Katliamcı generalin yargılandığı davaya zaman aşımı

Tuğgeneral General Yavuz Ertürk'ün Pasur ilçesinde 11 köylüyü katletme emri vermekten yargılanmasıyla ilgili dava zaman aşımı nedeniyle düşürüldü.

Katliamcı Ertürk, 8-25 Ekim 1993 tarihleri arasında Amed’in Pasûr (Kulp) ilçesinde gerçekleştirilen askeri operasyonlarda gözaltına alınan 11 kişinin zorla kaybetmekten yargılanıyordu. Kaybedilen bu kişiler 5 Kasım 2004’te toplu bir mezarda bulunmuştu. 

İddianame kabul edilmiş, ancak dava "güvenlik gerekçesiyle" Ankara'ya nakledilmişti. 

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuğgeneral Ertürk'ün tüm suçlardan beraatine karar verdi. Ancak mağdur yakınları kararı temyiz etti. 

Yargıtay dosyayı incelemeye alırken, 3 yıl 5 ay boyunca karar çıkmadı ve dosya zaman aşımından düşürüldü. 

Dosyanın avukatları, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının olmadığını vurgulayarak, Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirtti. 

Êlih Barosu Başkanı Avukat Erkan Şenses, bu davanın basit bir cinayet davası olarak ele alındığı tepkisinde bulunarak, “Dosyanın avukatları ve dosyaya müdahil olan İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi ve İHD Diyarbakır Barosu ve dosyanın diğer avukatlarıyla birlikte Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. İnsanlığa karşı işlenen suç ve zorla kaybedilmeye yönelik başvurumuz olacak” dedi.