Irgat: İmralı’da neden görüş gerçekleşmiyor?

HDP Milletvekili Mizgin Irgat, cezaevlerinde işkencenin sürdüğüne vurgu yaparken, İmralı'daki tecride dikkat çekti.

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda Adalet Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu.

'CEZAEVLERİNDE İŞKENCE VAR'

Irgat, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Ülkenin pek çok yerinde barolar, insan hakları dernekleri birbirinin peşi sıra raporlar yayımlamaktadırlar. Bu raporlar hiç güzel şeyleri söylemiyor ne yazık ki. Elâzığ Cezaevi, Antep, Tarsus Kadın Cezaevi ve pek çok cezaevlerindeki şikâyetleri sık sık dile getiren bu raporlar maalesef, Bakanlığınızca dikkate alınmamaktadır. Sadece bu raporlar değil, mektuplarıyla da bizlere ulaşan tutuklu ve hükümlüler akla sığmayacak pek çok durumu iletmektedirler. Fiziki ve psikolojik baskı, cinsel şiddet, kötü muamele ve işkence çok sık vurgulanan konular arasında.

Van T Tipi Cezaevinde şiddete uğrayan kadınlar saçlarını kısaltmak zorunda kaldılar. Şiddete uğrayan, içeride işkenceye uğrayan kadınlar saçlarını kısaltıp işkencenin eziyetini azaltmak yönünde bir hareket yaptılar. Bakanlığınız bu noktada ne yaptı, nasıl bir karar aldı, bununla ilgili projesi nedir, biz bunu bilmek istiyoruz.

Türkiye’de OHAL bahanesiyle cezaevlerinin tamamında hiçbir hukukçunun ve insanın kabul edemeyeceği noktada hak ihlalleri mevcuttur. Bu cezaevlerinin bizlerin yani kamuoyunun açık bilgisine açılması gerekiyor. Buralarda yaşanan olayların şeffaf bir şekilde bizlerle paylaşılması ve sorumlular hakkında gerekli yargılamaların, soruşturmaların bir an evvel yapılması gerekmektedir.

'İMRALI'DA NEDEN GÖRÜŞ GERÇEKLEŞMİYOR?'

Hakeza, birçok raporda ve birçok sivil toplum kuruluşu ve birçok insanın, hukukçunun açıkça dile getirdiği diğer bir önemli husus, İmralı Cezaevinde yapılamayan avukat ve aile görüşleridir. Bu konuda Bakanlığınızın açık ve seçik bir şekilde kamuoyuna bir mesaj vermesi gerekiyor. Yasalarımızda açıkça belirtilen ve imza koyduğumuz bütün sözleşmelerde yer alan, hükümlülerin hak ve hukukunun açıkça yazıldığı yasalara rağmen, İmralı Cezaevinde neden görüş gerçekleşmiyor? Bu konuda 2018 yılı içerisinde en azından toplumu rahatlatacak, bu konuda Türkiye'nin imza attığı sözleşmelere uygun bir bakanlık çalışması yürütülmesini biz de umuyor ve diliyoruz.

'MUTLAKA YENİ BİR DÜZENLEME YAPILMALI'

Diğer taraftan, tutuklu avukatlar meselesi var. Birçok meslektaşımız şu anda kendi mesleklerini ifa ettikleri için maalesef tutuklular, üye oldukları dernekler de kapatıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve birçok hukuk kurumu OHAL bahanesiyle kapatıldı. Nuriye ve Semih’ in avukatları duruşmadan çok kısa bir süre önce maalesef tutuklanıp cezaevlerine gönderildi yani aslında, fiilî anlamda savunma hakkı kısıtlanmış oldu. Bakanlığın bu noktada ivedilikle çalışmalarını yürütmesi gerekmektedir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin sarsıcı fikirler karşısında dahi tahammülün devlet nezdinde en üst seviyede olması gerektiğine ilişkin kararlarına rağmen sosyal medyadan cezaevlerinde olan yığınla insan var. Bu konuda da yeni bir düzenlemenin mutlak surette olması gerekiyor. İfade özgürlüğünün önünün kesinlikle açılması gerekmektedir."