HDP: Sivas'ta katleden zihniyet iktidarda

Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anan HDP, "Sivas Katliamı’nı yapan zihniyetle bugün iktidarda olan zihniyet arasında büyük benzerlikler var" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Sivas Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı bir mesaj yayımladı.

'SALDIRGANLAR KORUNDU'

HDP'nin mesajı şöyle:

"25 yıl oldu. 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal şenlikleri için Sivas’a giden aydın ve sanatçılar göz göre göre katledildi, canlarımız Madımak Oteli’nde yakılarak öldürüldü. 

Aradan bunca yıl geçti, ama yaralar sarılmadı. Çünkü sorumlular bu insanlık suçundan dolayı almaları gereken cezaya çarptırılmadı. Saldırganlar kimi devlet kurumlarınca kollandı. Saldırganları koruyanlar ödüllendirildi. Devlet sadece 2 Temmuz günü katliama seyirci kalmadı, aynı zamanda yargı sürecinin adil bir şekilde sonuçlanmasına da engel oldu. 

Alevi toplumu kendi kültürüne ve kimliğine sahip çıkmaktan dolayı hep ayrımcılığa uğradı, türlü saldırılarla karşı karşıya kaldı. 

'TEKÇİ ANLAYIŞIN SONUCU'

Bu katliam hafızamızda ve vicdanlarımızda kolay kolay kapanmayacak bir yara açtı. Bu katliam farklı inançların, kültürlerin ve kimliklerin eşit koşullarda birlikte yaşamalarına, yani demokrasiye karşı olanların marifetiydi. Tekçi anlayışın bir sonucuydu. Nefret suçları ve ayrımcılık açısından yaşanmış en vahşi örneklerden biriydi. 

'AYNI ZİHNİYET İKTİDARDA'

Sivas Katliamı’nı yapan zihniyetle bugün iktidarda olan zihniyet arasında büyük benzerlikler vardır. 

25 yıl önce Sivas Katliamı’nda kaybettiğimiz canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz. Yaşanan tüm katliamların hesabını sormak için demokrasi, özgürlük, barış, eşitlik ve adalet hedefiyle mücadele edenlerin güçlerini ortaklaştırmalarının önemini bir kez daha vurguluyoruz."