HDP'liler Gebze Cezaevinin önünde: Tek çözüm tecridin kalkması

HDP'liler, Gebze Cezaevi önünde fedai eylem düzenleyen Ayten Beçet için buluştu. Eylemde, sessizliğin öldürdüğü belirtilerek, topluma çağrı yapıldı. Eylemde, "Ölümler tecridin kalkmasıyla durur" denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli ve İstanbul il Örgütleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde fedai eylem düzenleyen Ayten Beçet’e ilişkin cezaevi önünde açıklama yaptı. Haberin duyulması üzerine parti yöneticileri, milletvekilleri ve çok sayıda kişi cezaevine gitti.

'SESSİZLİK ÖLDÜRÜYOR'

Cezaevi önünde açıklama yapan Kocaeli Belediye Başkan Adayı ve HDP milletvekili Züleyha Gülüm, tutsakların Türkiye’nin özgürlük ve demokrasisi için greve başladığını söyledi. Grevdeki tutsakların ülkede bir daha ölümler yaşanmaması için böyle bir yola başvurduklarını ifade eden Gülüm, şunları söyledi:

“Grevdeki arkadaşlarımız diyorlar ki ‘bu ülkede artık savaşlar olmasın, bu ülkede Kürt sorunu demokratik yollarla çözülsün, ülkedeki barışın önündeki engel tecridin kendisidir’ diyor. Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmadığı sürece bu ülkede barış kanallarının açılması mümkün değildir. Grevdeki arkadaşlarımız ülkede artık kimse ölmesin istiyorlar, herkes bir arada kardeşçe yaşasın istiyor. Bu yüzden de Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevi Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde devam ediyor. Bugün Ayten arkadaşımız iktidarın ve toplumun duyarsızlığını protesto etmek için yaşamına son verdi. Ayten bize ‘Bu sessizlik buraları öldürüyor. Bu sessizlik bizleri öldürüyor. Bu duyarsızlık bu tepkisizlik bu ülkenin geleceğini öldürüyor’ mesajı vermek istedi. Bu sessizliği protesto etmek için yaşamına son verdi” diye konuştu.

'ÖLÜMLERİ ENGELLEYECEK TEK ŞEY TECRİDİN KALKMASI'

Öcalan üzerindeki tecridin hukuksuz olduğunu vurgulayan Gülüm, iktidarı var olan yasalara uymaya çağırdı. İktidarın Türkiye’deki yasalara dahi uymadığını dile getiren Gülüm, şöyle devam etti:

“Tecridin anlamını biliyoruz. Barış süreci iktidarın işine gelmediği için bu tecrit sürüyor. Bu ülkede barış olursa iktidarlarını sarsacağını çok iyi biliyorlar. Buradan iktidara sesleniyoruz. Bu sessizliğinizi uzun süre sürdüremezsiniz. Bu kadar insan bu ülke için açlık grevinde iken, insanlar yaşamına her şeyi göze alarak son veriyorken sessiz kalmanız mümkün değildir. Daha fazla ölüm olmadan iktidarı sorunu çözmeye ve tecridi kaldırmaya çağırıyoruz. Tüm toplumu da bu açlık grevlerine karşı duyarlı olmaya ve açlık grevindeki insanların sesi olmaya davet diyoruz. Çünkü açlık grevleri Türkiye toplumunun tamamı için yapılıyor. Bu nedenle herkesi Leyla Güven ve açlık grevindeki yoldaşlarımızın sesine ses olmaya çağırıyoruz. Bir daha ölümler olmasın diyoruz. Ayten arkadaşımız gibi diğer arkadaşlarımızın da aynı eylemi yapma ihtimalinin olduğunu görüyoruz. Bunu durduracak tek şey Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasıdır."

Açıklamanın ardından İstanbul’a doğru hareket eden grup, Yenibosna'da bulunan Adli Tıp Kurumu’na geçecek.