Konya'daki AWACS'lar için NATO bayraklı çözüm!

AKP rejiminin Alman milletvekillerine İncirlik hava üssünde bulunan Alman askerlerini ziyaret etme girişimlerini engellemesi ardından başlayan krize NATO zirvesinde "orta yol" bir çözüm bulundu.

Almanya'nın Konya'daki AWACS uçakları NATO bayraklı olacak ve böylelikle Alman vekiller Ankara'dan izin almadan askerlerini ziyaret edebilecek.

Almanya Başbakanı Merkel'in dün Brüksel'de Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede İncirlik krizi çözülmemişti Federal Savunma Komisyonu üyesi bir grup parlamenterin İncirlik üssünde bulunan Alman birliklerini ziyaret etme isteğinin Ankara tarafından bir kez daha ret edilmesi ardından başlayan krizde gözler Brüksel'de devam eden NATO zirvesine çevrilmişti.

AWACS'LAR NATO BAYRAKLI OLACAK

İncirlik'in ardından Almanya Konya'da AWACS uçaklarıyla DAİŞ ile karşı mücadelede görev yapan birliklerini de çekebileceğini açıklamasının ardından derinleşen gerginlik, NATO içi bir krize dönüşmüştü. Almanya'nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel'in yarın çıkacak yeni sayısına göre ise Brüksel'deki zirvede Konya'daki Alman askerlerini ziyaret edilmesi için bir çözüm bulundu.

Derginin haberine göre Alman dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arasında yapılan görüşmede Konya'daki Alman AWACS uçaklarının NATO bayraklı olmasına karar verildi. Böylelikle Alman parlamenterler Ankara'ya haber vermeden Konya'daki askerlerini ziyaret edebilecek.

Bu çözüm önerisinin sosyal demokrat politikacı Gabriel'den geldiği belirtilen haberde İncirlik için ise benzer bir çözümün mümkün olmadığı hatırlatıldı. Zira İncirlik üssünün Konya'dakinden farklı olarak bir Türk hava üssü olduğuna dikkat çekildi.

Almanya'nın Konya'dan çekilmesi halinde NATO'nun bölgeyi koruma misyonunu tehlikeye sokabileceği yönündeki korkunun ardından böyle bir "orta yol" çözümünün bulunduğu belirtiliyor. Zira AWACS uçakları 400 kilometre menzile kadar mevcut uçakları tespit edebilme özelliğiyle NATO'nun en önemli savunma mekanizması.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise İncirlik krizi için "iki taraflı bir sorun" diyerek bir çözüm üretememiş, sadece Alman vekillere izin verilmesi gerektiğini belirtmişti. Spiegel'e konuşan CDU'lu parlamenter Roderich Kiesewetter krizin iki üye ülkenin bir çatışması olmaktan çıkarılıp NATO konseyine mal edilmesi gerektiğini ve çözümün ancak böyle mümkün olabileceğini bildirdi.

TÜRKİYE KONYA'YA ZİYARETİNE DE İZİN VERMEMİŞTİ!

İncirlik engelinin yanı sıra AKP rejimi geçtiğimiz Mart ayında Sol Parti milletvekili Jan van Aken'in Konya'daki Alman askerlerini ziyaret etmesine de izin vermemişti.

NATO içinde görev yapan erken uyarı uçağı AWACS’ların personelinin üçte biri Alman askerlerinden oluşuyor. İncirlik'te ise bulunan 260'ya yakın Alman askeri ise tornado keşif uçaklarıyla DAİŞ ile mücadele eden koalisyon çerçevesinde mücadelede yer alıyor.