HDP ve HDK'den 'Çerkes Soykırımı' açıklaması

HDP ve HDK, Çerkes soykırımı ve sürgününe ilişkin açıklama yaparak, Çerkes halkının mücadelesini sahiplenme sözü verdi.

Çerkes soykırımı (Vubıhça) ve sürgününün 154. yılı dolayısıyla açıklama yapan HDK, "İnsanlık suçunun adı; Çerkes soykırımı (Tsıtsekun)" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Çerkes soykırımı (Vubıhça) ve sürgününün 154. yılı vesilesiyle bugün yazılı açıklamalar yaptı.

HDP: ÇOCUKLARI DA AYIRMADAN İMHA ETTİLER

HDP, yok sayılmamayı ve eşit olmayı talep eden Çerkesya halklarının, 154 yıl önce büyük bir trajedi yaşadıklarına dikkat çekerek, "Çarlık Rusyası, Kafkasya'nın doğusunda, Dağıstan ve Çeçen-İnguş Bölgesi'nde kadın, çocuk ayırmaksızın bir imha politikası izledi" dedi.

TALEPLER

Katledilmeyenlerin de vatanlarından sürgün edildiğinin vurgulandığı açıklamada, Türkiye’de yaşayan Çerkesya halkları için şu talepler sıralandı:

"Çerkes kimliğinin ve kültürünün yaşatılmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılması,

Ana dilinde eğitim hakkının uygulanması, üniversitelerde akademik programların açılması,

Çerkesçe TV ve radyo yayın hakkının sağlanması,

Çerkes köylerine eski isimlerinin iade edilmesi,

Çerkesleri hain olarak anlatan veya inkar eden tüm ırkçı ifadelerin ve nefret söyleminin ders kitaplarından ayıklanması gibi haklı ve meşru talepleri; insan hakları ve demokrasi mücadelesine büyük bir katkıdır."

HDP, açıklamasının sonunda "Çerkes halkının ana dili, kültürü ve inancıyla özgür, eşit ve demokratik yaşam mücadelesini mücadelemiz kabul ediyoruz" mesajını verdi.

HDK: ÇARLIK-OSMANLI UZLAŞTI

HDK de savaşın belli bir evresinde planlanan sürgün uygulamasının da soykırımın devamı olduğunu, Çarlık Rusyası ve Osmanlı'nın bu konuda uzlaştığını belirtti.

Açıklamada, Çerkes halkının direnişleri esnasında yaşananlar da şöyle özetlendi:

"-1.5 milyon Çerkesin sürgün edilmesi,

-Yaklaşık 500 bininin sürgün sırasında yitirilmesi,

-Çerkeslerin Natuhay kabilesinin savaşta yok edilmesi,

-Vubıh dilinin kaybolması."

Çerkeslerin şimdi dünyanın 40 civarındaki ülkesinde dağınık bir halde yaşamlarını sürdürdüğünü ifade eden HDK, "Vubıh, Abaza ve Adıgelerin Türkiye'deki nüfusu, kadim topraklarında yaşayanlarından çok daha fazla. Halkın iç dinamikleri ile gelişimi kesildi. Özgürce yaşamak, kültürlerini geleceğe taşımak ve insanlığın ortak kültürüne katmak hakları tehdit edildi" dedi.