Kürkçü: Suriye Suriyelilere bırakılmalı

Strasbourg’daki Avrupa Konseyi (AK) oturumlarında söz alan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Efrin işgaline dikkat çekerken, Suriye’nin Suriyelilere bırakılması gerektiğini söyledi.

Avrupa’nın iç savaşın devam ettiği Suriye’de barışın sağlanması için potansiyelini kullanması gerektiğini söyleyen Kürkçü, Türkiye’nin de müdahalesiyle durumun daha da içinden çıkılmaz bir hal aldığının altını çizdi. Türkiye’nin Suriye savaşına müdahalesinin cihatçı grupların güç kazanmasına yol açtığını hatırlatan Kürkçü, bunun da DAİŞ çetelerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti.

DAİŞ çetelerinin artık Kürt devrimci güçlerinin doğrudan katılımıyla askeri olarak yenildiğini söyleyen Ertuğrul Kürkçü, Avrupa’nın çok kültürlü yapıyı içerecek şekilde bir demokratik cumhuriyetin kurulması için etkisini kullanması gerektiğini vurguladı.

Avrupa’nın Suriye’deki tüm yabancı güçlerin çıkması ve her kesimi içerecek şekilde barış görüşmelerinin başlaması için çaba göstermesini de isteyen Kürkçü, özellikle de Türkiye’nin Efrin başta olmak üzere işgal saldırılarını durdurması için devreye girilmesi gereğine işaret etti.

“Suriye yine Suriye halklarına geri verilmelidir” diyen Kürkçü, halkların kendi kaderini tayin ilkesinin barış için öne çıkarılması çağrısı da yaptı.