HDP, virüs yüzünden yaşanan ölümleri hükümete sordu

HDP Milletvekili Beştaş, Adana'daki kırım kongo kanamalı ölümleri Meclis'e taşıdı.

HDP Milletvekili Beştaş, Adana'daki kırım kongo kanamalı ölümleri Meclis'e taşıdı. 

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adana'da kırım kongo kanamalı ateşi virüsü nedeniyle gerçekleşen ölümler hakkında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e soru önergeleri verdi.

'3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ'

Beştaş, soru önergelerinde, şu bilgilere yer verdi: "Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde hayvancılıkla uğraşan bir aileden üç kişi hayvandan insana bulaştığı düşünülen bir hastalık şüphesiyle hayatını kaybetmiştir. Hayvancılıkla uğraşan aileye ait ineklerin yaklaşık 10 gün önce rahatsızlandığı, bunun üzerine veteriner çağrıldığı ve veterinerin de hastalığı tespit için ineği keserek incelemesi aşamasında yaşamını yitiren aile üyesinin de veterinere yardım ettiği olaya ilişkin tespitler arasındadır. Veteriner, ineklerde kanama bozukluğu saptamış ancak birkaç gün sonra dört inek aniden ölmüş, hemen akabinde de ineklerin sahibi olan 3 kişi hastaneye kaldırılmıştır. Hastanede hayvansal bir bakteri olan leptoskiroz ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ön tanısı konulan hastalar çok geçmeden hayatlarını yitirmiştir."

'TEDBİRLERİNİZ NELER; VİRÜS NEDEN YOK EDİLEMİYOR?'

Beştaş, Müezzinoğlu ve Eker'e şu soruları yöneltti:

"Adana’da meydana gelen ölümler hakkında bilgi sahibi misiniz? Konu ile ilgili Bakanlığınız birimleri ve bağlı kuruluşlar bir çalışma yürütüyor mu? Elde ettiğiniz bulgular nelerdir? Hayvanlardan insana geçen bu virüs ile ilgili Bakanlığınıza başkaca şikâyet gelmiş midir? Türkiye genelinde Leptoskiroz ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili kaç vakıaya rastlanmıştır? Bu konuda Bakanlığınız bir araştırma ve inceleme çalışması yürütmekte midir? Hastanelerde söz konusu hastalığın tedavisi için hangi yöntemler uygulanmaktadır? Bulaşıcı niteliği olan hastalığın yaygınlaşmaması için aldığınız tedbirler nelerdir? Bakanlığınıza bu hastalık ile ilgili güncel ölüm ve hastalık sayısı nedir? Söz konusu virüsün Türkiye’de yayıldığı tarihten itibaren meydana gelen ölüm ve hastalık sayısı nedir? Söz konusu virüse bağlı hastalıkların tedavisine ilişkin ne tür çalışmalar yürütülmektedir? Konuyla ilgili halihazırda bir gelişme olmayışının nedeni nedir? Hastalığın yaygın olduğu ülkelerdeki ölüm oranları nedir? Hastalığın yaygın olduğu ülkelerde uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir ve ölümleri engelleme oranları nedir? Ölümlere neden olan bahse konu virüs ve yarattığı sonuçlara ilişkin bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapılacak mıdır? Genellikle yaz aylarında daha sık rastlanan bu virüs ile ilgili geçmişte ne tür çalışmalar yürütülmüştür? Neredeyse her yıl can kayıplarına neden olan virüsün yok edilemeyişinin nedeni nedir?"