Homo Sapiens’in Afrika’dan çıkışı çok daha eski

Suudi Arabistan’da bulunan günümüz insan türü Homo Sapiens’e ait bir kemiğin modern insanların Afrika’dan dünyaya yayılma tarihine dair teorileri alt üst ettiği bildiriliyor.

Almanya’daki Max Planck Ensititüsü ile Oxford Üniversitesi tarafından yapılan ortak çalışmanın sonuçlarını içeren makale, Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlandı.

Araştırma kapsamında Suudi Arabistan’ın kuzeyindeki Nefud Çölü’nde bulunan günümüz insanı Homo Sapiens’e mensup bir yetişkine ait parmak kemiğinin en az 85 bin yıllık olduğu belirtildi. 2016 yılında bulunan kemik fosilinin yaşının 90 bin yıla kadar olabileceği kaydedilen makalede, kemiğin yetişkin bir erkeğe ait olduğu ifade edildi.

BİLİNENDEN EN AZ 25-30 BİN YIL DAHA ÖNCE DİĞER KITALARA YAYILDILAR

Makalede 3,2 santimetre uzunluğundaki orta parmak kemiğinin günümüz insanı olan Homo Sapiens’in Afrika’dan Avrupa ve Asya’ya yayılma sürecine ilişkin bilinen teorileri boşa çıkarttığı vurgulanıyor.

Araştırmada yer alan Oxford Üniversitesi uzmanlarından Huw Groucutt,  bugüne kadar 60 bin yıl önce olarak tahmin edilen Homo Sapiens’in Afrika dışına çıkma tarihinin çok daha eski olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Araştırmayı yöneten bir diğer isim olan Max Planck Enstitüsü’nden Michael Petraglia ise, sanılan aksine Afrika’dan Avrasya’ya göç dalgaları ve yerleşimlerin çok karmaşık olduğunu söyledi.

BUGÜNE KADARKİ TEORİLERİ ÇÜRÜTÜYOR

Günümüzden 300 bin yıl öncesinde ortaya çıktığı tahmin edilen ve modern insan olarak kabul edilen Homo Sapiens’lerin yaklaşık 60 bin yıl önce Asya’ya ve oradan Avrupa’ya geçtiği tahmin ediliyordu. Bu teoriye göre, Homo Sapiensler, Kuzey Afrika’dan Akdeniz kıyılarını takip ederek Ortadoğu’ya ulaşmıştı.

Ancak Nefud Çölü’nde bulunan Homo Sapiens parmağı hem bu türün Afrika dışına çıkış tarihi hem de göç hareketleri üzerine teorileri çürütüyor. Michael Petraglia’ya göre, parmağın çölde bulunmuş olması, Homo Sapienslerin göç ederken Akdeniz kıyısını takip etmekle birlikte daha içerdeki topraklara da gittiklerini gösteriyor.