HDP'li Yıldırım: Alevilere dönük suçlar cezalandırılmıyor!

HDP Milletvekili Behçet Yıldırım, Alevilere dönük tehditleri hükûmete sorarak, "Bu nefret suçunun çözülmesi için herhangi bir çözüm üretilmemiştir" dedi.

HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, Malatya'daki Alevilerin evlerinin işaretlenmesine dair, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

'ÇÖZÜM ÜRETİLMİYOR'

Yıldırım, önergesinde şunları kaydetti:

"Malatya'da Alevi ailelerin yoğunlukta yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi'nde 22 Kasım 2017 tarihinde 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri atılmıştır. Endişeli olan Alevi yurttaşlar Malatya’da kapıların işaretlenmesinin ilk olmadığını, işaretlenme olaylarında Ailevilere yönelik geçmiş katliamlar öncesinde yapılan işaretlenmelerin geldiğini, bu yüzden bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtmektedirler. İnançları, felsefeleri ve yaşama biçimlerinden dolayı kendi kültürlerinden vazgeçirilmek amacıyla daha önce de Malatya, Adıyaman, Antep, İstanbul gibi Alevi yurttaşların yaşadığı bölgelerde benzer olaylar yaşanmış ancak bu nefret suçunun çözülmesi için herhangi bir çözüm üretilmemiştir."

'İKTİDARIN KUTUPLAŞTIRAN, ÖTEKİLEŞTİREN DİLİ...'

HDP'li Yıldırım, Bakan Soylu'dan şu sorularına yanıt istedi:

"Malatya’da Alevi yurttaşların kapılarını işaretleyen kişi ya da kişiler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

AKP iktidarı döneminde Malatya ilinde kaç defa Alevi yurttaşların kapıları işaretlenmiştir?

AKP iktidarı döneminde başka hangi illerde, kaç defa Alevi yurttaşların kapıları işaretlenmiştir?

Ülkemizde yaşanan bu tür provokatif olayların iktidarın kutuplaştırıcı ve ötekileştirici dil ve politikalarından kaynaklandığını düşünüyor musunuz?

Tehdit altında olan Alevi mahallelerine yönelik bu tür saldırıların önlenmesi için ne gibi tedbirler aldınız?

Daha önce Alevi mahallelerinde Alevi yurttaşlara saldıran kişiler tespit edilmiş midir? Tespit edilmiş ise bu kişiler kimlerdir?

Daha önce Malatya, Adıyaman, Antep, İstanbul gibi Alevi yurttaşların yaşadığı bölgelerde yaşanan benzer olaylardan sonra kaç kişi yakalanmıştır? Bu kişilerden kaçı tutuklanmıştır?

Çorum, Maraş, Sivas, Malatya Alevilere yönelik katliamların bir daha yaşanmaması için bakanlığınızca ne gibi tedbirler alınmıştır?"