Kürtler baş eğmedi eğmeyecek!

Mihemed Remo veya halk arasında bilinen ismiyle Bavê Hisên Rojavalı. 80’li yıllardan bu yana özgürlük mücadelesinin hep içinde oldu. Bir oğlu şehit düşen Remo, KOMAW Eşbaşkanlığını yapıyor.

Şehit aileleri kurumu KOMAW’ın eşbaşkanı Mihemed Remo, 1980’den bugüne özgürlük mücadelesiyle birlikte. “Başkanla(Öcalan) da tanışma onuruna sahip oldum” diyen Rojavalı Remo’nun bir oğlu şehit. Oğluna “Ülkemizi savunmak zorundayız” dediğini aktaran, hatta onun için silah da satın alan Remo, “Kürtler hiçbir zaman baş eğmedi, bugünden sonra da kendimizi savunacağız, şehirlerimizi korumak için ulusal birliğimizi sağlayıp direneceğiz” diyor. 

Halk arasında Bavê Hisên olarak bilinen Mihemed Remo, Avrupa Şehit ve Kayıp Aileleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği (KOMAW) Eşbaşkanı. Rojava’nın Cizîr Kantonu’nda yer alan Dêrika Hemko ilçesinden Remo’nun Kürdistan Özgürlük Mücadelesi ile tanışıklığı 1982 yılına dayanıyor. Öncesinde Suriye’de Eser Kurdî Partisi’nde politika yapan Remo, Kobanê’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile tanışmış. “Öcalan’la tanışma onurunu yaşadım” diyen Remo, “Öcalan’la tanışmamız bizim için yeni bir felsefe ve ideolojiydi” diye ekliyor. 

Rojava’nın Hesekê, Tirbesiye, Amudê gibi büyük kentlerindeki çalışmalarında bir yurtsever olarak yerini aldığını aktaran Remo, Özgürlük Hareketi’nin büyük yokluklarla bugünlere geldiğini ifade ederek şunları belirtiyor: “Bazen ihtiyaçlarımızı karşılayacak paramız yoktu. Kürt halkı da, partiye ilk başta biraz soğuk yaklaşıyordu. Zamanla hareketin, yürüttüğü çalışmalar sonuç almaya başladı. Halk da partiyi tanıdıkça aşkla sahip çıktı.”

ÖCALAN'LA İLK TANIŞMA

Kürt Halk Önderi Öcalan’ı ilk olarak Rojava’daki bir halk toplantısında dinlediğini ifade eden Remo, “Halk büyük bir merakla Başkan’ın ağzından çıkacak söze, vereceği kararlara bakıyordu. Her defasında, talepleriniz nedir? diye soruyordu. Sonraki toplantılarda da Başkan’ı kasetlerle dinlemeye devam ettik. 1986’ya kadar çalışmalar bu şekilde yürüdü” diyerek o dönemki tanıklığını anlatıyor. 

‘GÜCÜMÜZÜ ÖNDERLİKTEN ALIYORUZ’

Mahsum Korkmaz Kampı’nda eğitime katılacak kişiler için hazırlık komisyonunda olduğunu aktaran Remo, partinin askeri ve siyasi eğitim görecek kişilerle ilgilendiğini kaydetti. Bu dönemde Suriye’nin Rimelan şehrinde petrol rafinelerinde memur olarak görev yapan Remo, “Zamanla Suriye devletine hizmet etmeyi bırakıp, parti çalışmalarına daha hazla katıldım. Bundan kaynaklı işime son verildi. Kamplarda 10 ve 15 gün kalıyordum. Önderlikten aldığım güçle bu günlere kadar geldim” diye belirtiyor. 

Sınır geçişleri sırasında Suriye devlet askerleri arasında çıkan çatışma sonucunda tutuklanan Remo, 1 yıl hapis yattıktan sonra yönünü Avrupa’ya çevirir. 

‘ÜLKEYİ SAVUNMAK ZORUNDAYIZ’

Sekiz çocuk babası olan Remo’nun gerilla olan oğlu Hüseyin Remo (Sefkan) Bitlis’te Türk askeriyle çıkan bir çatışmada şehit düşer. Oğlu Hüseyin’e “Biz ülkemizi savunmak zorundayız. Bu mücadeleye kendimizle başlamalıyız” dediğini aktaran Remo, bu konuşmadan kısa bir süre oğlunun şehit düştüğünü belirtiyor. 

Oğlunun silahını da kendisinin aldığını söyleyen Remo şunları anlatıyor: “Sahada çalışma yürütürken bir grupta oğlumu gördüm. Görüştükten sonra benden bir silah istedi ama vermedim. Eve döndüğüm zaman ona kendi hesabımdan bir silah aldım ve arkadaşlara teslim ettim. Bir keresinde de gerilla oğlumla birlikte Haftanin’e kadar birlikte yürüdük.” 

İNSANLIĞA ADANMIŞ LİDER: ÖCALAN

Almanya’da bir dönem PYD adına çalışma yürüten Mihemed Remo şimdi şehit aileleri kurumu KOMAW’ın Eşbaşkanlık görevini yürütüyor. Kürt Halk Önderi Öcalan’ın Kürt halkı için önemine vurgu yapan Remo “Biz önderliğimizi, insanlığa adanmış bir lider olarak görüyoruz” diyor. 

‘PKK DİRENİŞ TARİHİDİR’

Türkiye’nin işgaline karşı Efrîn ve Kürdistan’ın birçok yerinde gösterilen direnişin kaynağını Öcalan’dan aldığını vurgulayan Remo, “Efrîn direnişimiz kazanacak. Şehirlerimizi korumak için ulusal birliğimizi sağlayıp direneceğiz. Direnişimizin tarihi PKK’dir. PKK devrimini yaptı ve yapmaya devam ediyor. Her geçen gün çığ gibi büyüyor” diye belirtiyor. 

MESELE NE TANK NE TOPTUR, İRADEDİR

“Kürtler hiçbir zaman baş eğmedi, bugünden sonra da kendimizi savunacağız” diyen KOMAW Eşbaşkanı “Mesele ne tank ne top ne de savaş uçaklarının olması. Mesele irade ve haklı olmak. Halkımız, Başkan Öcalan’ın ideolojisinden güç alıyor” ifadelerini kullanıyor.

“İnanıyoruz…” diyerek konuşmasını devam eden Remo, Avrupa’da ulusal birlik için yapılan toplantılara da katıldığını da aktararak şunları belirtiyor: “Kürt Özgürlük Mücadelesi olarak tüm Kürt partileriyle, Kürdistan için bir bayrak, bir ordu ve bir söz istiyoruz. Birliğimiz ve savaşımızın zaferi buradadır. Partilerin birliği değil halkın birliği sağlanmalıdır. Kürdistan ve diasporada görkemli Newroz kutlamaları yaşandı. Newroz birliğimizin kapısını bir daha açtı.

Kaynak: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA