Her haberine soruşturma açılan gazeteci

15 yıldır gazetecilik yapan Oktay Candemir’in neredeyse yaptığı tüm haberlere soruşturma açılıyor. Candemir yaptığı haberlerden dolayı son 2 yılda 24 kez ifade verdi.

Kürdistan'da devreye konulan sıkıyönetim uygulamaları ile birlikte tüm demokratik haklar askıya alınırken, yaşanan hak ihlallerini haberleştiren gazeteciler de devletin birinci hedefleri arasında yer alıyor. 1990’lı yıllardan bu yana Kürt medyasının onlarca çalışanı katledildi, yüzlercesi tutuklandı, işkence gördü.

Devletin tüm şiddetine ve baskısına rağmen, başta Van olmak üzere Kürt medyası çalışanları, gerçekleri yazmaya devam ediyor.

Serhat Bölgesi'nde 15 yıldır gazetecilik yapan Oktay Candemir'in, son yıllarda yaptığı haberlerin neredeyse tümü soruşturmalık oldu. Kürt gazeteci, KCK adı altında düzenlenen operasyonlarda tutuklanmış ve 1 yıl cezaevinde kalmıştı.

Candemir son iki yılda 24 kez emniyete giderek ifade vermek zorunda kaldı. Candemir’in bazı davalarına takipsizlik verilirken, 3 davası ise beraatla sonuçlandı. 1 davadan 1 yıl 6 ay hapis cezası alan Candemir hakkında 4 dava ise hala sürüyor.

BERAAT ETTİĞİ HABER FOTOĞRAFLARINA YENİ SORUŞTURMA AÇILDI

Hızını alamayan savcılar, Candemir'in haber fotoğraflarından ötürü açılan propaganda davasından beraat etmesinden 3 gün sonra aynı haber fotoğraflarını gerekçe göstererek bir soruşturma daha açtı.

Candemir hakkında Van Valisi Murat Zorluoğlu, AKP Milletvekili Osman Nuri Gülaçar ve AKP'li Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe de bir çok kez davacı oldu.

Candemir'in yaptığı HDP basın açıklamaları da "örgüt propagandası" sayılarak dava konusu oluyor. Gazeteci Candemir’e Emniyet'te bir defasında bir Newroz etkinliğinde açılan Öcalan fotoğrafını neden çektiği de soruldu.

HABER TAKİBİ SIRASINDA TEHDİT EDİLİYOR

Hakkındaki davaların Van'daki devlet bürokrasinin talimatıyla açıldığını söyleyen gazeteci Oktay Candemir, kendisine yoğun bir baskı uygulandığını söyledi. AKP ile kayyumların polis ve yargı eliyle, gazetecilik faaliyetlerini engellemeye çalıştığını ifade eden Candemir, haber takibi sırasında polisler tarafından tehdit edildiğini de sözlerine ekledi.