Kayıp yakınları: Hukuksuzluk tecritle sürüyor

Amed ve Batman'da kayıp yakınları ile insan hakları savunucuları, hukuksuzluğun bugün cezaevlerinde ve tecritle sürdüğüne dikkat çekti.

AMED

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eyleminin 529’uncusu dernek binasında gerçekleştirildi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, İHD MYK Üyesi Raci Bilici, Diyarbakır İç Mimarlar Odası Temsilcisi Hasan Pekdoğan, İHD Şube yönetici ve üyeleri, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın katıldı.  

Eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, "Hukuksuzluk günümüzde cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, tecritle devam ediyor. Başlatılan açlık grevleri ile birlikte cezaevlerinde ciddi anlamda sıkıntılar yaşanmaktadır. Biz insan hakları savunucuları olarak yaşanan hukuksuzluğa karşı sesiz kalmayacağımızı belirtmek istiyoruz. Gerek İçişleri Bakanlığı gerekse de sorumlu kişilerin en kısa zamanda bir can kaybı yaşanmadan gerekli adımları atmaları gerekiyor” diye belirtti. 

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın ise Mardin’in Dargeçit ilçesine Bağlı Altınoluk köyünden 15 Ekim 1998 tarihinde Midyat ilçesine gitmek üzere çıkan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Enver Akan’ın hikâyesini anlattı. Yalçın, ailenin tüm girişimlerine rağmen bugüne kadar Akan hakkında bilgi alınamadığını söyledi. 

BATMAN

Batman'da ise kayıp yakınları ve İHD’nin düzenlediği eylemin 435'incisini dernek binasında gerçekleştirdi.

İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Şehnaz Barış, 14 Nisan 1995 tarihinde Amed'in Silvan ilçesinin Eşme köyünde gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınmayan Ali İhsan Dağlı'nın akıbetini sordu, İHD ve ailenin tüm girişimlerinin bugüne kadar sonuçsuz kaldığını söyledi. Dağlı dosyasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Türkiye’yi mahkûm ettiğini söyleyen Barış, "AİHM kararında, yaralı ele geçen Dağlı’nın askeri araca bildirildikten sonra gözlerinin bağlandığı, kendisine askeri doktor tarafından tıbbi müdahale yapılarak İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğü, operasyonda görev yapan Piyade er B.G.’nin, Dağlı’nın gizlice fotoğraflarını çektiği ve bu fotoğrafların merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Merkezi’ne gönderildiği belirtildi" dedi. Barış, Dağlı'nın gözaltında kaybolduğu operasyonu dönemin Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Hasan Kundakçı’nın yönettiğini hatırlattı.  

Barış, tüm kayıp vakalarında olduğu gibi Ali İhsan Dağlı’yı kaybedenlerin de korunduğunu söyledi.