KNK kongresi: Saldırılara karşı Kurdistan'ı savunalım

KNK kongresindeki konuşmalarda, İmralı tecridi ve işgal saldırılarına karşı ortak mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Kurdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) 21’inci kongresi yüzlerce delege ve Kurdistani siyasi parti temsilcisinin katılımıyla başladı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan KNK eşbaşkanları Zeyneb Murad ve Ahmet Karamus, işgalcilere karşı ulusal tavrın kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Avrupa’da 26 Mayıs 1999'da kuruluş kongresini yapan Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK), 21’inci kongresini gerçekleştirmek üzere toplandı. Kurdistan’ın 4 parçasından katılımların olduğu kongreye delegelerin yanı sıra siyasi parti temsilcileri, aydın, yazar, siyasetçi ve gözlemciler katıldı.

Kongrede, ”Jin jiyan Azadi”, ”Türk devletinin Güney Kurdistan'a yönelik saldırılarına karşı duralım” ve "Rojava’yı savunmak ulusal görevdir” vurguları öne çıkıyor.

SALDIRILARA KARŞI ORTAK MÜCADELE EDELİM

Kongrenin açılış konuşmasını Tertip Komitesi adına Zübeyir Aydar yaptı. Aydar önemli bir dönemde toplandıklarını belirterek, kongrenin önemine vurgu yaptı.
Ardından divan seçimine geçildi.

Divan Başkanı Adem Uzun, Kürtlerin önemli bir dönemden geçtiğini belirterek, "Bugün halkımıza yönelik kapsamlı bir soykırım saldırıları gerçekleşiyor. Biz Kürtler olarak bu saldırılara karşı ortak mücadele kararını verelim” dedi.

’KÜRT HALK ÖNDERİNİN ÜZERİNDEKİ TECRİDİ SONLANDIRALIM’

Pazar gününe kadar sürecek olan kongrede yapılan divan seçiminin ardından eşbaşkanlar Zeyneb Murad ve Ahmet Karamus birer konuşma yaptı. 

Murad, Kürt kadınlarının mücadelesine atıfta bulunarak, şunları söyledi:” Kürt düşmanları soykırımı dayatıyor.  Rojava'ya, Güney'e yönelik saldırılar var. İran’da halkımıza yönelik soykırım gerçekleşiyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerinde büyük bir tecrit söz konusu. Başta tecrit olmak üzere bütün bu saldırılara karşı halk olarak ortak mücadele etmeliyiz.”

’TOPRAKLARIMIZ İŞGAL ALTINDA’

Eşbaşkan Ahmet Karamus ise yaptığı konuşmasında Ortadoğu ve Kurdistan’da yaşanan gelişmelere diğindi. Dünya ve Ortadoğu'da savaşların krizleri derinleştirdiğini söyleyen Karamus, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Maalesef günümüzde dünyanın bir bölümünde huzur ve barıştan bahsedemeyiz. Buna bizim ülkemiz ve topraklarımız da dahildir. Çünkü Ortadoğu'nun en büyük sorunu Kürt sorunudur.  Kürt sorunu çözülmeden Ordadoğu'ya barış ve huzur gelmez. Bunun bilinmesi gerekiyor. Bu sorunların ana kaynağı ise Türk ve İran devletlerinin soykırımcı politikalarıdır. Kurdistan topraklarının büyük bölümünü işgal etmiş ve sömürüyorlar. Bu yüz yıllardır devam ediyor. Çözüm bellidir. Kürtler Ortadoğu'da, barış ve huzur içerisinde diğer halklarla yaşamak istiyor." 
Kongre siyasi parti temsilcilerinin konuşmasıyla devam ediyor…