Kamuoyuna yanlış bilgi veren 3 İsveçli bakan Yüce Divanlık

İsveç'in Türkiye'ye yaptığı silah satışları hakkında kamuoyuna yanıltıcı bilgi vermekle suçlanan İsveçli üç bakan Yüce Divanlık oldu.

İsveç Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, Türkiye'ye yapılan silah satışlarını gizlemek için kamuoyunu yanlış bilgilendiren 3 bakan hakkında Yüce Divan'a başvuruda bulunduklarını Twitter hesabından duyurdu.

“İsveç silahları müttefikleriyle İslam Devletini yenen Kürtlere karşı kullanılamaz” diyen Sjöstedt, bakanların Türkiye'ye yapılan silah satışlarını ilk yardım malzemeleri olarak göstererek kamuoyunu yanılttıklarını belirtti.

Yüce Divan'a başvuruyu Sol Parti adına Dış Politika Sözcüsü Håkan Svennelig yaptı. Yüce Divan'dan Dışişleri Bakanı Ann Linde, Adalet ve Göçmen Bakanı Morgon Johansson, İçişleri Bakanı Mikael Damberg'nin silas satışlarıyla ilgili yaptıkları açıklamaları soruşturmasını istedi.

Türk ordusunun 9 Ekim günü Kuzey Suriye ve Rojava'ya yönelik başlattığı işgal saldırıları kamuoyunda tepkiyle karşılanmış, Sol Parti ve Liberal Parti'nin Türkiye'ye silah satışlarının durdurulması talebine parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin tamamının katılmasından sonra hükümet, Türkiye'ye yapılan silah satışlarını durdurmak zorunda kalmıştı.

TÜRKİYE'YE SİLAH SATIŞLARI BİR YILDA ÜÇ KAT ARTTI

Kamuoyuna açıklanan istatistikler İsveç'in 2018 yılında Türkiye'ye 298,9 milyon kron tutarında silah sattığını göstermişti.

Ancak Dışişleri Bakanı Ann Linde başta olmak üzere bakanlar, Türkiye'ye satılan silahların savaş ve çatışmalarda kullanılan türden olmadığını ve Türkiye'ye ilk yardımlarda kullanılan malzemelerin satıldığını öne sürmüştü.

Dünyanın en eski savaş karşıtı örgütü İsveç Barış Derneği yöneticileri ise, İsveç'in en yüksek tirajlı gazetelerinde yayımlanan makalelerinde bakanların Türkiye'ye yapılan silah satışları hakkında yaptıkları açıklamaların gerçekleri yansıtmadığını ve İsveç'in Türkiye'ye savaş ve çatışmalarda kullanılan silah ve malzemeleri sattığını kamuoyuna açıklamıştı.

Barış Derneği'nin yayımladığı istatistikler İsveç'in 2018 yılında Türkiye'ye yaptığı silah satışlarının bir önceki yıla kıyasla 3 kat artarak neredeyse 300 milyon krona ulaştığını göstermişti.

İSVEÇ ÇELİĞİ İŞGALCİLERİN HİZMETİNDE

Kasım ayı içinde de Kvartal dergisi, İsveç çeliğinden yapılan zırhlı araçların Türk devletinin Rojava ve Kuzey Suriye'yi işgali sırasında Kürtlere karşı kullanıldığını açıkladı. Derginin yaptığı araştırmalar devlet kurumları olan LKAB ve SSAB şirketlerinin Türkiye'ye demir cevheri ve çelik sattığını ve bunların zırhlı araçlarda kullanıldığını gösterdi.

Derginin ulaştığı ve yayımladığı görüntülerde İsveç çeliğinden yapılan Cobraların Suriye'de Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve YPG'ye yönelik saldırılarda kullanıldığı görüldü.

BAKANLAR HALKI YANILTTI

Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Håkan Svennelig, Yüce Divan'a yaptığı başvuruda üç bakanın değişik televizyon, radyo ve gazetelere yaptığı açıklamaları alıntılar yaparak ve tarihlerini vererek Türkiye'ye yapılan silah satışlarını gizleyerek kamuoyunu yanılttıklarını belirtti.

İçişleri Bakanı Mikael Damberg'nin parlamentoda kendisine yöneltilen soruları yanıtlarken “2018 yılında Türkiye'ye çatışmalarda kullanılacak silah satışı olmadı ve bu yıl silah satış izni verilmedi” diyerek parlamento ve kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini belirtti.

Svennelig, İsveç'te silah satışlarını düzenleyen kurallara göre iki kategoride savaş malzemesi olduğunu belirtti. Birinci kategoride savaşta doğrudan kullanılan füze, bomba, el bombası, savaş uçağının ikinci kategoride ise savaşı daha etkili hale getirecek mermi, elde kullanılan silahlar, kurşun geçirmez çelik, gözetleme ve radar sistemlerinin bulunduğunu hatırlattı.

Çok katı uygulanan gizlilikten ötürü tam olarak Türkiye'ye nelerin ihraç edildiğini bilemediklerini söyleyen Svennelig, “Biz son 3 yılda İsveç'in patlayıcı madde ve kurşun geçirmez çelik ihraç ettiğini biliyoruz. Bakanlar savaş malzemesi gibi bir teknik terimi kullanarak İsveç'in ihraç ettiği savaş malzemelerini bilinçli olarak gizlemeye çalıştılar” dedi.

İSVEÇ SİLAHLARI ROJAVA İŞGALİNDE KULLANILDI

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Svennelig, bakanların halkı doğru bilgilendirme sorumlulukları olduğunu ancak Türkiye'ye yapılan silah satışlarını gizlemek için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Katı uygulanan gizlilikten dolayı Türkiye'ye ne tür silahların satıldığını tam olarak bilemediklerini söyleyen Svennelig, “Ancak bakanların dediğinin tersine Türkiye'ye sadece ilk yardım malzemeleri ve battaniyeler satılmadı. Çünkü bunlar diğer silahlar kategorisine girmiyor. Kurşun geçirmez çelik levhalar, savaşta kullanılan programlar ve buna benzer malzemeler satıldığını düşünüyoruz” dedi.

Scania şirketinin ürettiği kamyonların Türk devletinin Rojava ve Kuzey Suriye'ye yönelik işgali sırasında kullanıldığını gösteren resimlerin olduğuna dikkat çekti.