduðu hayallerinin gerçekleştiðini anlatan Birgül, kendisi gibi okul öncesi eðitimi alan Kürt gençlerine çaðrıda bulunarak, "Kendi oyunlarımızı, hikayelerimizi gelecek nesillere anadilinde sunabilmeliyiz" dedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 15 Eylül'de açacaðı ve Kürtçe eðitimin verileceði kreşe hazırladıkları kitapları vereceklerini belirten Birgül, böylelikle kitapların pratik olarak uygulamasının da yapılacaðını kaydetti.