Irak’ta 12 bin cesedin bulunduğu 200 toplu mezar bulundu

Irak’ta 2014-2017 yılları arasında DAİŞ’in denetimi altında bulunan bir bölgede yaklaşık 12 bin cesedin bulunduğu 200 toplu mezar bulundu. BM daha fazla toplu mezar bulunma ihtimali olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Irak’taki insan hakları bürosunu da destekleyerek yürüttükleri çalışmada, 2014-2017 yılları arasında DAİŞ’in denetiminde bulunan bir bölgede 12 bin cesedin olduğu 200’e yakın toplu mezar bulunduğunu açıkladı. BM daha fazla toplu mezar olma ihtimali üzerinde durdu.

Konuya ilişkin bir rapor yayınlayan BM İnsan Hakları Bürosu, Irak hükümetine de söz konusu toplu mezarların olduğu gibi muhafaza edilerek, delillerin alınması çağrısında bulundu. Böylece kayıpların yakınlarının sorularına cevap olabileceği dile geldi.

Toplu mezarların Ninova, Kerkük ve Selahaddin kentlerinde de açığa çıktığı raporda yer aldı. Ayrıca Anbar kentindeki 28 toplu mezarda araştırma yapıldığı ve 1258 cesede ulaşıldığı bilgisi de paylaşıldı.

Bazı toplu mezarlarda birkaç ceset bulunurken, bazılarında ise yüzlerce ceset olduğu da vurgulanan raporda Musul’un güneyindeki bir toplu mezarda Iraklı polis ve askerlerin olma ihtimaline de dikkat çekildi.

Raporda toplu mezarların korunması gerektiği ve ceset çıkarma kuralına göre yapılması gerektiği de belirtildi.

Bu toplu mezarlardan çıkarılacak cesetler ve ulaşılabilecek bilgiler ile sağlam bir soruşturma ve suçluların yargılanması için yapılabileceği raporda yer aldı.

DAİŞ çetelerinin üç yıl boyunca sistematik olarak insan hakları ihlalleri yaptığı da vurgulanan raporda bu uygulamaların savaş, insanlığa karşı suç ve soykırım boyutlarına ulaşabileceğini de kaydetti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ise “DAİŞ’in suçları belki basında manşet olarak yayınlanmıyor ama ailelerin ve mağdurların yaşadığı travma hala olduğu gibi duruyor. Binlerce kadın, erkek ve çocuğun durumu hakkında ise herhangi bir bilgi yok” açıklamasında bulundu.

BM’nin Irak özel temsilcisi Jan Kubis ise “Birçok ölümün sebeplerini, şekillerini öğrenmek ailelerin yaslarına yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Raporda kayıpların ailelerinin yakınları hakkında bilgi alabilmek için 5 ayrı merciye başvurmasının ise daha büyük bir sıkıntı olarak değerlendirildi.