Koronavirüs İran ekonomisini vuruyor

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisi nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan rekor düşüşün İran'da ciddi etkileri olacak.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sağlık, ekonomik, toplumsal yaşam başta olmak üzere her alanda dünyayı sarsmaya devam ediyor.

Koronavirüs salgınının petrol fiyatlarında sert düşüşler meydana getirmesi ise ABD tarafından ağır ambargolar uygulanan ve ekonomik gelirinin büyük bir bölümünü neredeyse petrol gelirlerine bağlayan İran’ı çok fazla etkileyecek.

İRAN, BÜTÇESİNİ PETROL ÜZERİNE KURMUŞTU

Bütçe ve Plan Komisyonu başkanı Mıhemmed Bakır  Newbext, 9 Aralık 2019'da bütçeyi ihraç edecekleri petrol üzerine kurduklarını duyurmuştu. Newbaxt, 21 Mart 2020'de başlayan ve 21 Mart 2021'de biten bir yıllık bütçe planlamasını, günde 1 milyon varil petrolü varilini 50 dolar üzerinden satmakla planladıklarını duyurmuştu. Newbaxt’ın bu açıklama yaptığı dönemde İran petrollerinin varili 64 dolara pazarda alıcı bulduğu günlerdi.

Gerek ABD ambargosu, gerekse koronavirüs salgınının etkilerinden dolayı İran petrol varil fiyatları 14 dolara düştü. Ayırca günde bir milyon varil değil de 300 ile 350 varil arasında ancak alıcı bulduğu belirtiliyor.