HDP: Tutsaklar ve aileleri saldırı altında

Halkların Demokratik Partisi (HDP), cezaevlerinde tutsaklar, dışarıda ise ailelerine yönelik saldırıların arttığına belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “İçeride eylemcilere, dışarıda ailelerine yönelik saldırılar durmuyor” dedi.

Başaran, “Türkiye cezaevlerinde işkenceye varan kötü muameleler devam etmekte, insanlığa karşı suç işlenmektedir. Tutuklu ve hükümlü hakları yok sayılmakta, özellikle açlık grevi ve ölüm orucunda olanların kaldıkları hücrelere sık sık baskın yapılmaktadır” diye belirtti.

Cezaevlerinde son günlerde artan baskılara dikkat çeken Başaran, şunları ifade etti: “Son 3 gün içerisinde Kandıra, Bakırköy ve Şakran Cezaevlerinde arama adı altında hücrelere baskın yapılmış, Bakırköy Cezaevi’nde aynı odalar aynı gün içinde 3-4 kez aranmıştır. Kimi cezaevlerinde fiziki saldırıya da maruz kalan tutsakların kaldığı hücrelerde, radyolara, mektuplara ve çalışma notlarına el konulmuş, kıyafetler yerlere atılarak üzerinde tepinilmiş, defter, kalem ve kitapları alınmıştır.”

Saldırıların sadece cezaevlerinin içinde değil dışında da yaşandığını ifade eden Başaran, şöyle devam etti: “Tecride karşı açlık grevi ve ölüm orucunda olan tutsakların annelerine ve yakınlarına hemen hemen her gün saldırı olmakta, darp edilmektedirler. Bu saldırılar insan haklarının yok sayılmasının sonucudur. Cezaevlerinde müdürlerin, illerde valilerin onayı ile bu demokratik hak kullanımı hukuksuz bir şekilde engellenmekte, annelere yönelik onur kırıcı muamele yapılmakta, işkenceli keyfi müdahale edilmektedir.

İşkence ve kötü muamele yapan personel ve yaptırılmasına göz yuman yetkililer, bu hukuka aykırı eylemlerinden dolayı yargılanacaklardır.

Tecridin kırılması ülke demokrasisi, insan hakları ve hukuk açısından elzemdir. İçerde ve dışarda uygulanan hukuk ve insanlık dışı saldırılar karşısında direnenlerle beraber olacağımızı, bu saldırıları kamuoyuna duyurarak mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.”