Irak'ta yabancı askerlerin varlığına son veren tasarı onaylandı

Irak parlamentosu, ülkedeki yabancı askerlerin varlığına son verecek bir kararı da onaylayarak, hükümete havale etti.

Irak parlamentosu, ABD askerlerinin ülkeden çekilmesini ön gören karar ardından, Irak’taki yabancı askerlerin varlığına son verecek bir kararı da onaylayarak, hükümete havale etti.

Karar tasarısında “Hükümetin uluslararası koalisyon askerlerinin DAİŞ’e karşı yürütülen operasyonların başarılı bir şekilde sonuçlandığı için çekilmesini öngörür” denildi.

Irak hükümetinin yabancı asker varlığına son vermesi için çaba harcaması gerektiği de belirtilen tasarıda, “Yabancı askeri güçler yerde, havada ve suda operasyon yapmasını engellemelidir” diye de belirtildi.

Parlamentoda kararın alınmasına rağmen, hükümet kararı uygulamak zorunda değil. Ancak şu anki başbakan Adil Abdulmehdi, parlamentoya yabancı askerlerin Irak’taki varlığına son verilmesi için harekete geçmesi çağrısı yapmıştı.

Irak parlamentosu aynı zamanda ülkedeki ABD askerlerinin varlığına son verilen karar tasarısını da kabul etti. DAİŞ’e karşı uluslararası koalisyon da gün içinde yaptığı açıklamada, saldırılardan kaynaklı koalisyon askerlerinin bulunduğu üsleri korumak amacıyla operasyonları askıya aldığını belirtmişti.