HDP Türeli’nin katledilmesini kınadı

HDP, iş insanı Hüseyin Türeli’nin Başûrê Kurdistan’da katledilmesini kınayarak, “Kurdistan Bölgesinin siyasi cinayetlerin üssü haline getirilmesi utanç vericidir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, iş insanı Hüseyin Türeli’nin dün akşam saatlerinde Duhok’ta katledilmesini yazılı bir açıklama ile kınadı.

Açıklamada şunlar belirtildi:

“Dün akşam Kurdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında bulunan Duhok’ta Hüseyin Türeli isimli bir iş insanı daha katledildi. Türkiye vatandaşı olan ve iktidarın Kürtlere yönelik baskılarından dolayı Kürdistan Bölgesine geçmek zorunda kalan Türeli’yi katleden güçler yabancı değil. Bu güçler daha önce benzer korkakça ve karanlık yöntemlerle gazeteci, akademisyen Nagihan Akarsel’i aynı şekilde Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan Yasin Bulut, Mehmet Zeki Çelebi’yi ve çok sayıda Kürt siyasetçi ve aktivisti katleden cinayet şebekeleridir. 90’lı yıllarda köyleri yakılarak mülteci konuma düşürülen ve hayata tutunmaya çalıştıkları Maxmur’u her gün bombalayanlardır. Kürt düşmanlığını Rojava’dan Şengal’e kadar her alana ölüm, talan, işgal ve yıkımla yayanlardır.
Cinayeti işleyen güçler bu katliamlarla Kürtlere “sizin için dünyanın hiçbir bölgesi güvenli değil, size dünyanın hiçbir yerinde yaşam hakkı tanımıyorum” mesajı veriyor. Kurdistan Bölgesi’nin bu cinayetler için merkez üssü haline getirilmiş olması da son derece vahimdir.
AKP iktidarı ve yönettiği güçler, Kurdistan Bölgesini özgür yaşamak isteyen Kürtler için en güvensiz bölge haline getirmeyi amaçlarken, buna izin veren, ortak olan güçler de bu suçların ortağıdır, bu utancın kaynağıdır.
Yaşanan bu katliamları en sert şekilde lanetliyoruz. Katliamlarla, cinayetlerle ömrünü uzatmak isteyen, Kürtlere ölüm dışında seçenek bırakmayan 90’lı yılların aktörlerinin akıbeti ne ise bugün aynı yöntemleri kullananların da akıbeti bundan farklı olmayacaktır. Geçmişte bu saldırılar karşısında asla geri adım atmadık, hiçbir Kürt bu saldırılara karşı boyun eğmedi bugün de boyun eğmeyecek. Başta Kürt halkı olmak üzere, Türkiye’deki devrimci, demokratik güçleri bu cinayetlere karşı en net tutumu almaya çağırıyoruz.”