Iraz'ın kitabi Apocu Felsefeyi anlamak için yol gösteriyor
Yazar Hasan Iraz’ın Goran Yayınlarında çıkan "Apocu Felsefe" isimli kitabı bir paradigmanın sorgulanma kitabı olarak okurlarıyla buluştu.
Yazar Hasan Iraz’ın Goran Yayınlarında çıkan "Apocu Felsefe" isimli kitabı bir paradigmanın sorgulanma kitabı olarak okurlarıyla buluştu.
Yazar Hasan Iraz’ın Goran Yayınlarında çıkan "Apocu Felsefe" isimli kitabı bir paradigmanın sorgulanma kitabı olarak okurlarıyla buluştu. Daha önce; "Toplumsal Kimlik ve Toplumsallık " kitabıyla tanıdığımız yazar Hasan Iraz bu çalışmasıyla Apocu Felsefeye/Paradigmaya yaklaşımı sorguluyor. Kitap bir diğer anlamıyla Öcalan’ı anlamak diye de anlaşılmalıdır. Yazar, Apocu Felsefe/Paradigmaya yaklaşımın, eklektik, bütünlüklü bakış açısı yetersiz ve soyut bir düzleme saplanmış olduğunu öne sürüyor. Bu yaklaşım ile Öcalan'ın fikirlerinin yaşamsal bağlarından soyutlanarak teorik alana indirgendiğine ve anlamsızlaştırıldığına dikkat çekiyor.
Yazarın tez konusu olan “Hegel’de Siyaset ve Özgürlük Felsefesi” onun metodolojik yaklaşımını, felsefi disiplinleri, Öcalan'ı anlama perspektifiyle kavramsallaştıran bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor.
Yazar, “Amacımız, demokratik-ekolojik-toplumsal-cinsiyet özgürlüğüne dayalı, Demokratik Modernite paradigmasının toplumsal yaşama bakış açısının nasıl olduğunu, önderliğin bu paradigmayı oluştururken felsefi temellerini nasıl attığını serimleyebilmektir” derken, kitabın Öcalan'ı anlamak konusunda yetersiz yaklaşımların aşılmasına bir nebze de olsa katkı sunmak olarak anlaşılmasını istiyor.
Iraz tarihsel perspektifi olmayan okuma disiplinlerinin, okuru, Apocu felsefeyi anlamaktan uzaklaştıracağını, günlük tartışmaların parçalı girdaplarında verimsiz bir kitle kültürünün ötesine taşımayacağını belirtmektedir. Modernist ve post modernist algılara saplanmış metoda karşı, yazar bu kitap ile hakikate yakın bir metodun kapılarını aralamaya kılavuzluk etmeye çalışıyor.
Dışarıdan yanılgılı okumaların yanı sıra içeriden gelişen yanılgılarında önüne geçmeyi içeren "Apocu Felsefe" Kürt halk önderi Öcalan'ın paradigmasını anlamak isteyenler için kılavuz niteliğinde yayın dünyasındaki yerini aldı.
Hasan Iraz kimdir?
Aslen Mardinli olan Hasan Iraz, 1980 Adana doğumlu. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümünden mezun oldu. Lisansını "Hegel’de Özgürlük ve Siyaset Felsefesi" üzerine hazırladığı tezle aldı. Siyasi nedenlerle çeşitli tarihlerde tutuklanan Iraz, son olarak 2009 yılında siyasi soykırım operasyonları kapsamında yeniden tutuklandı. 2013 yılında cezaevinden çıktı. Iraz'ın daha önce yayımlanmış "Toplumsal kimlik ve toplumsallık" isimli kitabı bulunuyor.