Kürt mahallelerine uyuşturucu çeteleri yerleştiriliyor

Adana’da Kürt mahallelerine uyuşturucu çeteleri yerleştirildi. Uyuşturucu ile mücadele edenler, cezaevlerine gönderildi. 90’lı yıllarda devlet baskısıyla Adana’ya göç edenler, çetelerin polis desteğiyle yerleştiği tepkisinde bulunuyor.

Adana'da özellikle 90'lı yıllarda Kürdistan'dan göç etmiş olan Kürtlerin yaşadığı mahallelerde polis eliyle uyuşturucu maddenin kullanımı ve satışı artıyor.

Seyhan ilçesine bağlı Dağlıoğlu Mahallesi’nde uyuşturucu çetelerinin iyice yerleştiğini kaydeden mahalleliler, son zamanlarda HDP’liler üzerine artan gözaltı ve tutuklamaların bu çetelerin artmasına neden olduğunu kaydetti.

Son 5 yıl içerisinde uyuşturucunun yaygınlaştığını belirten mahalleliler, uyuşturucu kullanım yaşının 13’e kadar indiğini söyledi.

Uyuşturucu satışlarının açıktan yapıldığına dikkat çeken mahalleliler, "torbacı" adı verilen kişilerin gündüz ortası satış yaptığını, gece ise lüks araçlarla yüklü miktarda uyuşturucu ile dolaştıklarını anlattı.

‘MAHALLE PAYLAŞILMIŞ DURUMDA’

18 yıldır Dağlıoğlu Mahallesinde oturan Salih Demir, uyuşturucu yüzünden birçok kişinin mahalleden taşınmak zorunda kaldığını belirterek, "Mahalle gençlerimiz açısından çok bozulmuş durumda. Resmen her köşe başı birileri arasında pay edilmiş” dedi.

Demir şöyle devam etti: “İnsanlar çarşıya pazara, kapılarının önüne oturmaya çıkamaz oldu. Son birkaç yıldır uyuşturucu mahallemize girdi ve her geçen gün de artıyor maalesef. Burada uyuşturucu ile mücadele anlamında HDP aktif çalışmalar yürütüyordu. Ama son operasyonlar ile çalışma yürüten birçok kişi gözaltına alınarak tutuklandı. Onların mahallelerde olmamasını fırsat bilen çeteler ise iyice mahallemizi mesken belledi. Bu duruma artık bir son verilmeli."

'KÜRT MAHALLELERİNDE OLMASI TESADÜF DEĞİL'

Mahallede can güvenliklerinin olmadığını söyleyen Ali Duran, "Partimizin de bu alanda çalışmalarına eskiden olduğu gibi daha da hız vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Burada can güvenliğimiz yok. Kendi canımı geçtim, 3 küçük çocuğum var, nereye kadar böyle devam edecek? Özellikle Kürt mahallelerinde bu maddelerin artması da tesadüf değildir. Kürtlerin birbirini zehirleyerek katletmelerini istiyorlar" şeklinde konuştu.

Eskiden oğlunun da madde bağımlısı olduğunu ifade eden Mehmet Şimşek ise, "Çocuğumu bu illetten kurtarmak için yıllarca mücadele vermiş bir baba olarak söylüyorum. Eğer uyuşturucu ile mücadele alanında gerçek bir çalışma yürütülmezse, şimdiye dek yapıldığı gibi göz yumulmaya devam edilirse, gün gelecek tek bir çocuğumuzu bile koruyamayacağız. Belki de buradaki en büyük rol biz anne babalara düşüyor" dedi.

GÖZALTINA ALINIP BİRKAÇ GÜNDE BIRAKILIYORLAR

Özellikle okul çevrelerinde uyuşturucu satışının yoğun olduğunu söyleyen 3 küçük çocuk annesi olan Seher Sapan, "Burada bunca yıl kaldım ama son yıllarda ortaya çıkmaya başladı bu uyuşturucu belası. Böyle devam ederse çocuklarımın geleceği için buradan taşınmayı düşünüyorum" diye konuştu.

Neredeyse mahalledeki tüm gençlerin uyuşturucuya bulaştığını vurgulayan mahallenin gençlerinden olan Burak Çelen yaşananları şu sözlerle dile getirdi: "Kimi arkadaş ortamı ile bulaşıyor. Kimisine zorla başlatıyorlar. Yeter artık nereye kadar böyle devam edecek? Polis operasyon yaptığını söylüyor ama gözaltına alınanlar birkaç gün içerisinde serbest bırakılıyor. Bu yüzden de bu çeteler için alan açılmış oluyor."

Okullarının etrafında uyuşturucu satıldığına defalarca tanıklık eden 15 yaşındaki Cihan Orhan ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Okulun önünde polis olmasına rağmen tenha köşelerde satılıyor. Okulda kullananlar var zaten zamanla okulu bırakıyorlar."