Kürdistan'da darbe protestoları sürüyor

Meclis'teki AKP-MHP darbesi Kürdistan'da protesto edilmeye devam ediyor. Eylemlerde direniş mesajları verildi, ortak mücadele çağrısı yapıldı.

HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP’li Enis Berberoğlu’nun vekilliklerinin düşürülmesine tepkiler sürüyor. Çok sayıda kentte düzenlenen eylemlerde darbe protesto edildi, direniş mesajları verildi.

AMED
TJA, milletvekilliklerinin gasp edilmesi ve rehin alınmalara karşı basın açıklaması düzenlendi. Eyleme HDP Amed milletvekilleri Remziye Tosun ve Semra Güzel, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'in yanı sıra çok sayıda TJA aktivisti katıldı.
TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, Leyla Güven’in tüm kadınların iradesi olduğuna belirterek, iradelerinin gasbına karşı sessiz kalmayacaklarını ifade etti, "Mağdur değil, direnişçiyiz" mesajını verdi.
Vekilliklerin düşürülmesinin düşmanlık politikasının parçası olduğunu söyleyen Gökkan, Leyla Güven’in bilinçli olarak hedef seçildiğini vurguladı, “Çünkü Leyla Güven Kürt annelerinin ve kadınlarının temsilidir" diye ekledi.
Açıklama, “Jin, jiyan, azadî” sloganı eşliğinde son buldu.

BATMAN
Darbe Batman’da TJA tarafından protesto edildi. HDP Batman il binası önünde bir araya gelen TJA aktivistleri, Güven ve Farisoğulları'nın fotoğraflarının yanı sıra "Darbe var" yazılı dövizler taşıdı. Fiziki mesafe kurallarına uyarak yapılan eylemde TJA aktivisti Gülnur Deli konuştu. AKP-MHP iktidarının kadın ve Kürt düşmanı politikalarının büyüyerek devam ettiğini söyleyen Deli, baskı ve kaos ile kadın kazanımlarının yok edilmeye çalışıldığını da belirtti.

VAN
HDP Van Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi TJA üyesi kadınlar da basın açıklaması yaptı. HDP il binası önünde bir araya gelen kadınlar, “Leyla Güven Onurumuzdur”, “Berxwedan jiyan e” pankartlarını açarak, Güven ve Farisoğulları’nın fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşıdı.
Kadınlar adına konuşma yapan HDP Van İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, Kürt halkına yönelik, “ya sev ya terk et” söylemi ile itaat etme politikası yürütüldüğünü belirtti. Bartın, “Tarihimiz Leylalar'la doludur. Leyla direniş, halkların barışı ve insanca yaşaması için mücadele vermek demektir" dedi.

ŞIRNAK
HDP Şırnak Kadın Meclisi ve TJA da Silopi ilçesinde açıklama yaptı. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ile Barış Anneleri'nin de aralarında olduğu çok sayıda kadının katıldığı eylemde şu açıklama yapıldı:
"Leyla Güven’e uzanan el aynı zamanda tüm kadın değerlerine uzanmıştır. Yapılan bu hukuksuzluk ile seçimi anlamsızlaştırmak istiyorlar. Erkek zihniyeti kadın direnişi, mücadelesi ve  demokrasiye karşı. Bu yöntemlerle hem partimize hem de halkımıza saldırıyorlar."

URFA
Urfa’da ise Suruç İlçe Örgütü binası önünde yapılmak istenen eylem polis engeline takıldı.
Parti binasını ablukaya alan polisler, dışarı çıkmak isteyen kadınlara gözaltı tehdidinde bulundu. Bu nedenle HDP Milletvekili Ayşe Sürücü ile polis amirleri arasında yaşanan tartışmada ilginç diyaloglar gelişti. "Var olan bu iktidar bu ülkeyi cehenneme cevirdi” sözleri ile tepki gösteren Sürücü'ye, bir polis amiri “Size göre cehennem, bize göre cennet” yanıtını verdi.
Sürücü, "Bu sistem kadın mücadelesinden korkuyor. Nasıl ki daha önce Figen Yüksekdağ tutuklandıysa, bugün de Leyla Güven’i tutukladılar. Ama biz hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz, başaracağız. Başarı Kürt kadınlarının ve Kürt halkının olacak” dedi.

HAKKARİ
HDP Hakkari Kadın Meclisi ise il binasında açıklama yaptı. Kadınlar adına açıklama yapan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, Leyla Güven’in ömrünü demokrasi mücadelesine adadığını ve bu uğurda bedeller ödediğini belirtti. Güven’in gösterdiği direniş ve mücadelenin dünya kadınlarına ilham verdiğini söyleyen Seven, “AKP-MHP erkek egemen faşist iktidarının bu saldırıları, Leyla Güven’in mücadele etmesine engel olamayacak” dedi.

ADANA
HDP Adana İl Örgütü'nün il binası önündeki eylemine siyasi parti ve insan hakları örgütlerinin temsilcileri de destek verdi. Açıklama sırasında polis bina girişini ve çevresini ablukaya aldı.
HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, iktidarın karşısından diz çökmeyip, mücadele edeceklerini dile getirdi.

OSMANİYE
HDP Osmaniye İl Örgütü, darbeci uygulamayı il binasında protesto etti. İktidarın baskı ve saldırılarına boyun eğmeyeceklerini ifade eden HDP Osmaniye İl Yöneticisi Selda Uyğul, iktidarı halkın iradesine saygı duymaya çağırdı. Uyğul, iktidarın politikalarına karşı tüm kesimleri ortak mücadele cephesinde bir araya gelmeye çağırdı.