Kayyumları soran vekile Maas’tan yanıt

Van, Amed ve Mardin belediyelerine atanan kayyumları soran Sol Parti Milletvekili Michel Brandt’ın mektubuna Alman Dışişleri Bakanı Maas “Türkiye’nin hukuk devletine dönüşmesi için girişimlerde bulunuyoruz” şeklinde yanıt verdi.

Seçilmiş Kürt belediye başkanlarının görevden alınması karşısında Türk hükümetinin protesto edilmesi için geçtiğimiz hafta Sol Parti Milletvekili Michel Brandt Dışişleri Bakanı Heiko Heiko Maas’a mektup yazmıştı. Federal Meclis’in Karlsruhe milletvekili olan Brandt, Maas’a yazdığı mektupta Karslsruhe’nin Van ile kardeş belediyecilik projesini de imzaladığına dikkat çekerek, Ankara rejiminin kınanmasını istemişti.

Kayyumların Türkiye’nin 1993 yılında imzaladığı Avrupa Konseyi’nin yerel belediyeler maddesine aykırı olduğuna dikkat çeken Brandt devamla şu görüşleri dile getirmişti: “AKP-MHP iktidarı seçilmiş belediye başkanlarını görevden alarak demokrasiyi ve sandığı devreden çıkartıyorlar.”

Brandt’ın mektubuna Dışişleri Bakanı Maas’tan yanıt geldi. ANF’nin elindeki 1,5 sayfalık yanıtta Maas adına cevabı danışmanı Dr. Christian Aulbach kaleme aldı. Dışişleri Bakanlığı olarak Karslsruhe’nin Van ile kardeş belediyecilik projesini imzalayan Bedia Özgökce Ertan’ın görevden alınmasına ilişkin aynı kaygıları paylaştıklarını bildiren Dr. Aulbach, Türk hükümetinin görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarına ilişkin öne sürdüğü iddialara yer verdi.

AB’NİN KAYYUM AÇIKLAMASINA DESTEK

Seçilmişlerin ancak seçimle görevden alınabileceği vurgu yapılan mektupta kayyumların belediyelerin başına geçmesinin ardından Avrupa Birliği’nin 19 Ağustos günkü açıklamasına dikkat çekti. Söz konusu açıklamada AB’nin kayyumların Türkiye’deki yerel demokrasiyi tehlikeye soktuğu hatırlatılan yanıtta son olarak şu görüşlere yer verildi:

“Federal Hükümet birçok kez Türkiye’den hukuk devletine geçmesini talep etmiştir. Çünkü Türk hükümeti hukuk devletini uygulamakla sorumludur. Ayrıca Federal Hükümet Türkiye’de insan hakları, hukuk devleti ve demokratik ilkelerin hayata geçirilmesinden yanadır.”

Karlsruhe ile Van arasındaki kardeşlik belediyecilik anlaşması ilk olarak Van’ın eski Eş Belediye Başkanı Bekir Kaya ile Karlsruhe Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup arasında imzalanmıştı. Ancak Kaya’nın görevden alınarak hapse atılmasından kardeşlik projesi durdurulmuştu. HDP’li eş başkanların seçilmesiyle yeniden start verilen proje için Eş Başkan Bedia Özgökce Ertan arasında geçtiğimiz Temmuz ayında yeniden anlaşma imzalanmıştı.

Konuyla ilgili haber: