Koronavirüste son gelişmeler

Koronavirüs vakası ve ölü sayısı günbegün artıyor. Türkiye'de her geçen artan vaka ve ölümlere ilişkin ciddi bir tedbir almayan AKP/MHP iktidarı, resmi veriler dışında açıklama yapan herkesi gözaltına alıyor.

Koronavirüse yakalanan kişi sayısı 800 bini aştı. Hayatını kaybedenlerin sayısı da 40 bine yaklaştı. ABD, en fazla vakanın, İtalya da en fazla ölümün görüldüğü ülke. İspanya'da da vaka ve ölümler hızla artıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),  koronavirüse karşı tedbir olarak hasta olmayanlarca maske takılmasının yarardan ziyade ek riskler yaratabileceğini belirtti. DSÖ Acil Yardımlar Direktörü Michael Ryan, "Bu nedenle tavsiyemiz, kendiniz hasta değilseniz maske kullanmaktan kaçınmanız" dedi.

TÜRKİYE SALGININ BİLANÇOSUNU SAKLIYOR

Türk devleti yetkilileri, ülkedeki koronavirüs vaka sayısının 10 bin 827'ye, ölü sayısının da 168'e çıktığını duyurdu. Ancak ülkedeki vaka ve ölü sayısının daha fazla olduğu e-devlet üzerinden yapılan araştırmalarda da görüldü. Sağlık örgütleri, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ise 
 türkiye'deki vaka ve kayıp sayısının AKP-MHP iktidarının açıkladığından çok fazla olduğunu belirtiyor. Ciddi bir tedbir almayan AKP-MHP iktidarı ise resmi açıklama dışında konuşan herkesi gözaltına alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu Koronavirüs salgınının Türkiye’deki merkez üssünün İstanbul olduğunu dile getirdi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI GÖZALTINDA

Ankara’da “Sağlık çalışanları arasında ayrımcılık olmaz” diyerek İbni Sina Hastanesi önünde açıklama yapmak isteyen 5 sağlık emekçisi gözaltına alındı.

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, hastanelerde salgına karşı yeterli önlemlerin alınmadığını belirtti. Erden, sağlık emekçilerinin korunması gerektiğini vurguladı.

TÜM TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILMALI

Türkiye cezaevlerindeki koronavirüs tehdidi de sürüyor. AKP-MHP iktidarı, cezaevlerinde hiçbir önlem almıyor.
İnsan Hakları Derneği (İHD), cezaevlerinde 591’i ağır hasta olmak üzere toplam bin 564 hasta mahpus bulunduğuna dikkat çekti, derhal tahliye edilmeleri gerektiğini belirtti.
KESK de tüm tutsakların hayatının tehlikede olduğunu belirtti, iktidarın salgını dahi fırsata çevirmeye çalıştığına dikkat çekti.
TUAY-DER ise tutsaklara maske ve dezekfektan verilmediğini açıkladı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm tutsakların serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

AMED'DE ÖLÜMLER VE KARANTİNA

Amed'de şu ana kadar açıklanan 5 kişi yaşamını yitirdi. 150’yi aşkın kişinin tedavisi sürerken, şu ana kadar 6 hastanın taburcu edildiği öğrenildi. Çermik ilçesine bağlı Aynalı (Bistin) Mahallesi’nde bir kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Amed'deki bir hastanede tutulan işçinin temas ettiği 7 hane ise karantina altına alındı.

URFA'DA 

Urfa Tabip Odası, kentte bilnen 6 vakanın bulunduğunu açıklayarak, hekimlere ve sağlık çalışanlarına muayene ve takip ettikleri hastalar hakkında bilgi verilmediğini ifade etti. 

ADANA VE İZMİR'DE VAKALAR

Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, kentte aralarında hekim ve sağlık çalışanlarının da olduğu 550 kişinin koronavirüs teşhisi ve şüphesiyle hastanelerde yattığını açıkladı.
İzmir Tabip Odası, İzmir genelinde PCR testi pozitif ve klinik olarak şüpheli pozitif vakalar dahil hasta sayısının 700 civarında olduğunu açıkladı.

GASPÇILARDAN SU ZAMMI

Su faturalarının iptalinin istendiği bu dönemde, gasp edilen Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MARSU, bir süre önce yapılan su zammının ardından bu kez de “bakım bedeli” adı altında yeni bir zam yaptı.

HDP'YE VİRÜS ENGELLEMELERİ

Yeni tip koronavirüs salgınına karşı (Kovid-19) Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed il ve ilçe yönetimlerinin başlattığı çalışmaları da Diyarbakır Valiliği tarafından engellendi.
Osmaniye'de HDP'nin koronavirüse dair hazırlanan bilgilendirme afişlerinin asılması valilik tarafından "salgın tedbirleri" iddiasıyla engellendi.

ABD
ABD'de vaka sayısı 164 bini, ölü sayısı da 3100'ü geçti. 155 binden fazla kişi ise tedavide.
Başkan Donald Trump, salgınla mücadele kapsamında alınan sosyal mesafe önlemlerini 30 Nisan'a kadar uzattığını açıkladı. Başkente komşu Virginia ve Maryland eyaletlerinde de zorunlu haller dışında sokağa çıkmama emri yayımlandı.

İTALYA
En çok ölümün görüldüğü İtalya'da vaka sayısı 101 bini geçti. Ülkede ölüm sayısı 12 bine yaklaştı. 75 binden fazla kişi de tedavi görüyor.
İtalya'da hükümet, virüsün yayılma hızı ve enfeksiyon vaka sayısında gerileme olmayınca sokağa çıkma yasağını yeniden uzattığını duyurdu. Hükümet, 3 haftadır devam eden sokağa çıkma yasağının en az Paskalya tatiline yani 13 Nisan'a kadar uzatıldığını açıkladı.

İSPANYA
İspanya'daki vaka ve ölüm oranları hızla artıyor. Ülkede vaka sayısı 94 bini, yaşamını yitirenlerin sayısı da 8100'ü geçti. Vakalardan 6461'i yeni.

ALMANYA
Almanya'da vaka sayısı 67 bini geçti. Ülkede 651 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Almanya'da 50 binden fazla kişi tedavi sürecinde.
Başbakan Angela Merkel’e yapılan üçüncü koronavirüs testi de negatif çıktı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Merkel’in bu hafta evinde kalacağı ve hükümet çalışmalarını evinden sürdüreceği belirtildi.

FRANSA
Fransa'da da vaka sayısı 45 bine yaklaştı. 3 binden fazla ölümün görüldüğü ülkede 33 binden fazla kişi de tedavi görüyor.
Fransa Kent ve Lojman Bakanı Julien Denormandie, evsizlerin Corona virüsüne yakalanmasını engellemek için başlattıkları program çerçevesinde, bugüne kadar toplam 5 bin 460 otel odasına el koyduklarını açıkladı.
İlk kez bir günde 400’den fazla hastanın hayatını kaybettiği Fransa’da orduya ait helikopterler, yaşam destek ünitelerinde yer açmak için kritik hastaları başka ülkelere taşıdı. Strasbourg’da 6 hasta, helikopterlerle İsviçre’nin Bern ve Almanya’nın Frankfurt kentlerine taşındı.

BİRLEŞİK KRALLIK
Birleşik Krallık'taki vaka sayısı 22 bin 100'ü geçti. 1408 kişi ise yaşamını yitirdi. 20 binden fazla kişi tedavi görüyor.

İRAN
İran'da 44 bin 600'den fazla vaka, 3 bine yakın yaşamını yitiren var. Vakalardan 3 binden fazlası yeni. Ülkede 27 binden fazla kişi de tedavi görüyor.

İSVİÇRE
İsviçre'de 250'den fazlası yeni olmak üzere 16 binden fazla vaka var. 373 ölümün görüldüğü ülkede 14 bine yakın kişi koronavirüs tedavisi görüyor.

BELÇİKA
13 bine yakın vakanın olduğu Belçika'da 705 kişi yaşamını yitirdi.
Belçika'da koronavirüse yakalanan 12 yaşındaki bir kız çocuğu yaşamını yitirdi. Bu, bugüne kadar Avrupa'da görülen en genç ölüm vakası oldu.

HOLLANDA
Hollanda'da 11750 vaka, 864 ölüm kayıtlara geçti. Ülkede 10 binden fazla kişi tedavi görüyor.

RUSYA
Rusya'da son 24 saatte bugüne dek görülen en fazla sayıda vakaya rastlandı. Ülkede bir günde 500 yeni koronavirüs vakası tespit edildiği açıklandı. Ülkede görülen toplam vaka sayısı, 2 bin 337. Rusya'da salgının başlangıcından bu yana 18 kişi de hayatını kaybetti.

ENDONEZYA
Endonezya hükümeti, koronavirüsle daha etkin bir mücadele için ülkede olağanüstü hal ilan etti.
Ülkede 1500'den fazla vaka, 136 ölüm var.

TANZANYA
Tanzanya'da Sağlık Bakanlığı, ülkede koronavirüs nedeniyle ilk ölümün görüldüğünü açıkladı. Açıklamada, hayatını kaybeden kişinin 49 bir erkek hasta olduğu belirtildi. Tanzanya'da tespit edilen vaka sayısı da 19.

ÇİN
Virüsün ilk ortaya çıktığı Çin'de sadece 79 yeni vaka görüldüğü ve vaka sayısının 81.158 olduğu belirtildi. Ülkede 3305 kişi yaşamını yitirdi.