Kent ve yaşam savunucuları: Maçka Parkı beton olmayacak

Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından doğa katliamına neden olacak Maçka Parkı’ndaki tünel projesinin tekrar devreye sokulmasını protesto etti.

Maçka Parkı’na sahip çıkmak için 7’den 70’e Maçka Demokrasi Parkı’na akın ettiği eylemde, tünel projesinin derhal iptal edilmesi istendi.

İBB tarafından Maçka Parkı’nda yapılmak istenilen tünel projesinin yeni plan değişikliğiyle tekrar devreye konulması Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi öncülüğünde protesto edildi. Polis ablukası altında gerçekleşen eyleme, çok sayıda kişi destek verdi. İBB tarafından çevrilen inşat alanı önünde, “Maçka Parkı’nda tünel istemiyoruz” yazılı pankart ile “Maçka Parkı’na dokunma”, “İBB elini Maçka’dan çek”, “Parklar şantiye alanı değildir” dövizlerini açan kent ve yaşam savunucuları hep bir ağızdan, “Beton değil park istiyoruz”, “İstanbul ölüyor ihanet sürüyor” sloganlarını attı.

MAÇKA PARKI TEHDİT ALTINDA

Sosyal medya üzerinden yaşam savunucularını hedef gösteren gazeteci Fatih Tezcan’ın de protesto edildiği eylemde, Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi adına açıklamayı Ersin Kiriş okudu. Geçen seneden bu yana bütün kent ve yaşam savunucularının mücadele ettiği Maçka Parkı’na yapılmak istenilen tünel projesinin yeniden devrede olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Kiriş, parkın Dolmabahçe-Levazım-Armutlu-Ayazağa tünellerinin Dolmabahçe çıkışı nedeniyle tehdit altında olduğuna işaret etti.

İBB YALAN SÖYLÜYOR

Proje konusunda hazırladığı tanıtım broşürüyle, toplam 199 ağacı taşıyacağını, bölgenin eskisinden daha yeşil olacağını, parkın etkilenmeyeceğini iddia eden İBB’nin yalan söylediğini vurgulayan Kiriş, İBB’nin bölgeyi üst geçişlerle, tünel giriş çıkışlarla, katlı geçişlerle nasıl bir beton-yol kaosuna çevireceğini gerçek dışı görsellerle gizlemeye çalıştığını; halka yalan söylediğine işaret etti. Yüzyıllık ağaçların Maçka Parkı’nın bir parçası olduğu gerçeğini yok sayarak, parkın bir kısmına boş arazi muamelesi yapıldığını belirten Kiriş, Maçka Parkı’nın zarar görmemesi için tek ihtimalin tünel projesini iptal edilmesi olduğunu kaydetti.

TÜNEL PROJESİNİN NEDEN OLACAĞI TAHRİBAT

Maçka Parkı’nın savunucuları olarak projenin askıya alınması için binlerce itiraz dilekçesi verdiklerini hatırlatan Kiriş, ancak iptal edilen planın küçük bir değişiklikle yeniden devreye sokulduğunu; kazanılan davaların boşa düştüğüne dikkat çekti. Kiriş, tünel projesi yapıldığı taktirde meydana gelecek doğa tahribatını şöyle açıkladı: “Parkların altına karayolu tüneli yapılamaz. Yapıldığı taktirde parktan ne kadar az alan gittiği söylenirse söylensin; yukarı çıkacak egzoz dumanları parkın temiz havasını öldürecektir ve dolayısıyla park işlevini yitirecektir. Yeşil alanların, parkların atları oyulup, betonlaştırdıkça yağmur suları toprakla buluşamayacaktır. Bu olmayınca da yağan en hafif yağmurda bile afet manzaraları bu şehrin normali olacaktır. Depremini bekleyen bir şehrin altının oyulmasının yaratacağı güvenlik riskinin yanı sıra afet toplama alanını güvenli olmaktan çıkarıyor. Bunlara hazırlıklı olalım.”

‘SON ÇİVİNİN ÇAKILMASINA HEP BİRLİKTE ENGEL OLALIM’

İstanbul genelinde 30’dan fazla karayolu tünel projesinin İBB meclisinden geçirildiğine dikkat çeken Kiriş, “Anlayacağınız İstanbul’un altı delik deşik edilecek, eğer dur demezsek. Bu tünel çıkışı, Maçka Vadisi’nde çakılacak son çivi olacaktır. Parkın vadisini kullanan sporcular, yurttaşlar, hayvan severler; herkes şapkasını önüne alıp bir düşünsün! Son çivinin çakılmasını hep birlikte engelleyelim” dedi.

Tünel projesi iptal edilene kadar Maçka Parkı’nda her gün nöbet tutacaklarını vurgulayan kent ve yaşam savunucuları açıklamanın ardından forum düzenledi.