Kemalbay: Öcalan ile görüşme olmazsa kaos ve karmaşa çıkabilir

HDP’nin “Durmayalım, dur diyelim, faşizmi durduralım” kampanyası kapsamında halk buluşmaları kapsamında Batman’a gelen HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay, Öcalan konusunda AKP'yi bir kez daha uyardı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Durmayalım, dur diyelim, faşizmi durduralım” kampanyası kapsamında HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay, Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, milletvekilleri Kadri Yıldırım, Saadet Becerikli ve Mehmet Ali Aslan’dan oluşan grup, Batman’da temaslarda bulundu. HDP’liler, çok sayıda parti üye ve yöneticisiyle il binası önünde bir araya geldi.

Burada konuşan Eş Başkan Kemalbay, OHAL’e dikkat çekerek, bölgede sıkıyönetim halinde uygulandığını söyledi. Kemalbay, Batman’ın da bundan nasibini aldığını söyleyerek, özellikle kayyumlardan sonra bölgede yerel siyasetin felç edildiğini kaydetti.

Batman’da yapılan açıklamalara katılanlara kesilen para cezalarına dikkat çeken Kemalbay, “Demokratik protesto yapanlar bir yandan devletin fiziki şiddeti ile karşı karşıya kalırken, öte yandan para cezaları ile karşılaşıyorlar. Açıklamalara katılan partili yöneticilerimizin hepsine keyfi bir şekilde 10-15 kez para cezası kesilmiş durumda. Ülkenin her yerinde yapılan demokratik gösteri ve açıklamaların farklı bir boyutu Batman’da uygulanıyor. Derhal para cezalarına son vermeliler” dedi.

Batman’da yaşanan bir diğer iç acıtıcı gündemin Hasankeyf’in yıkılması olduğunu dile getiren Kemalbay, “Orada bir tarih, kültür katliamı yapılıyor. Hasankeyf büyük bir çığlık ve haykırış içinde. Bütün dünyaya yapılan bir haykırıştır. 12 bin yıllık bir medeniyet yok edilmek isteniyor. 21’inci yüzyılda AKP saray hükümeti Hasankeyf’i su ile boğarak, yok etmek istiyor. AKP Hasankeyf’te cinayet işliyor. Hasankeyf ölmemeli, yaşamalıdır. Hasankeyf sadece Batman’ın tarihi ve kültürü değildir. Bütün coğrafya ve halkların değeridir. Sahip çıkalım, el uzatalım. İktidar orada bir tarih katliamı yapıyor. UNESCO’yu da bir kez daha duyarlı olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kemalbay, Şırnak’ta yaralı olarak kurtulan, ancak bu gün hayatını kaybeden 18 yaşındaki maden işçisi Sıdık Kabak’ın ailesine başsağlığı dileyerek, çocuk işçilerin çalıştırılmasının suç olduğuna vurgu yaptı. Kemalbay, “Hükümet maden ocaklarında gereken denetimleri yapmadığı için bu ölümler oluyor. Maden ocaklarında devletin denetiminde ilkel koşullarda üretim yapılıyor. Kaza kader asla değildir. İş cinayetidir. Hukuki olarak takip edeceğiz” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin yayılan haberlere ilişkin değerlendirmede bulunan Kemalbay, şöyle konuştu: “Sayın Abdullah Öcalan ile bir an önce görüşülmelidir. Bu çirkin haberlerin önüne geçilmesi için acil bir heyetin İmralı’ya gitmesine izin verilmelidir. 2 buçuk yıldır kendisinden haber alamıyoruz. Daha önce de kamuoyuna böyle haberler yansımıştı. Kamuoyunda kaos ve kargaşaya neden olabilecek haberlere son vermek gerekir. Hükümet üzerine düşen görevi yapsın. Üzerindeki ağır tecrit koşullarına son versin. Türkiye halklarının Öcalan’ın sağlık durumu hakkında bilgi alması zaruridir. Öcalan bu ülkenin barışı için önemli bir aktördür. Bunu çözüm sürecinde de gördük. Öcalan üstlendiği rol ve misyonu önemlidir. Bu nedenle iktidar bu şaibeyi ortadan bir an önce kaldırmalıdır. Bunu yapmazsa yeni bir kaos yeni bir karmaşaya neden olacaktır. Bir kez daha hükümeti uyarıyoruz.”

Açıklamadan sonra HDP heyeti ikiye ayrıldı. Kemalbay, Kadri Yıldırım, Saadet Becerikli, Eğitim Sen Batman Şubesi’nde eğitim ve sağlık emekçilerinin yöneticileri ile bir araya geldi. Karşılıklı ülkede yaşanan gelişmeleri değerlendiren emekçiler ile HDP heyeti örgütlülüğe dikkat çekti. Ardından aile ziyaretlerine geçildi.

Daha sonra Hasankeyf’e geçilerek esnaf ziyareti yapıldı. Hasankeyf esnafı, dertlerini anlatarak yıkımın durdurulması yönünde HDP’nin çalışma yapmasını istedi. İlçe sakinlerinin katılımıyla açıklamada bulunan Kemalbay, “Hasankeyf sit alanı olmasına rağmen kepçe ve dozerlerle yıkılıyor. Dinamitlerle kayalar patlatılıyor. Doğayı, kültürü yok eden yöre halkına da işkence yapan uygulamalar söz konusu. Bu tarihi yok etmeyelim, yaşatalım. Doğa katliamının son bulması gerekir. Hasankeyf yaşasın istiyoruz” dedi.

Daha sonra Batman merkeze geçilerek esnaf ziyareti yapıldı.

HDP’li Besime Konca, Ahmet Yıldırım ve Mehmet Emin Aslan’dan oluşan heyet ise Kozluk ilçesinde gün boyu esnaf ziyareti yaparak, halkla bir araya geldi. Ülkede yaşananları anlatarak, görüş alışverişinde bulundu. Yine halkın yereldeki taleplerini dinleyerek, yapılması gerekenler için öneriler aldı. Halk ise HDP’nin buluşmalarını anlamlı gördüğünü, ancak mevcut sisteme karşı yetersiz olduğunu belirtirken, topyekûn bir örgütlülüğe ihtiyacın olduğunu dile getirdi.