Karantina şartları kötü, vakalar gizleniyor

Karantinada olan bir hasta, hastalığın kendilerinden bile gizlendiğini anlatırken karantina koşullarının kötü olduğunu vurguluyor. Doktorlar ise vakaların gizlendiğine dikkat çekiyor.

Dünyayı etkileyen Covid 19 salgınını birçok ülke atlatmaya çalışırken şeffaf veriler kullanmaya özen gösteriyor. Fakat Türkiye’deki hastalığın seyri sadece kamuoyundan değil hastalardan bile gizleniyor. İstanbul Şişli Etfal Hastanesi’nde karantinada bulunan ve adını vermek istemeyen genç bir kadın hasta da Covid 19 pozitif çıktığını, ilk günlerde doktordan öğrenemediğini söylüyor.

Hastaneden telefon mesajıyla ulaştığımız hasta süreci şöyle anlatıyor: “Ben evde iyileşemeyince ve kötüleşince ambulans çağırdım. Karantina kıyafeti giymiş hemşireler gelip aldılar beni. İlk olarak yurtdışı bağlantısını soruldu. Ama ateşim yoktu ve bana ‘E ama bu korona değil’ dediler tabii yine de alıp Etfal’e getirdiler maskeleyip. Burada beni tek kişilik (çocuk odası) odaya aldılar, enfeksiyon hastalıkları bölümünde. Ama hem sterilizasyon hem yatak her şey berbattı. İlk başta tek çarşaf verdiler, o da zar zor.”

'BİZE COVID 19 POZİTİF OLDUĞUMUZ SÖYLEMEDİLER'

Genç kadın, hasta olduğunu ancak virüsler konusunda uzman bir profesör tanıdığı sayesinde öğrenmiş. İlk üç gün hastalığı zikretmeyen doktorlar artık durumu kabul etmiş. Ama hasta kadın, ilk günlerde sormasına rağmen yanıt alamamış.

Aynı hasta, hastanedeki karantina koşullarının tuhaf kurallar içerdiğini de dikkat çekiyor: “Su istedim. Bana, ‘biz vermiyoruz, marketten iste’ dediler. Marketi aradım ‘biz getiremiyoruz, içeri almıyorlar’ dedi. Kadın pedi istedim o bile karşılanmadı. Yani genel olarak yalnızsınız, kimse içeri gelemiyor, siz gidemiyorsunuz ama size ihtiyaçlarınız için dışarıdan isteyin diye cevap veriyorlar. İyi ama nasıl? Ben yalnız yaşayan biriyim zaten burada kimsem yok ki. Ne yapalım susuzluktan ölelim mi?”

Hastalığı nasıl kapmış olabileceğini sorduğumuzda ise şu yanıtı alıyoruz: “Ben aylardır işsizim kendi semtim dışında bir yere çıkmadım. Yurt dışından gelenler kısmı inandırıcı değil. Virüs çoktan dolaşıma çıkmış her yerde.”

'HASTA VE ÖLÜ AZ ÇÜNKÜ SKOR PEŞİNDELER'

Bu rakamlar ve uygulamalarla ilgili birçok bilgi dolaşıyor. Ama anestezi uzmanı bir doktor yine mesajla ve kimliğinin gizli kalmasıyla şartıyla hastanelerdeki genel durumu şöyle dile getiriyor:

“Covid 19’dan ölümlerin üstünü kapamak istiyorlar. Amaç başarıyla mücadele ettiklerini göstermek. Hastanede test var ama enfeksiyon hastalıklarının kontrolünde. Onlar isterse test yapılabiliyor.”

Aynı doktor bir başka iddiayı, yine meslektaşı olan bir doktor arkadaşının mesajı aracılığı ile paylaşıyor. Mesajda ise şunlar yazıyor: “Covid 19 pozitif hastam dün (Salı günü) öldü. Ölüm Bildirim Formu doldurulacak ama negatif dendi. Hasta yakınları kapıları kırdı. Beyaz kodlar verildi. Hastayı belediye gömmüş, sonradan öğreniyoruz. Tabii ki sayımız ve ölümüz az çünkü skor peşindeyiz.”