KESK: Avukat görüşü kararı pratiğe geçirilmeli

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, açlık grevinde olan çocukları için 7 gündür eylemde olan anneleri ziyaret etti. Bozgeyik, Adalet Bakanlığı’nın Öcalan ile görüşme konusundaki açıklamasını pratikte uygulanmasını istedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevindeki tutsakların anneleri tarafından Meclis’te başlatılan eylem HDP Genel Merkezi’ne taşındı. Anneleri, eylemlerinin yedinci gününde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yöneticileri ziyaret etti.

Ziyaret eden heyette KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri yer aldı. Heyet, anneleri ziyaret etmeden önce HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’yle görüştü.

Daha sonra konferans salonunda anneleri ziyaret eden Bozgeyik, kısa bir açıklamada bulundu. Temelli’yle yaptığı görüşmeye ilişkin, demokrasi mücadelesi için görüştüklerini belirten Bozgeyik, “KESK olarak emek ve barış mücadelesi yürüten bir sendikayız. Yoğun ihalelerin yaşandığı bir süreçten geçiyoruz” dedi

Bozgeyik, şunları ekledi: “Hukuk dışı, anti demokrasi uygulamaların yoğun yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. Yeniden demokrasinin inşa edilmesi için uzun zamandır mücadele ediyoruz. Cezaevlerinde altı buçuk aydır ihlaller devam ediyor. KESK olarak, yakından takip ediyoruz. Leyla Güven’in 195 gündür açlık grevinde olması, Türkiye'deki anayasanın ve ceza infaz talebinin hayata geçilmesi gerekiyor. Başlatılan açlık grevi hukuksuzluğun ortadan kaldırılması içindir. Açlık grevleri kritik bir aşamaya gelmiştir.”

Bozgeyik, ölümlerin önüne geçmek için Adalet Bakanlığı’nın harekete geçmesi gerektiğini söylerken, Adalet Bakanlığı'nın “yasak kalktı avukatlar görüşebilir” açıklamasının pratikte gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

"Cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine dikkat çekmek için annelerimizin uzun süre dışarıda toplumsal duyarlılık çağrısında bulundu” diyen Bozgeyik, şöyle devam etti: “Annelerin, hükümet ve Adalet Bakanlığın adım atması için çağrılar var. Ama hepimizin gördüğü üzere, iktidar annelerin eylemlerine şiddet gösteriyor, bunların doğru bulamadığınız söylüyoruz. Türkiye demokrasi ülkesiyse herkesin düşüncesini dile getirmesi ve annelerin taleplerini dile getirebilir. Meclis’te başlatılan eylemin HDP'de devam etmesi, talebin yerine getirilmiyor olması bizim içinde endişe verici”

Bozgeyik’ten sonra söz alan annelerden Nezahat Teke, annelerin dayanışma ziyaretlerine ihtiyacı olduğunu belirterek “Çözüm noktasının burada olduğunu biliyoruz” dedi.

Teke, “İki aydır randevularımıza cevap verilmedi. Bizi korkutan bir şey var. İlk günümüzde Meclis Başkanı ile görüştük. Bizlerin ümitleri vardı ama onlar da çok ümit verici konuşuyordu ama gün geçtikçe avukatlar yasak fiilen kalkmadı dedi. Biz de avukatların bir an önce görüşmesini bekliyoruz. Bizim için saniyeler, dakikalar önemli. 30 kişi ölüm orucundaysa böyle giderse diğerleri de ölüm orucuna başlayabilir. Bu kaygı içimizde derin yararlar açtı” şeklinde konuştu.

Adalet Bakanlığı’ndan ölümler yaşanmadan adım atmasını isteyen Teke, “Can kaybı pazarlığı yaşanılıyor, anneler olarak buradayız kurumları gezeceğiz. Bizim beklentimiz seçim ve oy kaybı değil evlatlarımızdır. Annelerin sokaklardaki feryatları duyulması gerekiyor. Haberlerde son dakika çıktığı zaman nefesimizi tutuyoruz. Lütfen herkes elini taşın altına koysun. İmralı’dan gelen bir haberle açlık grevinde olanlar normal yaşamlarına dönebilir. Yeterince tahribatlar yaşandı. Anneler iki haftadır çocuklarının görüşüne gitmedi. Adalet Bakanlığı bu açıklamasının arkasında dursun” diye belirtti.