HDP’li adaylar seçim çalışmalarını hızlandırdı

HDP 24 Haziran seçimleri için Amed’in ilçelerinde mitingler düzenledi. Mitinglerde yapılan konuşmalarda AKP’nin Tansu Çiller ile Kürtlere mesaj verildiği belirtti.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Amed’in ilçelerinde organize ettiği mitingler, Hazro ve Çınar’da gerçekleştirildi. Mitinglere, HDP Amed milletvekili adayları Dersim Dağ, Abdurrahim Durmuş, Selçuk Mızraklı, Garo Paylan, HDP-DBP il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda seçmen katıldı.

HDP’nin milletvekili adayları, Hazro girişinde ellerinde HDP bayrakları bulunanlar tarafından karşılandı. Adaylar, miting alanına giderken Hazrolular pencere ve balkonundan alkışlarla destek verdi. Mitingde konuşan DBP İl Eşbaşkanı Naşide Toprak, AKP iktidarının bu bayrama da kan sıçrattığını belirterek, Suruç’ta öldürülen yurttaşlar şahsında AKP’nin politikalarını kınadı.

Ardından konuşan Selçuk Mızraklı, AKP’nin İstanbul mitingine Tansu Çiller’in katılmasının Kürtlere verilen bir mesaj olduğuna dikkat çekerek, “Katillere kol kanat gerenleri, tekrardan piyasaya sürerek bir mesaj verdiler; ancak bizler korkmayız. İstasyon Meydanı’nda doğru bir laf etti. Dedi ki ‘Bu coğrafyanın insanları korkuyu korkutanlardır’. Evet bu korkusuzlar 24 Haziran’da öyle bir ses çıkaracak ki, onların kulakları sağır olacak. Bizler bu ülkede birçok değerin, kavramın istismar edildiğini ve araçsallaştırıldığını çok gördük” şeklinde konuştu.

HDP’in Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın dün TRT’de yayınlanan konuşmasına işaret eden Mızraklı, “Dün akşam televizyonda halkın sevgili evladı, kardeşi Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş vardı. Demirtaş’ın sesi tüm dünyaya yayıldı. Bizim elimizi kolumuzu da bağlasalar mesajımızı verir, onların engellerini aşarız. Bizler ölümün ve zorluğun 40 çemberinden geçtik. Bu halka defalarca yöneldiler ama özgürlük tutkusunu ve onurunu alamadılar. Nasıl ki üç sene önce Suruç’ta 34 gencimizi katlettilerse bugün de aynı tuzakları kurup ‘PKK’liler AKP’lilere saldırdı’ diye haberler geçtiler. Bu kadar yalan düzmece haberin manası nedir? Neden kazanmak için böyle hayasız yollara sapıyorsunuz. Dürüst olun. Haysiyetli olun. Ölülerin, öldürmelerin üzerinden siyaset yapmayın” dedi.

ÇINAR

Hazro’nun ardından Çınar’a geçen HDP’li adaylar, burada da halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Onlarca araçlık konvoy eşliğinde miting alanına giden adaylar, alanda halkla halaylar çekti. Burada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamçı, zalimlerin her zaman zulmünü sürdürdüğünü kaydederek, buna karşın Kürt halkının direnişini büyüterek sürdürdüğünü belirtti. Çamçı, “Bu seçim özel bir seçimdir. Sandığa gittiğimiz zaman elimizi vicdanımıza koyacağız Taybet anayı, Sur, Cizre ve Nusaybin’i, belediyelerimize kayyum atanmasını, en derin yaramız Roboski’yi ve en önemlisi de Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ı unutmayacağız. Sayın Öcalan yıllardır derin bir tecrit altında. Sadece Kürt ve Türk halkı için değil bütün Ortadoğu için barışın anahtarı Öcalan’ın elindedir. Bunu asla unutmayacağız. Bunun için 24 Haziran’da halkımız MHP ve AKP’ye büyük bir ders verecektir” dedi.

Amed milletvekili adayı Abdurrahim Durmuş ise Suruç’taki katliama değinerek, bayram kutlamalarına dahi izin vermediklerini söyledi. AKP’nin katillere sahip çıktığını söyleyen Durmuş, “Kürt halkının iradesi, önderi Sayın Abdullah Öcalan 20 yıldır tecrit altında. Halkın iradesiyle seçilen Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş’ı hukuksuz bir şekilde cezaevine yolladılar. Sur’da, Nusaybin’de, Cizre’de tutsak etmek istedikleri iradeye biz 24 Haziran’da cevap olacağız. Bizler Kawa’nın çocuklarıyız ve mücadelemize sahip çıkacağız” dedi.

IĞDIR

Sabah saatlerinde HDP seçim bürosu önünde toplanan yurttaşlar ve adaylar iki gruba ayrılarak seçim çalışmalarını sürdürdü. Aralarında kent milletvekili adayları Kıznaz Türkeli ile Habip Eksik’in de bulunduğu HDP’lilerden bir grup merkeze bağlı köylerde, diğer grup da merkeze bağlı mahallelerde sokak sokak ve ev ev gezerek broşür dağıttı. Habip Eksik ve beraberindekiler, Çilli, Köprü, Suveren, Kavaktepe, Caf, Belelark ve Cilko köylerine gitti. Her köyde yoğun ilgiyle karşılaşan HDP’lilere, köylüler tarafından şeker ve çay ikram edildi.

Cilko köyünde koyunlarını kırpanlara yardım eden Habip Eksik, köylülerle birlikte koyun kırptı. Çilli köyünde ise koyunlarını sağanlara yardım ederek süt sağdı. Eksik, koyun sağarken, koyunların sahibi, diğer parti milletvekili adaylarının koyunlardan tiksindiğini söyleyerek, “Bizler, bizden olanlara oyumuzu vereceğiz. Bu bizim kültürümüzdür” dedi.

KARS VE ARDAHAN'DA DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Kars ve Ardahan’da seçim yaklaştıkça milletvekili adayları çalışmalarını hızlandırdı. Kars milletvekili adayı Arzu Moco, Kars Devlet Hastanesinde bulunan hastaları ziyaret ederken, bir diğer aday Bişar Abdi Alınak ise Kağızman’ın köylerinde halk ile bir araya geldi.

HDP Ardahan Milletvekili adayları Taşkın Aktaş ve Öztürk Polat ise Ardahan’ın Gölete, Binbaşar köylerinde halk ile bir araya geldi. Milletvekili adayları Ardahan’ın Sürügün köyünde ise kurulan Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin açılışını gerçekleştirdi.