Kapitalistler ve anti-kapitalistler Hamburg’da toplanıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, G20 zirvesi öncesi Avrupalı yöneticileri Berlin'e davet etti.

Toplantı gelecek Perşembe günü yapılacak. Merkel, Fransa, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiliz Başbakan Theresa May ile İtalya, İspanya, Hollanda ve Norveç başbakanlarını kabul edecek. Toplantıya Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi başkanları da katılacak.

Basın toplantısı düzenleyen Merkel’in bir sözcüsü Alman Başbakan'ın Avrupalı ortaklarını zirvenin işleyişi ve temel tartışma konularına ilişkin bilgilendireceğini söyledi.

Bu hazırlık toplantısı ile G20 zirvesi öncesi ortak bir tutum geliştirilmesi amaçlanıyor.  Avrupa ile ABD arasında özellikle iklim ve ticaret alanlarında ciddi anlaşmazlıklar var.

Bununla birlikte Rusya ve Türkiye ile yaşanan gerilimlerin de zirveyi etkilemesi bekleniyor.

DÜNYA BELEDİYELERİNDEN ÇAĞRI

Zirve öncesi dünya genelinde onlarca belediye başkanı ortak bir açıklama ile "gezegeni kurtarmaya" çağırdı.

G20 liderlerine seslenen belediye başkanları küresel ısınmaya karşı taahhütlerin yerine getirilmesini istedi.

Belediyeler arasında Paris, Washington, Madrid, Rio de Janeiro, Chicago, Tokyo, Buenos Aires ve Sydney gibi büyükşehir belediyeleri var.

Belediye başkanları, "yüzlerce milyon kent sakinleri adına" ortak açıklamayı yaptı.

YABANCI GÜVENLİĞE SİLAH TAŞIMA İZNİ VERİLDİ

G20 zirvesinde yabancı delegasyonların güvenlik personeline silah taşıma izni verildi. Bu haber Funke Medya Grubu'na bağlı gazetelerde yer aldı. Silah taşıma izninin Federal İdare Dairesi tarafından verildiği bildirildi.

Silah taşıma izni yönündeki talebin ABD ile birlikte 9 ülkeden geldiği belirtildi. Şimdiye kadar başvuruların hiçbirinin reddedilmediği ifade edildi.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da zirveye katılacak delegasyonu için silah taşıma izni istediği kaydedildi. Türkiye ve Rusya'dan benzer başvuruların yapılması bekleniyor.

ERDOĞAN'IN 12 KORUMASINA ENGEL

Hafta sonu yayınlanan Welt am Sonntag, Alman hükümetinin G20 zirvesine Türk Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington'da barışçıl gösteriye saldıran korumalarının gelmesini istemediğini yazdı.

Türk Büyükelçiliği'nin Alman Dışişlerine verdiği 50 kişilik listede, Erdoğan'ın suçlu ilan edilen korumalarının da yer aldığı aktarıldı.

Bu korumalar, Erdoğan'ın 16 Mayıs'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Washington'da yaptığı görüşme öncesi protesto eylemi yapan Kürtlere saldırmıştı.

Amerikalı yetkililer, saldırıya karışan 9 Türk güvenlik görevlisi, 3 Türk polis memuru ve bir Kanada vatandaşı Türk hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.

Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham, aranan 12 kişiye Amerikan yargısına teslim olma çağrısında bulunmuştu.

Welt am Sonntag gazetesine göre Alman iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Örgütü, söz konusu korumaların Almanya'ya gelişine izin vermedi.

HAMBURG’DA ON BİNLER SOKAKLARA ÇIKACAK

Almanya'nın Hamburg kentinde, kapitalizmin zirvesine karşı büyük bir protesto gösterisi için çağrılar yapılıyor.

7-8 Temmuz tarihlerindeki zirveye karşı 150 bin kişinin yürümesi bekleniyor.  Kapitalist güçlerin Hamburg'daki G20 zirvesine karşı alternatif bir zirve hazırlığı da var.

G20 karşıtlarının planlamasına göre 5-6 Temmuz tarihlerinde alternatif zirve yapılacak. Kürtler güçlü bir şekilde organizasyonda yer alıyor. Rojava devrimi ve çözüm modeli temel gündemler arasında yer alıyor. 8 Temmuz'da ise büyük bir gösteri planlanıyor.

Alman polisi, G20 yöneticilerini korumak için olağanüstü tedbirler alıyor.

Solcu otonom grupların "G20-Cehenneme Hoş geldiniz" sloganıyla düzenleyeceği protesto gösterisini bahane eden Hamburg polisi, 11 bin metrekarelik bir alanda dev bir cezaevi hazırladı.

Binada 400 kişinin geçici olarak tutulabilmesi planlanıyor. Cezaevi, 70 toplu koğuş ve 50 kadar tek kişilik hücreden oluşuyor.

17-18 Haziran tarihlerinde Meclis ve Merkez Yürütme Kurulu toplantılarını yapan HDK-Avrupa örgütü eylemlere aktif desteğe çağırdı.  Çağrıda, her alandan HDK-A'nın sembolleriyle bu protestolara katılım gösterilmesi istendi.