HDP Yeni Zelanda’daki ‘ırkçı’ saldırıyı kınadı

Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Yeni Zelanda’da Cuma günü iki camiye yönelik gerçekleşen “ırkçı” saldırıyı “en ser biçimde” kınadıklarını bildirdi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli yaptıkları yazılı açıklamada, “Yeni Zelanda’da Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Christchurch kentindeki iki camiye yapılan ırkçı saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. Yaşamını yitirenlere rahmet; ailelerine, Müslümanlara ve Yeni Zelanda halkına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz” dedi.

Açıklamada, devamla şu ifadeler kullanıldı:

“Bu saldırı dünyanın karşı karşıya kaldığı ırkçılığın ve nefret söyleminin yarattığı açık ve yakın tehlikeyi göstermektedir. Bu saldırı dünyayı yöneten iktidarların toplumlar arasında yarattığı ayrımcılığın bir sonucudur ve sadece toplumsal değil siyasal da bir sorundur.

Çözümü ise toplumlar, farklı inançlar, diller, kültürler ve kimlikler arasında ayrımcılık yapan, nefret söylemi yayan, kutuplaştıran her türlü zihniyete karşı demokrasi mücadelesini büyütmektedir.

Irkçılığın, ötekileştirmenin ve nefret söyleminin dünya genelinde giderek yaygınlaştığını görmenin üzüntüsüyle, kamuoyunu şiddet dolu, insanlık düşmanı bu tür suçlar karşısında duyarlı olmaya ve seslerini yükseltmeye davet ediyoruz.

Herkesin bir arada özgürce ve barış içinde yaşayabilmesinin ön koşulu, kültürel, inançsal ve dilsel tüm farklılıkların birer zenginlik ve değer olduğunun kabulüdür. Herkesi, bu farklılıklara saygı gösterme ve demokratik ilkeleri hakim kılma mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürmeye çağırıyoruz.”