Körfez ilçesinden Erdoğan'a: Varız, buradayız!

Kocaeli'nin Körfez ilçesindeki HDP bürosuna gelenler, partiyi yok sayan ve hedef gösteren Erdoğan'a, "Halk varsa HDP var. Bak, buradayız" diye yanıt verdi.

HDP, Kocaeli genelinde büyükşehir belediye başkanlığının dışında sadece Körfez ilçesinde parti olarak seçime giriyor. Diğer yerlerde ise HDP tabanı daha çok adı konulmamış bir güç birliği ya da destek olarak adlandırılan bir inisiyatifle demokratik adaylara ya da CHP adaylarına oy veriyor. Körfez ilçesinde ise Millet İttifakı kapsamında CHP’nin adayı Bozkurt Uslu geri çekildi ve Uslu'nun yerine ise İYİ Partili Salih Şirin aday gösterildi. HDP ise bu gelişme üzerine Salih Şirin’i desteklemek yerine kendi adayını çıkarmayı kararlaştırdı. HDP, Körfez’de belediye eş başkan adayları olarak Selda İlgöz ve İbrahim Ergin’i aday yaptı. Adayların açıklanmasıyla ilçede seçim çalışmaları da hızla başladı.

'TANZİM SATIŞLARI İNANDIRICI GELMEDİ'

Adaylar ve meclis üyeleri sahada çalışmalarına devam ederken ilçede bulunan seçim irtibat bürosuna gelenlere, Kocaeli’ndeki seçimleri, Körfez’deki durumu ve Erdoğan’ın HDP’yi hedef alan konuşmalarını sorduk.

Emekli bir işçi olan Mehmet Amca neden HDP’ye oy verdiğini “Bizler eşitlikçi, adil bir yönetim istiyoruz” diyerek açıklıyor.

İrtibat bürosunda bulunanların çoğu seçim çalışmalarına katılıyor, o yüzden halkın seçime dair tepkilerini daha yakından görme fırsatına sahipler. Mehmet Amca, ekonomik krizden ve de Erdoğan’ın konuşmalarından dolayı insanların AKP’ye tepkili olduğunu dile getiriyor. “Ama elbette sandıktan ne çıkar bilemiyoruz” diye de ekliyor. Mehmet Amca “Tanzim satışları insanlara inandırıcı gelmedi” gelmedi diyor.

EKONOMİK KRİZ ÖN PLANDA

Sözü o sırada orada oturan ve kendisi de emekli olan Halis Amca alıyor: “Ben de emekli işçiyim ama benim çalıştığım fabrika yabancılar tarafından alındı o yüzden yüksek emekli maaşı alıyorum. Ama Mehmet kardeşim o kadar almıyor. Bin lira emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyor. Türkiye’nin geneli böyle. Bununla bir aileyi nasıl geçindireceksin?”

Seçim sahasında öne çıkan ilk gündem iyice derinleşen ve daha da yakıcı hale gelmesi beklenen kriz oluyor. İşsiz olduğunu dile getiren Murat da sohbete katılıyor, yaklaşık iki senedir iş bulamadığını ve artık bıktığını söylüyor. Seçimden ne beklediğini sorduğumuzda ise “40 yaşındayım, ne evim var ne dikili taşım. İş yok, güç yok. Kriz var, çünkü çaldıkça çaldılar, o yüzden bu talan bitsin, beklentim bu” diyor.

'SEN YOK DİYORSUN AMA BEN BURADAYIM!'

Halis Amca yeniden söz alıyor ve sürekli bahsedilen halk iradesine atıfta bulunarak, şöyle diyor: “Seçime gidiyoruz, 'egemenlik milletin' diyor. Sandıkla mı egemenlik oluyor? Onu meşru görmüyorum diyor, bunu meşru görmüyorum diyor. E nerede bu egemenlik? Ne seçtiğim vekili sayıyorsun ne yasayı sayıyorsun. Sen bana, bu halka eşitsiz davranırsan ben de sana tepki koyarım. Sen yoksun diyorsun, ama ben varım, buradayım."

Erdoğan’ın HDP’ye ‘Bu ülkede yeriniz yok’ sözünü söylemesi üzerine ne düşündüğünü sorduğumuzda ise şu cevabı alıyoruz: “Ne demek yerimiz yok! Bizim Çanakkale’den Erzurum’a kadar yerimiz var. Çünkü bu halk varsa HDP var.”

'HEPSİ GİTTİ AMA HDP HALA VAR'

Emekli işçi Mehmet Amca da bu konuda yorum yapmak istiyor:

"O şahsın zihniyetine göre inancımızı da o belirler, ibadetimizi de kimliğimizi de politik çizgimizi de. Ama öyle bir dünya yok, biz kendi irademize sahip çıkıyoruz. Biz diyoruz ki irade bizimdir, kim yok diyorsa meydan burada, buyursunlar. Çok denediler ama irademizi yok edemediler. Biz hâlâ buradayız. DYP vardı, ANAP vardı, Saadet Partisi vardı. Bunlar çok büyük, hiç yıkılmaz deniyordu, biz asarız keseriz diyorlardı, hepsi tek tek silindi ama HDP burada. Demek ki gücü halka dayalı hakikat çatısı kolay kolay çökmez. Bunu herkes böyle bilmeli. Bize terörist deyip duruyorlar. Peki, bugüne kadar kimlere terörist denildi, bir düşünmek lazım. Firavun'a karşı gelen Musa’ya denildi. Nemrut zulmüne karşı gelen İbrahim’e de denildi ve hatta Hz. Ali’ye de terörist denildi. Şimdi aynı şey bizlere yapılıyor. Toplum hikâyenin esasını öğrense bunu kabul etmez. Toplumun bilmesi için de çalışmamız gerekli.”

'TERÖR SÖYLEMİ ARTIK HALKTA KARŞILIK BULMUYOR'

"Erdoğan’ın sürekli HDP’yi hedef göstermesinin artık halkta karşılığı yok" diyerek, söze Körfez ilçe yönetiminde Muhsin Kaya giriyor: “Sürekli, yok bunlar dış ülkelerin kuklası, şunun siyasi uzantısı söylemlerini artık halka yutturamıyorlar. 7 Haziran sonrası savaş politikalarıyla bunu yaptılar ve halkı bastırıp korku imparatorluğunu da kurdular ama bizler şu an yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve halkta artık bu tür söylemlerin para etmediğini yakından görüyoruz.”

Kaya, Körfez’de seçim çalışmalarına da değiniyor ve niye geç başladıklarını anlatıyor: “Burada çalışmalara biraz geç başladık, bizler bazı ittifaklar değil ama güç birliği için çalışmalar yürütüyorduk fakat burada İYİ Parti ön plana çıktı. Biz de kendi adaylarımızı çıkardık. Şimdi de yoğun çalışma içindeyiz. Buradan bir sürprizle Körfez Belediyesi’ni alabiliriz. Yani kaybedersek de çok az bir fakla olur, o da bu halkın oyunu küçük hesapları için parçalayanlar yüzünden olur diye düşünüyorum. Biz geçen seçimde Kocaeli’nde 98 bin oy aldık ve bu oyu da yükselteceğimize inanıyorum.”

Son olarak sözü inşaat işçisi olan Adem alıyor, o da Kürt halkının yok sayılmasına ve hedef gösterilmesine tepkili: “Bir halkı siz yok sayarsanız ortada büyük bir sorun var demektir. Ben Kürt olarak dünyaya geldim diye beni yok sayamazsınız. Biz özgürlüğümüzü istiyoruz, anadilimizi istiyoruz. Cumhurbaşkanı hepimizi terör yaftasına koyuyor, bunları yanlış buluyorum.”