Kobanê için beş kıtada 400 kentte eylem hazırlığı

Dünyanın her tarafında bu yıl da 1 Kasım Dünya Kobanê Günü için halklar sokaklara çıkacak. 400 kentte eylem hazırlığı var.

Dünyanın her tarafında bu yıl da 1 Kasım Dünya Kobanê Günü için halklar sokaklara çıkacak. 400 kentte eylem hazırlığı var. Bu eylemlerde Kobanê'nin yeniden inşası için, Türkiye'nin uyguladığı ambargonun kaldırılması istenecek.

İnsanlık dışı yapılanma DAİŞ karşısında Kobanê'de gösterilen tarihi direniş ardından aralarında Nobel Barış Ödülü sahiplerinin de olduğu yüzlerce kişinin desteğiyle 1 Kasım Dünya Kobanê Günü ilan edilmişti. Bu girişime, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) öncülük ediyor.  

Geçen yıl 40 ülkede, 232 kentte yüzbinlerce insan sokaklara çıkarak Kobanê direnişini destekledi. 2014'te Kobanê'yi koruma ve sahip çıkmak amacıyla yapılan eylemler bu yıl, "Kobanê direnişi insanlık direnişidir, Kobanê'yi yeniden inşa edelim" sloganı altında yapılacak.

1 Kasım Kobanê Dünya Günü Örgütleme Komitesi'nden Adem Uzun, bu yıl etkinliklere katılacak kentlerin sayısının arttığını söyledi. Uzun, "Etkinliklerin 400 dünya şehrinde yapılması düşünülüyor" dedi.

Örgütlenme Komitesi'ne göre Kobanê Günü'ne özellikle Latin Amerika, Hindistan, Afganistan, Pakistan, Japonya, Çin, Avustralya'dan yoğun bir ilgi var.

Adem Uzun bu ilgiyi, sözkonusu bölgelerden çok sayıda kişinin DAİŞ'e karşı Kürtlerle aynı saflarda yer alması ile açıkladı.

Bu yıl yürüyüşlerin yanısıra, bazı ülkelerde galalar, paneller ve konserlerin de yapılması bekleniyor. Hem 1 Kasım günü öncesi hem de sonrasında etkinliklerin çeşitli şekillerde süreceği belirtiliyor.  

Örgütlenme Komitesi, bazı yerlerde ulusal parlamentoların etrafını zincirleyerek mum yakma eylemlerinin de öngörüldüğünü ifade etti. 1 Kasım günü eylemlerine, bu yıl özellikle Rojava'nın güçlü katılım göstermesi bekleniyor.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan ise seçimlere odaklanmış durumda. Seçimler ve Dünya Kobanê Günü, aynı güne denk geliyor. Ancak örgütlenme komitesine göre, Kürdistan'ın kuzey parçası seçim sonuçları ile birlikte Kobanê ile dayanışma eylemlerini daha uzun bir süreye yayacak.

KOBANÊ'Yİ İNŞASINDA BİRİNCİ AŞAMA TAMAMLANDI, İKİNCİSİ AMBARGOYA TAKILDI

Bu yılki 1 Kasım Dünya Kobanê Günü eylemlerinin temel talebi yeniden inşa için ambargonun kaldırılması olacak.

15 Eylül 2014'te başlayan Kobanê'ye yönelik işgal saldırılarına karşı, 134 gün boyunca tarihi bir direniş yaşanmıştı. Kobanê kenti, 26 Ocak 2015'te tamamen temizlendi ancak bu savaşta kentin yüzde 80'i yıkıldı.

Türkiye'nin uyguladığı ambargo nedeniyle uluslararası yardımların geçişinde büyük zorluklar yaşanıyor. Adem Uzun'a göre Kobanê'yi inşa çalışmalarının birinci aşaması tamamlandı. İlk aşamada Kobanê'de yaşayanların temel ihtiyaçlarının karşılanması ve mayınların temizlenmesi vardı.

1 Kasım Kobanê Dünya Günü Örgütleme Komitesi'nden Adem Uzun, "Avrupa Birliği bunun için ilgili kurumalara 9,5 milyon euruluk yardımda bulundu" dedi.

Başta Heyva Sor olmak üzere Kürtler ve dostlarının da yoğun yardımlarının olduğunu belirten Uzun, yeniden inşada ikinci aşamaya geçiş önündeki temel engelin Türkiye'nin uyguladığı ambargo ve Güney Kürdistan'ın geçişler için çıkardığı sorunlar olduğunu söyledi.

Uzun, "Ambargo eşyaların geçmesi ve yardımların zamanında ulaşması önünde engel oluşturuyor" tepkisinde bulundu.

İnşanın ikinci aşamasında hastaneler ve okulların yapılması, çocuklar için merkezlerin açılması, bazı çiftliklerin kurulması ve tüm bu çalışmalarda Kobanêlilerin istihdam edilmesi var.

Uzun, geçişler sorunlu olduğu için uluslararası kurumların henüz istenen performansı sergilemediğini sözlerine ekledi.

Kısa bir süre önce bir grup Avrupa parlamenteri de Kobanê'ye ilişkin verdiği önergede Türkiye'nin uyguladığı ambargoya dikkat çekti. Parlamenterler, ambargonun kalkması için Avrupa Birliği'nden Türkiye nezdinde girişimlerde bulunmasını istedi.