Koronavirüste vaka sayısı 600 bini aştı

Dünya genelinde koronavirüs vakası ve ölü sayısı artıyor.

Koronavirüse yakalanan kişi sayısı 600 bini aştı. Hayatını kaybedenlerin sayısı da 30 bine ilerliyor. En fazla vaka görülen ülke ABD ve ardından İtalya.

BM ÇALIŞANLARINDA VİRÜS

Birleşmiş Milletler dünya genelinde 86 çalışanına Covid-19 tanısı konduğunu açıkladı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, söz konusu çalışanların ağırlıklı olarak Avrupa'da bulunduğunu Afrika, Asya, Ortadoğu ve ABD'de de hastalık teşhisi konan personelin olduğunu açıkladı.

TÜRKİYE
Türk devleti yetkilileri, ülkedeki koronavirüs vaka sayısının 5 bin 698’e, ölü sayısının da 92'ye çıktığını duyurdu.
Türkiye'de tüm yurt dışı uçuşlar yasaklandı, şehirler arası seyahatler valilik iznine tabi olacak.
Sağlık örgütleri ise vaka ve ölü sayısının daha çok olduğuna dikkat çekiyor. TTB, "Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı buzdağının görünen kısmı" dedi.

'EN FAZLA ZARAR GÖRECEK KESİM İŞÇİLER'

İSİG Meclisi Ankara Temsilcisi Pınar Abdal da koronavirüs sürecinde güvencesiz şekilde çalışan kadın, çocuk, göçmen ve mülteci işçilerin salgından en fazla zarar görecek kesimler olduğunu belirtti. Virüsün en hızlı yayılma oranının iş yerlerinde görülmesinin muhtemel olduğu kaydediliyor.

AMED'DE VAKA ARTIŞI

Amed'de koronavirüs şüphesiyle hastaneye yatırılanların sayısı artıyor. Kent genelinde şu ana kadar 10 kişinin testi pozitif çıktı. Hastanelerde Kovid-19 şüphesiyle tedavi gören hasta sayısının ise 92 olduğu öğrenildi.

URFA'DA TEST YOK

Koronavirüs salgınında 4 pozitif vakası bulunan Urfa’da test kiti olmadığını açıklayan Urfa Tabip Odası Başkanı Ömer Melik, salgınla etkili bir mücadele için KHK’lerle ihraç edilen sağlık çalışanlarının geri dönmesi ve kapatılan sağlık merkezlerinin açılması gerektiğini ifade etti.

CEZAEVLERİ

Cezaevlerindeki koronavirüs riski ise büyüyor. İktidar hiçbir önlem almadığı gibi hasta ve siyasi tutsakları hazırladığı düzenlemenin kapsam dışında tutmayı hedefliyor. İktidarın 'önlem' diye kamuoyuna yansıttığı ise görüşleri yasaklamayı uzatmak oluyor.
Hızla yayılan koronavirüs salgını için "Cezaevlerinde tedbir yok, tecrit var" diyen, yeni tahliye olan MA muhabirleri Sadık Topaloğlu ve Sadiye Eser, virüsün cezaevlerine sirayet etmesi halinde katliam olacağını söyledi.

ÖĞRENCİLERİN BURSUNU KESTİLER

Ankara Üniversitesi (AÜ) öğrencilerinin 4 Mart’ta Kredi Yurtlar Kurumu Müdürlüğü (KYK) önünde, “Biz geleceğiz, insanca yaşamak istiyoruz” talebiyle yaptığı basın açıklaması sonrasında öğrencilerin bursu kesildi.

CHP'DEN 'GENEL KARANTİNA' ÇAĞRISI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs salgınına karşı halka yönelik yapılan “evde kal Türkiye” kampanyalarının sonuç vermediğini belirtti, sokağa çıkma yasağı ve genel karantina çağrısında bulundu.

Amasya 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı’nda görevli askerler, koronavirüs salgını için tedbir alınmadığını belirterek, hastaneye kaldırılanların sayısının arttığını ve kaygılı olduklarını söyledi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNE 3 AY İSTİFA SINIRLAMASI GETİRİLDİ

Sağlık Bakanlığı da, koronavirüs salgını nedeniyle kamu ve özel sektörde çalışan sağlık emekçilerinin 3 ay boyunca istifa sınırlaması getirildi.

ABD
ABD'de vaka sayısı 100 bini geçti. Ülkede 100'den fazla yeni vaka var. Yaşamını yitirenler ise 1700'ü geçti. Başkan Donald Trump, Corona salgınından kaynaklanan ekonomik çöküşü önlemek için hazırlanan 2,2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketini imzaladı.
Trump, imzaladığı kararnamelerle Savunma Bakanlığı’na yedek askerlerin aktif göreve çağrılması yetkisi, otomobil firması General Motors’a da solunum cihazı üretme talimatı verdi.
Trump “Valiler yaptıklarımızı takdir etmeli” dedi.
Bundan bir hafta önce, Cuma günü ABD'de enfeksiyonu kapanların sayısı 16 bini yeni geçmişti. Perşembe günü bu sayı 85 bin'e yükselmiş ve ABD İtalya ve Çin'i geride bırakarak dünyada en çok vakanın olduğu ülke olmuştu.

İTALYA
İtalya, en çok ölümün görüldüğü ülke durumunda. Ülkedeki vaka sayısı 87 bini bulmak üzere. Yaşamını yitirenlerin sayısı ise 9100'ü geçti. Ülkede 3700'den fazla hastanın durumu kritik.
İtalya'da Covid-19 krizinin başlangıcından bugüne en az 51 doktorun koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.
İtalya Doktorlar Birliği, 51 doktorun öldüğünü doğruladı. Hayatını kaybeden doktorların 32'sinin en çok vakanın bildirildiği Lombardiya bölgesinde çalıştığı öğrenildi.
İtalya Ulusal Sağlık Enstitüsü de 24 Mart Salı günü itibarıyla koronavirüs bulaşan sağlık çalışanı sayısının 6 bin 414 olduğunu duyurdu.

İSPANYA
İspanya'da hayatını kaybedenlerin sayısı, ülkede şimdiye kadar tespit edilen günlük en yüksek rakama ulaştı ve 832 artışla 5 bin 690'a çıktı.
Ülkede 28 Mart itibarıyla son tablo, 72,248 vaka, 5,690 ölüm olarak kayda geçti.
İspanya, dünyada İtalya'nın ardından en çok ölümün yaşandığı ikinci ülke.
Ülkede ilan edilen olağanüstü hal, en erken 12 Nisan'a kadar yürürlükte olacak.
FRANSA
Fransa'daki vaka sayısı 33 bini, can kaybı da 2 bini bulmak üzere. 25 binden fazla insan tedavi görüyor.
Fransa'da can kaybı sayısının 1500'ü geçmesi sonrası Sağlık Bakanlığı'nın yeni önlem paketine geçeceği kaydedildi.
Ülkede 16 yaşında bir kız Covid 19 nedeniyle hayatını kaybetmişti.

ALMANYA
Almanya'da vaka sayısı 53 bini geçti. Ülkede 400 civarında kişi de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.
Alman medyasında yer alan haberlere göre, Başbakan Angela Merkel'e sunulan İçişleri Bakanlığının raporunda, 13 Nisan'dan itibaren günde en az 100 bin test yapılması ve bunun Nisan sonunda 200 bine çıkarılması istendi. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, haftada 300 ila 500 bin test gerçekleştirme imkânına sahip olduklarını açıklamıştı.

BİRLEŞİK KRALLIK
Birleşik Krallık'ta vaka sayısı 14.500'ü geçti. Ölü sayısı ise 759 oldu. 13 binden fazla hasta ise tedavi görüyor.
Başbakan Boris Johson'un da koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından İngilizlerin kaygısı arttı. Ülkede Sağlık Bakanı Matt Hancock'un testi de pozitif çıkmıştı.

BELÇİKA
Belçika'da vaka sayısı 9100'ü geçti. 350'den fazla ise ölü var. Ülkede 7700'den fazla kişi tedavide.

HOLLANDA
Hollanda'daki vaka sayısı da 8600'ü geçti. 546 kişi de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. 8 binden fazla kişi ise tedavi görüyor.

AVUSTURYA
Avusturya'da vaka sayısı 7700'ü geçerken, ölü sayısı da 68'i buldu.

İSVEÇ
İsveç'teki can kaybı da 100'ü geçti. Ülkede 3060'dan fazla vaka var.

İSVİÇRE
İsviçre'de 13 bin 250'den fazla vaka var. Ölü sayısı ise 240'ı geçti.

İRAN
İran'da vaka sayısı 35 bini geçti. Ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı ise son açıklanan rakamlara göre 2500'den fazla. 3 bine yakın kişinin durumu ise kritik.

IRAK
Irak'ta da 500'e yakın vaka var. Ülkede 42 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. 330'dan fazla kişi ise tedavide.

FİLİSTİN
Filistin'de de vaka sayıları artıyor. Hükümet Sözcüsü İbrahim Milhim, 6 kişide daha Covid-19 tespit edilmesiyle ülkedeki vaka sayısının 97'ye yükseldiğini belirtti.

FİLİPİNLER
Filipinler'de 14 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Ülkede son 24 saatte görülen vaka sayısı da 272 olarak açıklandı. Böylece Filipinler'de salgın nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 68'e, vaka sayısı da 1075'e yükseldi.

KIBRIS
KKTC'de yeni tip koronavirüs nedeniyle ilk kez bir hasta hayatını kaybetti. Ülkede Kovid-19 tespit edilen vaka sayısının 61 olduğu belirtilmişti.