HRW'den AB'ye çağrı: Türkiye'ye ekonomik baskı yapın!

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), NATO zirvesi öncesi yaptığı açıklamada Avrupa Birliği’ne Türkiye’ye ekonomik baskı uygulaması çağrısında bulundu.

HRW, internet sitesinde yer alan açıklamada Türkiye ile ekonomik işbirliğinin genişletilmesinin Türkiye'deki insan haklarının iyileştirilmesine bağımlı hale getirilmesi istendi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'e çağrıda bulunan HRW, Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacakları görüşmede net tavır belirlenmesini istedi. HRW, Gümrük Birliği'nin genişletilmesi yönündeki çabalardan ancak bu şekilde sonuç çıkabileceğini açıkça ortaya konulması gerektiğini vurguladı.

"Türkiye'de bir insan hakları ve hukuk devleti krizi olduğunu" ifade eden İnsan Hakları İzleme Örgütü, devletin iktidarı eleştirenlere yönelik tutumuna son vermesi talebinde bulundu.

Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını isteyen HRW, “Türk hükümeti aynı zamanda ülkenin güney doğusundaki Kürt bölgesinde 86 belediyenin kontrolünü doğrudan ele geçirdi, belediye başkalarını cezaevine attı” dedi. 

HRW, “Demokratik olarak seçilmiş siyasetçilere baskılar sadece siyasi dernekleşme, katılım ve ifade özgürlüğü hakkının ihlali değil, aynı zamanda milyonlarca kişiyi parlamento ve yerel yönetimde temsilcilerinden mahrum bırakmaktır” diye ekledi.

Tusk ve Juncker’den tutuklu gazeteci ve muhaliflerin serbest bırakılması için Erdoğan’ı zorlamalarını isteyen HRW,  ayrıca Erdoğan'ın olağanüstü hâli kaldırması ve idam cezasının yeniden geri getirilmesine yönelik olası planları da iptal etmesi gerektiğini kaydetti.