Kartal: Erdoğan-Bahçeli siyaseti yürümeyecek!

Strasbourg'daki mitingde konuşan KONGRA-GEL Eş Başkanı Kartal, AKP-MHP siyasetinin yürümeyeceğini belirtirken, mitingde "AKP ya çözüme gelecek ya da defolup gidecek" mesajı verildi.

Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen büyük bir mitingle AKP faşizmine karşı direniş mesaj verildi.

Avrupa Kürt Demokratik Toplum Kongresi'nin (KCDK-E) çağrısıyla Güney Almanya, Alsace bölgesi ve İsviçre’den gelen binlerce kişi, Strasbourg'daki mitingde buluştu. Miting, Avrupa Konseyi (AK) ile İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) bulunduğu alanda yapıldı.

KARTAL: ERDOĞAN VE BAHÇELİ’NİN SİYASETİ YÜRÜMEYECEK

KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal ise, cezaevlerindeki tutsakların sürecin ilerleyebilmesi için kendilerine bir misyon yüklediklerini söylerken, tutsakların bu misyonu ‘belli bir aşamaya kadar getirdiklerini’ vurguladı.

Ortaya çıkan sonucun artık ‘Erdoğan’ın seçimle iktidarı bırakmayacağı’ olduğunu kaydeden Kartal, ‘Hayır’ın kazanmasına karşı yapılan hileleri hatırlattı.

Yaşananların doğru anlaşılması gerektiğini söyleyen Remzi Kartal, Türk devletinin, Erdoğan ve Bahçeli siyasetinin yürüyemeyeceğinin altını çizdi.

Halkların yapması gerekenin direnişi yükseltmek olduğuna vurgu yapan Kartal, Avrupa’daki halkın da bu yönlü çalışmalarını yoğunlaştırmasını istedi. Direniş sayesinde faşizmin yenileneceğini dile getiren, mücadelenin bu sonucu getireceğini söyledi.

Avrupa Konseyi (AK), Avrupa Birliği ile diğer kurumlara çağrıda bulunan Kartal, sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısı yaptı.

SAYIN: AKP YA ÇÖZÜME GELECEK YA DA DEFOLUP GİDECEK

Avrupa Hayır Platformu adına konuşan Utku Sayın ise, AKP faşizminin referandumla Kürdistan ve batı illerini kaybettiğini söyledi. AKP’nin bundan sonra önünde iki yol olduğunu söyleyen Utku Sayın, bunun da halklarla çözüm arayışı ya da ‘defolup gitmek’ olduğunun altını çizdi.

AKP’nin hilelerle referandumda aldığı sonuca dikkat çeken Sayın, Kürt halkı ve devrimci Türkiye halklarının kazanacağını da sözlerine ekledi.

SARIYILDIZ: DİRENİŞ DÜN OLDUĞU GİBİ DEVAM EDECEK; KAZANACAĞIZ

Mitingde söz alan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesi sayesinde birçok halkın ortak mücadele ettiğini söyledi.

Öcalan’ın belirlediği yoldan gidildiğinde kazanıldığına vurgu yapan Sarıyıldız, son yıllarda AKP faşizminin Kürdistan’daki katliamlarını hatırlattı. Binlerce insanın katledildiği, tutuklandığı veya işkence gördüğünü hatırlatan Sarıyıldız, buna karşı dün olduğu gibi bundan sonra da direnişin devam edeceği vurguladı.

ADHK: ZULMÜN OLDUĞU YERDE DİRENİŞ MEŞRUDUR

Mitingde Amed zindanlarındaki direnişi örnek alan cezaevi direnişlerini selamlayan Avrupa Demokratik Halklar Konfederasyonu (ADHK) Temsilcisi Cemal Yıldırım ise, faşizmin halklara zulmü reva gördüğünü söyledi. Yaşanan baskılara rağmen referandumda emekçi halkların kazandığını vurgulayan Yıldırım, “Zulmün olduğu yerde isyan etmek meşrudur. Türkiye halkları kazanacaktır" dedi.

Mücadelenin Kürdistan ve Türkiye’nin her alanına taşınmasıyla halkların kazanabileceğini söyleyen Yıldırım, Bunu yapmadığımız takdirde faşizm kazanacaktır” diye konuştu. Yıldırım, “Faşizm yenilenecek ve biz kazanacağız” mesajını verdi.

Faşizmin birlikle yenilenebileceğini söyleyen Yıldırım, bunun partiler veya hareketlerin meselesi olmadığını dile getirdi.

YÜKSEK: BİR TARİH YAZILDI

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Kamuran Yüksek de konuşmasında, 64 gün boyunca Türkiye ve Kürdistan zindanlarında süren açlık grevlerini selamladığı konuşmasında, mücadelenin bundan sonra da devam etmesi çağrısı yaptı.

Açlık grevindeki tutsaklara “Sizlerin bedenlerinizi açlığa yatırarak verdiğiniz mesajı aldık dedik” diyen Yüksek, tutsaklara ‘mesajınızı aldık’ dediklerini söyledi. Bundan sonra görevin kendilerinde olduğunu söyleyen Yüksek, grevlerin bitmesinin mücadelenin bittiği anlamına gelmediği uyarısında bulundu.

Hilelerle kazanılan referandumun dünyada da kabul edilmediğini söyleyen Yüksek, Kürdistan’da da alınan sonuçların AKP medyası tarafından manipüle edilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Rakam ve oranlarla oynanarak yapılmaya çalışanları hatırlatan Yüksek, baskı ve zorun en fazla olduğu yerin Kürdistan olduğunu dile getirdi.

Birçok ilde kırsal bölgelerde asker ve jandarma baskısıyla referanduma gidildiğini hatırlatan Yüksek, asker, polis ve korucuların kullandıkları oylar olduğunu söyledi. Hilelerin açıkça ortaya çıkmasına rağmen AKP’nin sanki ‘savaş politikaları halk tarafından destekleniyor’ imajı oluşturmaya çalıştığını söyleyen Yüksek, Kürtlerin batı illerinde yüksek oranda hayır dediğini belirtti.

Yüksek, “Sen onu diyeceğine, Mersin’de, Adana’da, İstanbul’da kaybettiğin oyların hesabını yap” diyerek, AKP propagandasına tepki gösterdi.

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) adına konuşan Ufuk Berdan da, referandumda ‘bir tarih yazıldığını’ vurguladı. Berdan, referandumda sandığa yansıyan iradeye karşı AKP ve devletin şiddeti arttırabileceğini söyledi.

Miting sanatçıların sahne alması ardından son buldu.