Kevana Zerin: Hozan Mizgîn sanatı ve mücadelesiyle halkının sesi oldu
Şehit Hozan Mizgîn’i anan Kevana Zerin Komitesi, “Hozan Mizgîn hem sanatıyla hem de mücadelesiyle halkının sesi, devrimci ve ölümsüz bir sanatçı oldu” açıklamasında bulundu.
Şehit Hozan Mizgîn’i anan Kevana Zerin Komitesi, “Hozan Mizgîn hem sanatıyla hem de mücadelesiyle halkının sesi, devrimci ve ölümsüz bir sanatçı oldu” açıklamasında bulundu.
Kültür Sanat Hareketi Kevana Zerin Komitesi, 11 Mayıs 1992 tarihinde Tatvan’da şehit düşen sanatçı ve gerilla Hozan Mizgîn’i (Gurbet Aydın) andı.
11 Mayıs gününün, Hozan Mizgîn şahsında özgürlük mücadelesinin kültür ve sanat şehitlerinin günü olarak tanımlandığı belirtilen açıklamada, “Şehitleri anmak, en değerli, en kutsal ve en anlamlı sorumluluğumuzdur; çünkü onların direnişi bizi bugünlere taşıdı. Onların bıraktığı güçle, umut dolu bir geleceğe ulaşmanın inancı içindeyiz. Bu bilinçle, özgürlük mücadelesinin sembol ismi, sanatçı, direnişçi ve cesur kadın Hozan Mizgîn’in şehadetinin 33. yıldönümünde büyük bir sevgi, saygı ve bağlılıkla anıyoruz. 11 Mayıs günü, Hozan Mizgîn şahsında özgürlük mücadelesinin kültür ve sanat şehitlerinin günü olarak tanımlanmıştır. Bu anlamlı günde, şehitlerimizi sevgi, saygı ve büyük bir moralle anarken, anılarına sahip çıkarak, onların uğruna can verdiği değerler için mücadele edeceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz.
Hozan Mizgîn’in amansız mücadelesi, hem zaman hem de mekan anlamında büyük acıların yaşandığı bir dönemde başladı. 1962 yılında Batman'ın Bilêder köyünde dünyaya geldi. Ailesi ona Gurbet adını verdi. Gurbet ismi, ailesinin gurbet hayatını, toplumun yaşadığı sıkıntıları, erkek egemen zihniyetin kadına yaşattığı acıları sembolize ediyordu. Heval Gurbet'in şehit Mazlum Doğan ile yaptığı bir görüşme ile hayatının yönünü değiştirdi. Bu görüşme sonucunda ismini değiştirerek Mizgîn adını aldı. Yaşadığı bölgede direniş saflarına katılan ilk kadın oldu. Beka kampında eğitimini tamamladı, üçüncü kongreye katıldı ve kongre sonucunda şehit Hozan Sefkan ile birlikte Avrupa'daki sanatsal çalışmaları organize etmek üzere görevlendirildi. Aynı zamanda kadın çalışmalarında da öncüydü. YJWK’nin ilk konferansını düzenledi ve özgür kadının sesini duyurdu. Huner-Kom’un kurulması ve Koma Berxwedan grubunun oluşumunda Hozan Sefkan ile birlikte yer aldı” denildi.
DÜŞMANIN ELİNE GEÇMEMEK İÇİN FEDAİ EYLEM GERÇEKLEŞTİRİR
Şehit Mizgîn’in stranlarıyla Kürdistan halkına umut, güç ve moral verdiğine, düşman için ise en büyük tehlike haline geldiğine vurgu yapılan Kevana Zerin Komitesi açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Şehit Mizgîn, “Lo Hevalno” ile yoldaşlarına özlemi, “Gundîno Hewar” halkın en yalın çağrısını, “Newroz” şarkısıyla Newroz'un direnişini ve “Çemê Hêzil” ile yoldaşlarının acısını dile getirdi. Aynı zamanda bir devrimci de olan Hozan Mizgîn, her devrimci görev için hazırdı. Mardin Eyaleti’nde eyalet komutanlığı üyesi olarak görev aldı. Xerzan’da ise tüm eyalet sorumluluğunu üstlendi. En son Tatvan’da görevdeyken düşman etrafını sarar. Düşmanla girdiği çatışmada büyük bir direniş sergileyen Hozan Mizgîn, düşmanın eline geçmemek için fedai eylem gerçekleştirir ve şehitler kervanına katılır.
Hozan Mizgîn, halkının sesi, devrimci ve ölümsüz bir sanatçı olmuştur. Özgürlük Hareketi'nin başından itibaren Rêber Apo öncülüğünde sanatla şekillenen direnişi, Hozan Mizgîn en iyi şekilde temsil etti. Halkına duyduğu gerçek sevgiyle tarihi görevini tereddütsüz bir şekilde yerine getirdi. Şehadetinin 33. yıldönümünde Kevana Zêrîn Kültür ve Sanat Hareketi olarak, aynı zamanda sanat ile direnişini sürdüren tüm sanatçılar adına Hozan Mizgîn’in mirasına sahip çıkacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz. Çünkü sanatçı olmak bir sorumluluk, bir duruş ve onurdur. Bu duruş, İmralı’da, dağlarda, tüm mücadele alanlarında ve son olarak Tişrîn Barajı’nda bir kez daha görüldü. Kültür ve sanat şehitlerimiz, bu gerçeği bizlere bir görev olarak bırakmaktadır. Hozan Mizgîn yoldaş şahsında bir kez daha bütün devrim şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz.”