Kemalbay: Bu halk AKP diktatörlüğünden kurtulacak

HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay, Kürt düşmanlığının kaybettirdiğini belirterek, "Bu halk AKP diktatörlüğünden ve tek adam rejiminden kurtulacak bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

HDP 3’üncü Olağanüstü Kongresi'nde eş genel başkanlığa seçilen Serpil Kemalbay, ilk grup toplantısını gerçekleştirdi. Grup toplantısını başlatan Filiz Kerestecioğlu, Eş Başkanların kongreye gönderdiği mesajları hatırlatarak, “Toplum bizden barışın gelişmesi için misyon yüklenmemizi bekliyor” dedi.

Kemalbay, öncelikle Çerkes katliamına dikkat çekti. Çerkes halkının taleplerinin aynı zamanda kendi talepleri olduğunu belirterek, İngiltere’de yaşanan saldırıyı kınayarak, İngiltere halkına başsağlığı dileyen Kemalbay, dünyanın bir çok yerinde benzer kanlı saldırılar geliştiğini ve bu saldırılarının tamamını kınadığını söyledi. Kemalbay, “Bu saldırılar IŞİD barbarlığına karşı mücadelenin güçlendirilmesi gerektiğini bize göstermiştir. IŞİD barbarlığına karşı savaşan tüm güçleri saygıyla selamlıyoruz” dedi.

'KONGREYİ FIRSATA ÇEVİRDİK'

Kemalbay, 16 Nisan referandumuna işaret ederek, HDP’nin bu referandumda öneminin ortaya çıktığının altını çizdi ve 7 Haziran’dan bu yana 10 bin partililerinin gözaltına alındığı, 5 bin üye ve yöneticilerinin tutuklandığını belirtti. Eş Başkanlarını ve tutuklu milletvekillerine selam gönderen Kemalbay, onların dirençlerinin kendilerine güç verdiğini söyledi. “Onlar içeride biz dışarıda bu mücadeleyi yükseltiyoruz. Demokrasiyi mücadelesini yükseltiyoruz. Tarih demokrasi, barış ve özgürlüğün ancak ve ancak mücadele ile kazanılabileceğin bize göstermiştir” şeklinde konuşan Kemalbay, yaptıkları zorunlu kongreye dikkat çekerek, “Bizler partimize ve Eş Başkanımıza yönelik bu saldırıyı boşa çıkardık, kongreyi fırsata çıkardık. Barış ve demokrasi çağrımızı kongrede bir kez yaptık ve bütün toplumsal kesimleri kol kola girmeye çağırdık” dedi. Serpil, “Figen Yüksekdağ partimizin eş genel başkanımızdır, Jin Jiyan Azadi diyen hepimiz birer Figen’iz” diye konuştu.

Dokunulmazlıklarla HDP’nin yok edilmek ve ortadan kaldırılmak istendiğinin altını çizen Kemalbay, bunun başarılmadığını belirterek, HDP’ye yönelik saldırıların da, HDP’nin direnen tek parti olmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Vekillerin nasıl yargılandığına ilişkin ibretlik kararlar olduğunu belirterek, Bursa’da HDP yöneticilerine yönelik hazırlanan dosyadaki “üfürükçü polis” notuna işaret eden Kemalbay, dosyada unutulan notu salondakilere göstererek, “Bugüne kadar hakkımızda hazırlanan fezlekelerin böyle hazırlandığını biliyorduk bu kez kendileri dosyaya yerleştirmişler” dedi.

'KÜRT DÜŞMANLIĞI REFAHI ENGELLER'

Cezaevinde anneleriyle birlikte bulunan çocukların durumuna dikkat çeken Kemalbay, yaşananları “Recep Tayyip Erdoğan’ın kongresinde söylediği OHAL kalkmayacak sözünün söylediği ülkesinden bir manzara” olduğunu söyledi.

Kemalbay, "Bizler biliyoruz çözüm tüm sorunların demokratik yollarla çözülmesinin aranmasıdır. Bizler biliyoruz ki devlet temel eksenini Kürt düşmanlığı üzerine kurduğu sürece hepimiz kaybediyoruz” dedi.

1921 anayasanın çoğulcu yapısına işaret eden ve “bu terk edildiği zaman hepimiz kaybetmeye başladık” şeklinde konuşan Kemalbay, içeride ve dışarıda savaşı dayatanların halklara ölüm getirdiğini söyledi. “Neden bizler Suriye için barışçıl bir politikayı desteklemeyelim” sorusunu yönelten Kemalbay, barış politikaları desteklenmediği müddetçe Türkiye’nin refaha kavuşamayacağına dikkat çekti.

AKP kongresine de işaret eden Kemalbay, Tayyip Erdoğan’ın konuşmasında hep savaş ölüm, çatışma, kutuplaşma mesajları verdiğini söyleyerek, “Erdoğan bir zamanlara kadar 2002 yılında OHAL’i kaldırmakla övünüyordu. Şimdi kongrede OHAL’i kaldırmayacaklarını söylemekle övünüyorlar. Hep diyorlardı ya nereden nereye. Sayın Erdoğan dönüp dolaşıp başa geldiniz. Çiler, Mehmet Ağar neredeyse siz de oraya geldiniz” dedi.

‘Siz gideceksiniz ve halk parklara verdiği isimleri yeniden yazacak’

AKP’nin kongre afişlerine “demokrasi ve değişim” yazıldığını belirterek, Kongreden “ezeli bir OHAL çıktığını” belirten Kemalbay, şöyle devam etti:

“Neyiniz eksik diyorlar. İnsanların evlerini yıkıyorsunuz. İnsanlar evlerinden çıkamıyor. Binlerce kamu emekçisi sorgusuz sualsız sokağa atıldı. Gazeteler kapanıyor, siyasetçiler, akademisyenler tutuklanıyor. Hukuk adalet yok. OHAL’de durum böyle. Turizm sektörünün bittiğini, mahalledeki bakala kadar durgunluk olduğu evde emek veren kadınlar bile etkileniyor. Kimsede umut ve yarına dair beklenti bırakmadınız halkta. Atadığınız kayyımlar ile halkın belediyelerini ellerinden aldınız. Orhan Doğan parkını yıktınız, Tahir Elçi parkının ismini değiştirdiniz. Kadın evlerini kapattınız. Tahir Elçi parkının ismini değiştirdiniz ama siz o sokaklarda dolaşamadığınız sürece kimse sizin taktığı ismleri seslendirmeyecek. Siz onları terk etmek zorunda kaldığınız ilk gün insanlar o isimleri yeniden yerlerine takacak. Bu halk AKP diktatörlüğünden ve tek adam rejiminden kurtulacak bundan kimsenin şüphesi olmasın.”

AÇLIK GREVİ SELAMLANDI

Konuşmasında Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın eylemine dikkat çeken Kemalbay, eylemin “ekmek ve onur koruma” eylemi olduğunu belirterek, yapılan gözaltı ve saldırıyı da kınayrak, “Bu kişilerin evlerin kapıları kırılarak yerlerde sürüklenerek gözaltına alındılar. Bu asla kabul edilemez” dedi. Kemal Gün’ün de oğlunun kemiklerini almak için eylem yaptığını belirten Kemalbay, “Bu tablo utanç tablosudur ve sorumluluğu hepimizin sırtındadır” dedi.

İktidarın sanıldığı kadar güçlü olmadığını ve tek yapılması gerekenin “ortak mücadeleyi” yükseltmek olduğuna işaret eden Kemalbay, “Onlar yarattıkları girdaplarda boğulacaklar. Bizler demokrasi ve barış isteyenler olarak bir araya gelmeliyiz ve bir birimizin derdimizi anlayabilmeliyiz. Önümüzde böyle bir görev bizi bekliyor” diye konuştu.

ÇAĞRI

“Türkiye halkının bilgisi görgüsü ve sağduyusu bu deli gömleği yırtıp atmaya yeterlidir” diyen ve mutlaka kazanacaklarına inandığını belirten Kemalbay, birliktelik çağrısını bir kez daha yeniledi.

Eş Genel Başkan Serpil Kemalbay konuşmasını, “Şimdi bir kez daha toplumun tüm kesimleri, demokrasi ve barış için yan yana gelmeye çağırıyoruz, ortak demokratik değerler ve ilkeler etrafında demokratik siyaset zeminine sahip çıkmamız gerekiyor, tüm vicdan sahibi insanları enerjilerini bizimle birleştirmeye çağırıyoruz, mutlaka kazanacağız” diye belirtti.