HDP’liler, ev ev, köy köy ziyaretlerde bulunuyor

Seçim çalışmaları kapsamında Amed’in 17 ilçesinde köy köy, mahalle mahalle ziyaretlerde bulunan HDP’li adaylar, gittikleri her yerde halaylar ve alkışlarla karşılandı. Mersin, Adana ve Aydın'da da adaylar halkla buluştu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) seçim çalışmaları kapsamında sahaya indiği Amed’de, adaylar ilçe ilçe, köy köy coşkuyla karşılanıyor. HDP’li adaylar 17 ilçede de kitlesel olarak karşılanırken, birçok ilçede ise konvoy halinde tur gerçekleştirildi. HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp çalışmalar kapsamında halk ziyaretleri gerçekleştirdi. HDP il eşbaşkanları Mehmet Şerif Çamçı ve Filiz Buluttekin ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed il eşbaşkanları İbrahim Çiçek ve Naşide Toprak da çalışmalar kapsamında köylerde kimi ziyaretler gerçekleştirdi.

BAĞLAR

Bağlar ilçesinde partililer ile birlikte 17 köye ziyaret gerçekleştiren HDP’li Sibel Yiğitalp, çocuklar tarafından karşılandı. İlk olarak kadınlarla bir araya gelen Yiğitalp, partisinin kadınlarla ilgili projelerini anlattı. Kadınlar, HDP’nin kendilerini ifade ettiğini belirterek, “Sizin hiç köylerimize gelmenize gerek yok. Bizim oyumuz kendimizedir. Başka kimse gelip buralarda bizden oy istemesin” mesajı verdi.

HDP’nin genç adaylarından Abdurrahim Durmuş, Çınar’da köy ziyaretleri ile çalışmalarına başladı. Halkın yoğun ilgi duyduğu Durmuş, “Gençleri siyaset alanında görmek bizi onurlandırıyor” şeklinde konuştu. Ziyaretler sırasında annelerin kucakladığı Durmuş, burada kadınların yaşadığı sorunları dinledi. Durmuş, daha sonra kendisini coşkuyla karşılayan çocuklarla fotoğraf çektirdi.

Genç aday Dersim Dağ, Lice ilçesinde yaptığı ziyaretler ardından Balicne, Dolunay (Zenge), Gökçe (Zare), Fisovası, Çavundur (Lûcok) köylerini ziyaret etti. Burada HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın posterleriyle karşılanan Dağ, halka seçim beyannameleri hakkında bilgi verdi. Daha sonra HDP’nin seçim şarkıları eşliğinde halaya duran halk, coşku dolu anlar yaşadı.

HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer ise Hani ve Kocaköy ilçesinde esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Köylere kadar uzanan Taşçıer, burada halkla Kürt Ulusal Birliği’nin önemine dair sohbet etti. Taşçıer, partisinin Kürt sorununun çözümü noktasında geliştirdiği öneriler hakkında da bilgi verdi.

BİSMİL

Milletvekili adayı Hişyar Özsoy da Bismil’de büro açılışı gerçekleştirdi. Yol güzergahında tarım işçilerini ziyaret eden Özsoy, işçilerin yaşadıkları sorunları dinledi ve partisinin sorunların çözümü noktasında vaatlerini anlattı. Daha sonra Bismil’de büro açılışına katılan Özsoy, yüzlerce araçtan oluşan konvoy ile karşılandı. İlçeyi konvoyla gezen Özsoy, Seçim Bürosu önünde zılgıtlarla karşılandı.

Büro açılışında konuşan HDP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamçı, seçim barajı sorunlarının olmadığını ifade ederek, “Bismil halkının coşkusu barajları yıkacaktır. 24 Haziran’dan sonra AKP’nin tabelası dahi Diyarbakır’da kalmayacak” dedi.

Daha sonra konuşan Özsoy, çözüm sürecinin bitirilmesinde AKP’nin Ceylanpınar’da öldürülen 2 polisi gerekçe olarak gösterdiğini hatırlatarak, “İki polis için açılan dava sanıksız devam ediyor. Bu dava karanlık dehlizlerde kaybedildi” dedi. Erdoğan’ın “İstikrar getireceğiz” açıklamalarına tepki gösteren Özsoy, “Halktan yetki istiyor. Elinde olmayan hangi yetkiyi istiyorsun” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalar ardından Seçim Bürosu açılışı anneler tarafından gerçekleştirildi. Daha sonra halayların çekilmesiyle coşkuyla devam eden açılış, zırhlı araçların siren seslerini açarak kitlenin arasında geçmesiyle defalarca provoke edilmek istendi. Tüm girişimlere rağmen devam eden halaylar ardından etkinlik sona erdi.

DİCLE

HDP’li aday Saliha Aydeniz ise Eğil ve Dicle ilçelerini ziyaret etti. DBP PM üyesi Fikriye Aytin’in eşlik ettiği ziyaretlerde, HDP seçim beyannamesi hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Kadınlar tarafından yoğun ilgi gören Aydeniz, Dicle ilçesinde partisinin Seçim Bürosu’nda halkla buluştu. Aydeniz daha sonra beraberindeki heyet ile birlikte Birsin köyünde düzenlenen mevlit etkinliğine katıldı.

SUR

Aday Musa Farisoğulları da Kayapınar’da esnaf ziyaretleri gerçekleştirerek, halk ile toplantı gerçekleştirdi. Bölgede yaşanan yasak ve yıkımı hatırlatan Farisoğulları, hükümetin Kürt halkına yönelik politikalarını sıraladı, daha sonra HDP’nin çözüm deklarasyonu hakkında bilgi verdi. Adaylardan Mehmet Temizyüz ise yasak ve yıkımın en ağır yaşandığı Sur ilçesinde esnaf ve ev ziyaretleri gerçekleştirdi.

HDP’li aday Remziye Tosun ise Kulp ilçesinin Akbulak (Qemika), Düzce (Milika), Malê Hafê ve Malê Diburî (Malabori) köylerini ziyaret etti. Akbulak köyünde kitlesel karşılanan Tosun, burada kısa bir konuşma yaptı. Tosun, “Geleceğimiz için bir oy HDP'ye, bir oy Demirtaş’a. Erdoğan'ı sandığa hep beraber gömelim. Gücümüzü gösterelim” dedi. Tosun, kadınları temsil etmek üzere Meclise gideceğini söyledi.

Adaylardan Ferda Fahrioğlu Akın da, Barış Annelerinin katılımıyla Yenişehir ilçesinin Toplu Konut mahallesinde büro açılışı gerçekleştirdi. HDP’nin 12’nci sıra adayı olduğunu ifade eden Akın, “Diyarbakır’da milletvekili sayısını 12 yaparak, tam ortasından vuralım” dedi.

SİLVAN

HDP’li aday Selçuk Mızraklı, Silvan ilçesinde araç konvoyu ile karşılandı. Mızraklı, sırasıyla Yeniköy (Zerbiya), Diden (Xırba), Eski Ocak (Sexte), İncesu (Tılmin), Kaldırımbaşı (Babına), Yeşilköy (Derik), Alçeltik (Derekadurene), Bağdeğirmen (Qele) ve Çatalköprü (Malabadê) köylerini ziyaret etti. Köylerdeki yurttaşlar Ramazan ayı ve aşırı sıcağa rağmen kendilerini ziyaret eden HDP adayını ve partilileri, zılgıtlar, zafer işaretleri ve halaylarla karşıladı.

Ziyaretin son durağı olan Malabadê köyüne geçen Mızraklı, köy meydanında bir araya gelen köylüler tarafından karışlandı. Burada halkla sohbet eden Mızraklı, seçim çalışmaları kapsamında Amed’in birçok ilçesinde yaptıkları ziyaretlerde halkın kendilerini büyük bir coşku ve heyecan ile karşıladığını, halkın baskı ve tutuklamalara rağmen HDP’ye güvenlerini açıkça ortaya koyduğuna dikkat çekti. Mızraklı, “HDP bu seçimlerde sadece siyasi partiler ve ittifaklarla değil aynı zamanda bütün devlet imkânlarıyla donanmış bir blok ile mücadele ediyor. Kaygı ve korku teslimiyete, cesaret özgürlük ve zafere götürür. Bütün bu haksızlık ve hukuksuzluğa rağmen biz başaracağız. 24 Haziran’da bir oy HDP’ye, bir oy da Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Selahattin Demirtaş’a” dedi.

Mızraklı ve beraberindekiler tarihi Malabadi Köprüsü’nü ziyaret ederek, toplu fotoğraf çekti.

Mızraklı, kendisine eşlik eden heyet ile birlikte ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında Sur’da yaşamını yitiren Erkan ve Uğur Burakmak kardeşler ile Silvan’da yaşamını yitiren Serhat Binen’in Çardak (Şifqet) köyünde bulunan mezarlarını ziyaret etti. İftar dolayısıyla çalışmalara ara veren HDP’liler, iftar sonrası çalışmalarını sürdürecek.

ADANA

HDP Adana İl Örgütü'nün seçim çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. HDP'li adaylar Seyhan ve Yüreğir ilçesine bağlı Ova, Hürriyet, Çamlıbel ve Güzelevler mahallerinde seçim bürolarının açılışı gerçekleştirildi. Seçim bürolarının açılışında halk adayları bağrına basarken, Selahattin Demirtaş'ın özgürlüğü ve HDP'nin zafer kazanması için çalışacaklarını dile getirdi. Büyük bir coşkuyla gerçekleşen etkinliklerde çalınan müzikler eşliğinde kitle dakikalarca halaya durdu.

Seyhan ilçesine bağlı Ova mahallesinde seçim bürosu açılışında zırhlı araçlarla gelen polis caddenin trafiğinin kapatıldığını bahane ederek yolun açılmasını istedi. Polisin tutumuna tepki gösteren halk, "HDP halktır, halk burada" sloganları artarak büronun yan tarafındaki boş alanda halaya devam etti. Burada konuşan HDP Adana milletvekili adayı Tülay Hatimoğulları, polisin müdahalesine tepki göstererek, "Az önce bu ortama yapılan müdahale Türkiye’nin nasıl yönetildiğinin göstergesiydi. Bunun örneklerini her gün Türkiye’nin dört bir yanında görmekteyiz" dedi.

Hatimoğulları, "Ücretlerimiz yetmiyor, esnaf siftah etmeden kepenk kapatıyor. AKP şeker fabrikalarını satıyor. Paralarını Man adalarına kendi çocuklarına gönderdiğini, kutulara dolarlar sakladıklarını biliyoruz” diye konuştu. Birçok basın kuruluşunun kapatıldığını hatırlatan Hatimoğulları, “Sesimizi kısımlarına izin vermeyeceğiz. Kürt sorunu ile ilgili yeni açılımlar yapacağız dedi. Ama masayı devirip bize savaş dayattılar” şekline konuştu.

Demokratik bir ülke için oy kullanacaklarını ve oylara sahip çıkılması gerektiğinin altına çizen Hatimoğulları, “Listelerimize müdahale ettiler sandıktan oy çalmak isteyecekler. Sizden ricamız sandıkları insan gücümüzle sarıp sarmalamaktır. 7 Haziran’ı aşarak tekrar Meclis’te halkların iradesini temsil etmeye devam edeceğiz. Kadınlar baskı altında kadın cinayetlerinde ciddi bir artış olmuş. Kadınlar olarak oylarımız HDP'ye” şeklinde konuştu.

HDP milletvekili adayı Kemal Peköz ise, HDP ve Selahattin Demirtaş'a oy istedi. Seçim büroları alkış ve sloganlarla açıldı. Seçim bürolarının açılışı ardından kitle dakikalarca halay çekti.

Gençler ise Adana'nın en işlek caddesinde stant açarak yurttaşlara ve esnafa bildiri dağıttı.

MERSİN

Seçim çalışmaları kapsamında Mersin’in Akdeniz ilçesinde halk ve esnaf ziyareti gerçekleşti. Daha sonra Çay mahallesinde bulunan Deliçay Seçim Bürosu’nun açılışı yapıldı. Açılışa HDP ve DBP il yöneticileri ile adaylar katıldı. Halk milletvekili adaylarını coşku ile karşıladı. Adayların alana gelmesiyle birlikte halk "Bizler HDP bizler meclise", "Hepimiz Demirtaş’ız" ve "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganını attı.

Açılış konuşmasını yapan HDP İl Eşbaşkanı Murat Baykan, HDP’nin 24 Haziran'da Türkiye halklarıyla zafer elde edeceğini belirtti. Ardından konuşan HDP milletvekili adayı Rıdvan Turan, ülkede halkların AKP iktidarından sıkıldığını belirtti. AKP’nin ülkeyi artık yönetemediğini söyleyen Turan, "Bizler 24 Haziran'da ülkeyi baskılarla yönetenlere cevap vermeliyiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından büro açılışı yapıldı. Sloganlar eşliğinde halklar, “zafer bizlerin olacak” dedi.

AYDIN

HDP Aydın İl Örgütü, 24 Haziran seçimleri kapsamında İncirliova ilçesinde büro açılışını gerçekleştirdi. Yoğun katılımın olduğu açılışta Aydın Milletvekili adayları Ferhat Tunç, Ayfer Demirel, Doğan Açık, Özlem Tunç, Mehmet Celal Gümüş de hazır bulundu. Açılışta Tunç, konuştu.

Türkiye’nin AKP-MHP ittifakının politikaları ile insan haklarının olmadığı bir ülke haline getirildiğini belirten Tunç, her türlü hakkın insanların elinden alındığını ifade ederek, “Bu dönem sanatçı kimliğim ve sanatçı tarafımı da koruyarak, barışı, kardeşliği, demokrasiyi özgürlüğü temsil etmek adına Meclis’te olacağız. Bir karar aldılar. Aceleye getirdiler. 24 Haziran için baskın seçim diyorlar. Tabi biz bunu büyük bir memnuniyetle karşıladık. Bu ülkeyi yönetemeyecekleri bir yerde böyle bir karar aldılar. Çünkü bir yıl daha uzatacakları bir Türkiye gerçeği yoktu. Bir yıl daha kalsaydı bunun kendileri için felaketle sonuçlanacağını gördüler. Ama bu ülkeye 16 yıldır kattıkları hiçbir şey yok. Bu ülkedeki kamplaşmanın, kutuplaşmanın tek nedeni mevcut iktidarın kendisidir. Madem ki; onlar böyle bir karar aldılar. Biz de 24 Haziran’da sandıklara gideceğiz ve bu 16 yıllık zulme artık yeter, artık tamam diyeceğiz” diye konuştu.

Tunç’un konuşmasının ardından büro açılışı yapıldı.