HDP'nin Kürtçe soru önergesi iade edildi
HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım'ın Meclis'e verdiği ilk Kürtçe soru önergesi reddedildi.
HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım'ın Meclis'e verdiği ilk Kürtçe soru önergesi reddedildi.
HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım'ın Meclis'e verdiği ilk Kürtçe soru önergesi reddedildi. Yıldırım yaptığı açıklamada, "Bir ulusun en temel hakkı noktasında gösterdiği tahammülsüzlük dururken, bu ülkeyi yönetenler Cizre’yi nasıl görecek" diye sordu.
'KÜLTÜREL ÖZ SAVUNMA'
Konuya ilişkin açıklama yapan Yıldırım, Kürt halkı üzerinde sadece fiziksel bir baskının olmadığını, aynı şekilde Kürt dilinin de bu şiddet ve baskıdan nasibini aldığını belirterek, "Dolayısıyla Kürtçeye yönelik engelleme ve yasaklamalarla süren asimilasyon, Kürtlere uygulanan bir başka şiddettir. Kürt diline saldırı, tüm Kürt toplumuna yönelik bir saldırıdır. Çünkü bu saldırılar karşısında anadili için bir şey yapılmadığında zamanla dilini kaybeden toplum da yok olur. Bu sebeple Kürtçe de öz savunmasını gerçekleştirmektedir. Ben de Meclis çatısı altında Kürtçe için yaptığım ve yapacağım çalışmalarla bu kültürel öz savunmayı geliştireceğim" dedi.
"TBMM’ye geçen hafta verdiğim ilk Kürtçe soru önergesi de bu kültürel özsavunmanın bir sonucudur" diyen Yıldırım, şunları kaydetti: "Milyonlarca Kürdün anadilinde eğitimden mahrum olduğu ve üyesi olduğum Meclis’te bir Kürtçe soru önergesi kabul edilemezken siz kime masal anlatıyorsunuz? Oysa durum çok basit. Siz anadiliniz için ne istiyorlarsanız biz de aynısını istiyoruz. Meclis başkanı ve yetkili merciler, milyonlarca Kürdün yaşadığı bir Türkiye’de acaba bu soru önergesinde ne yazıldığını hiç mi merak etmiyorlar? Pekala Meclis’te bir çevirmen aracılığıyla Kürtlerin anadillerinde sorunlarını dile getirmelerinin kapısı aralanabilirdi."
GEREKÇE: BİR ŞEY ANLAMADIK
Kürtçe soru önergesinin, Meclis Genel Evrak ve Arşiv Bölümü tarafından HDP grubuna iade edildiğini bildiren Yıldırım, devamla şöyle konuştu:
"Gerekçe olarak 'Bir şey anlamadık' dediler. HDP olarak Kürtçe önergenin reddedilme gerekçesini yazılı olarak istememize rağmen bu da yapılmamıştır. En azından neden reddettiklerinin makul gerekçesi varsa yazıp bize gönderebilirlerdi. Eğer gerekçe 'anlaşılmayan bir dil' ise demek ki ben yıllarca bilinmeyen bir dilin Kürdoloğu olmuşum. Oysa Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde açılan ilk Kürdoloji Enstitüsünün müdürü olarak Kürtçe yüksek lisans programlarından mezun ettiğimiz binlerce öğrencinin diplomasına imza atmış bir Kürdoloğum. Tabii anlaşıldığı kadarıyla onlar da Kürtçe bir soru önergesi verilebileceğini beklemiyorlardı. O sebeple de ilk önce soru önergesi TBMM’nin resmi internet sayfasına ekleniyor. Yaklaşık 1-2 saat TBMM sayfasında kalan Kürtçe önerge bir anda kaldırılıyor. Daha sonra bize ulaşan bilgiye göre Kürtçe önerge görevlilerce kabul edilip sayı numarası bile veriliyor. Tabii Kürtçe olduğu anlaşılınca apar topar mühür ve sayının olduğu bölüm siliniyor. Anlaşılan kısa süreli bir şok yaşanmış."
Yıldırım açıklamasında, "Bir ulusun en temel hakkı noktasında gösterdiği tahammülsüzlük dururken, bu ülkeyi yönetenler Cizre’yi nasıl görecek? Kürtlerin özgürlük taleplerini nasıl anlayacak" dedi.