Kriz müzik piyasasını Çin mallarına yöneltti

Her geçen gün daha da derinleşen ekonomik kriz, bütün sektörleri vurmaya devam ediyor. Yurt dışından döviz üzerinden ithal edilen müzik alet ve aksesuarları satıcıyı ‘kaliteyi düşürmeye’ zorluyor.

Krizin faturası, bütün sektörlerde derinleşmeye devam ediyor. Özellikle ithalat yapan sektörler, dövizin fırlamasıyla kepenk kapatma noktasına geldi.

Ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerden birisi olan müzik mağazaları da, ithalat konusunda Çin’i tercih eder pozisyona geldi.

GURBETÇİLER OLDUĞU İÇİN ALIŞVERİŞ DEVAM EDİYOR AMA…

İzmir’in en büyük müzik mağazalarından birinde çalışan Onur Pak, gurbetçilerin Türkiye’ye dönüşü nedeniyle krizin henüz kendi piyasalarında gereği kadar hissedilmediğine dikkat çekerek, “Sezon dolayısıyla yurtdışından gelen müşteriler alış-veriş yapıyor. Onların parası bizim burada değerli olduğu için şimdilik iş var. Ancak Türkiye’de yaşayan müşterilerimiz için aynı durum söz konusu değil” dedi.

KALİTE DÜŞÜYOR

Müzikle uğraşan kişilerin mecburen kendilerinden ürün aldıklarını vurgulayan Pak, “Müzikle uğraşan birisi müzik mağazalarından alışveriş yapıyor mecburen. Ama bu alışveriş eskisi gibi değil. Eskiden 2 bin TL’ye alacağı bir gitarı şimdi 4 bin TL’ye alabilir. Doğal olarak, parası yetmediği için kötü ürün tercih etmek zorunda kalıyor ve bin liralık bir gitar alıyor” diye konuştu.

ÇİN ÜRÜNLERİ TERCİH EDİLİYOR

Müzik aletleri ve aksesuarlarının yurtdışından ithal edildiğine, bu yüzden de döviz kuruyla birlikte ‘el yakar’ hale geldiğine dikkat çeken Pak, “Eskiden müşteri Amerika’dan gelen gitar telini tercih ediyordu. Şimdi ucuz tel arıyor. Bu da müşteriyi Çin piyasasına yönlendiriyor. Durum böyle olunca tabi ki, kalite düşüyor” şeklinde konuştu.